Evropa

Berbok: Zemlje Zapadnog Balkana apsolutno i potpuno pripadaju Evropskoj uniji

Komentari

Autor: Tanjug

04/12/2023

-

23:29

Berbok: Zemlje Zapadnog Balkana apsolutno i potpuno pripadaju Evropskoj uniji
Analena Berbok - Copyright Tanjug/AP/Virginia Mayo

veličina teksta

Aa Aa

Ministarka spoljnih poslova Nemačke Analena Berbok poručila je danas, uoči posete Sloveniji, da zemlje Zapadnog Balkana u potpunosti pripadaju Evropskoj uniji i da je cilj Nemačke jačanje EU u kojoj će biti i zemlje regiona.

"U svetu u kojem se krize i sukobi preklapaju u neposrednom susedstvu Evrope, potrebna nam je Evropska unija koja će sutra i prekosutra delovati brzo i odlučno i ostati bezbednosno sidro za sve nas u Evropi. Nemačka i Slovenija su ujedinjene u tome da ojačamo našu zajedničku Evropu, učinimo je prikladnom za budućnost i uključimo zemlje Zapadnog Balkana u našu sredinu. Za nas je jaka Evropska unija, baš kao i NATO, nezamenljivo životno osiguranje u neizvesnim vremenima", navela je Berbok u saopštenju objavljenom na sajtu nemačkog Ministarstva spoljnih poslova.

Ona je poručila da zemlje Zapadnog Balkana "potpuno i apsolutno" pripadaju Evropskoj uniji.

"To nisu samo prazne reči. To je u našem bezbednosnom interesu – u Ljubljani, u Berlinu i u celoj Evropi. Da bi se to ostvarilo, neophodne reforme moraju da budu završene u zemljama koje žele da postanu deo evropske porodice. Istovremeno, EU mora da održi svoju reč i preduzme korake u procesu proširenja, kada se za to steknu uslovi", navela je Berbokova.

Ona je dodala da zbog "ruskog imperijalizma u srcu Evrope", EU ne može da priušti "sive zone".

"Zajedno sa Slovenijom radimo na reformama u EU kako bismo postavili kurs za proširenu Uniju. Napredak u politici proširenja i unutrašnje reforme EU moraju ići ruku pod ruku", naglasila je šefica nemačke diplomatije.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa