Politika

Informativne table na stajalištima GSP: Koji podaci će se na njima prikazivati?

Komentari

Autor: Tanjug

11/12/2023

-

14:04

Informativne table na stajalištima GSP: Koji podaci će se na njima prikazivati?
Informativne table na stajalištima GSP: Koji podaci će se na njima prikazivati? - Copyright Tanjug/Beoinfo

veličina teksta

Aa Aa

Postavljanje informativnih tabli na stajalištima u Beogradu predstavlja istorijski događaj i svojevrsnu revoluciju za javni prevoz u glavnom gradu, izjavio je danas predsednik Privremenog organa Grada Beograda Aleksandar Šapić. 

On je, prilikom obilaska jedne od info-tabli, izrazio veliko zadovoljstvo što je to realizovano jer je reč o možda i najkompleksnijem delu čitavog projekta uvođenja reda i inovacija u javnom prevozu.

"Reč je o novom konceptu lokalne samouprave u vezi sa javnim prevozom, koji ne može da se vidi tek tako, čak ni u najrazvijenijim gradovima Evrope", istakao je Šapić i naveo da table nude informacije o tome za koliko minuta dolazi vozilo za svaku liniju koja tuda prolazi, koliko stanica je udaljeno, rutu, kao i informacije o vremenu, temperaturi i lokaciji. 

Dodao je da su table apsolutno u skladu sa dizajnom autobuske stanice i da je to nešto što je do sada bilo nezamislivo, saopštio je Beoinfo.

Tanjug/Beoinfo

 

Šapić je ocenio da će ove table zasigurno biti nešto po čemu će se Beograd prepoznavati, njegov "trejd mark".

Osim ovoga, u sledeće dve godine sva stajališta dobiće nadstrešnice, kako u centralnim tako i u prigradskim opštinama, najavio je Šapić.

"Hoću da i onaj koji je šezdeset kilometara udaljen od centra grada, u Lazarevcu, na Kosmaju, u udaljenim selima Palilule i Grockoj, dakle, bilo gde, ima stanicu sa nadstrešnicom, đubrijerom s posebnim poklopcima, informativnom tablom", naveo je Šapić i naglasio da će to biti sledeći projekat koji će biti realizovan. 

"Sa ovom tablom se prevoz više neće čekati već „iščekivati” jer će građani imati tačan uvid gde se vozilo nalazi, što je do sada moglo putem aplikacije na telefonu, ali dobar deo ljudi ne zna ili ne želi da koristi aplikaciju", rekao je Šapić. 

Tanjug/Beoinfo

 

On je naglasio da su ovakve table do sada bile specifične za aerodrome i velike autobuske i železničke stanice i dodao da očekuje da će u roku od dve godine info-table biti postavljene na svim stajalištima u prestonici.

"U prvom talasu pokriveno je oko hiljadu stajališta, a uskoro nastavljamo kao što sam rekao, i na sva stajališta koja postoje, kako u centralnim tako i u najudaljenijim naseljima u prigradskim opštinama", istakao je Šapić.

Ukazao je da će ovaj sistem da uvede dodatnu kontrolu, kako vozila u okviru GSP-a, tako i svih privatnika jer će se znati gde se nalazi vozilo bilo kog prevoznika i to na celoj teritoriji grada, ako ga nema to znači da je otkačio GPS signal i onda će biti sankcionisan. 

"Neće više moći da se provuku, jer ih je do sada pratio samo naš dispečerski centar, a od ovog trenutka ih prati i kontroliše ceo grad i svi Beograđani i mislim da je to možda i najveća prednost čitavog ovog sistema", rekao je predsednik Privremenog organa.

Prema njegovim rečima, Beograd će putem ovih tabli biti ne samo uslužniji, već i lepši i neće više postojati ni jedno stajalište u gradu bez njih, jer svi građani prestonice to zaslužuju.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija