Politika

Na sastanku Saveta za opšte poslove EU usvojeni zaključci o proširenju

Komentari

Autor: Euronews Srbija, Tanjug

12/12/2023

-

18:38

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Na današnjem sastanku Saveta za opšte poslove Evropske unije usvojeni su zaključci o proširenju, potvrdio je državni sekretar Španije za Evropsku uniju Paskal Navaro Rios, zemlje koja do kraja godine predsedava Evropskoj uniji.

On je rekao da to predstavlja snažnu podršku procesu proširenja i nastavku tog procesa. Ipak, ostalo je mnogo toga otvorenog po pitanju Ukrajine, Moldavije, Gruzije i Bosne i Hercegovine, dok je što se tiče Srbije i ostalih zemalja sve uglavno jasno.

Evropski komesar za proširenje Oliver Varhelji je na konferenciji za novinare u Briselu, na pitanje da li je tokom sastanka Saveta za opšte poslove razgovarano o Srbiji i da li očekuje da zaključci o Srbiji budu usvojeni pred Evropskim savetom, rekao da je "odgovor veoma jasan". 

"Zaključci o Srbiji su već usvojeni. Ne postoje tačke odlučivanja za Evropski savet, tako da su poruke za Srbiju u danas usvojenim zaključcima Saveta", naveo je Varhelji. 

On je istakao da će sutra u Briselu biti održan samit EU-Zapadni Balkan i da ovi zaključci predstavljaju osnovu za te razgovore jer se, kako je naveo, ne odnose samo na procenu godišnjih rezultata zemalja kandidata, već se razmišlja i o novom političkom predlogu za ubrzanje procesa proširenja, a to je Plan rasta za Zapadni Balkan. 

"Tako da se nadam da sutrašnji samit o Zapadnom Balkanu neće samo potvrditi korisnost ovog predloga, već će odmah preuzeti vlasništvo od strane država članica i naših zapadnobalkanskih partnera", rekao je Varhelji. 

On je ocenio da je ovo bila značajna godina za politiku proširenja EU i izrazio zadovoljstvo jer je Savet za opšte poslove obezbedio predloge za Evropski savet.

"Zaključci koji su danas uvojeni su osnovni za bilo kakav napredak u politici proširenja i za nastavak proširenja", rekao je Varhelji. 

On je rekao da su zaključci Saveta za opšte poslove u velikoj meri potvrdili suštinske izveštaje za deset zemalja kandidata, koji se podnose Evropskom savetu.  

"Prvi put da imamo deset zemalja o kojima treba da podnesemo izveštaje", rekao je Varhelji. 

On je dodao da sada treba videti kako će to biti "prevedeno u više strateške odluke" lidera EU na sastanku Evropskog saveta.

"Jasno je da će razgovarati o četiri najvažnija i politički strateška pitanja za lidere i nadamo se da će oni biti usaglašeni, što znači snažnu poruku koja potvrđuje privrženost perspektivi članstva u EU za Zapadni Balkan, Ukrajinu i Moldaviju. 

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija