Politika

Aleksić i Milivojević predali dokaze koji ukazuju na korupciju Tužilaštvu za organizovani kriminal

Komentari

Autor: Euronews Srbija

14/12/2023

-

14:14

Aleksić i Milivojević predali dokaze koji ukazuju na korupciju Tužilaštvu za organizovani kriminal
Aleksić i Milivojević predali dokaze koji ukazuju na korupciju Tužilaštvu za organizovani kriminal - Copyright Fonet/Zoran Mrđa

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik Narodnog pokreta Srbije i jedan od nosilaca liste „Srbija protiv nasilja" Miroslav Aleksić predao je danas Tužilaštvu za organizovani kriminal dokumenta koja ukazuju na korupciju u izgradnji dela deonice autoputa Ruma-Šabac-Loznica, gde je država oštećena za najmanje 25 miliona evra.

"Tužilaštvo ima obavezu po članu 99. pravilnika o upravi u javnim tužilaštvima da formira predmet na osnovu javne informacije, posebno ako smo je objavili mi kao narodni poslanici. Ipak ćemo im mi predati dokumenta, jer može da se dogodi da oni gledaju samo RTS, Pink i Hepi gde nije bilo reči o tome", rekao je Aleksić novinarima uoči predavanja prijave.

Aleksić je ukazao da je do njega došla informacija da Srpska napredna stranka navodno sprovodi istragu o tome kako je pismo Aleksandra Papića, koje je obelodanio, došlo do opozicije.

"Pozivam tužilaštvo da se ne bave time, već da ispitaju navode i utvrde činjenice, da ispitaju ugovore i prepiske. Očekujem da tužilaštvo konačno počne da radi svoj posao, ali znajući da su oni zarobljeni i da na to pristaju, tek posle promena 17. decembra građani Srbije mogu da očekuju profesionalno i slobodno pravosuđe koje neće biti u službi zaštite vlasti, već građana Srbije", naveo je on.

Aleksić je napomenuo da tužilaštvo treba da ispita okolnosti i oko izgradnje autoputa Beograd-Zrenjanin-Novi Sad za koji je Aleksandar Vučić 2019. godine rekao da će koštati 530 miliona evra, naredne godine 600, i na kraju 2021. da će koštati milijardu evra.

"Za dve godine je vrednost tog puta koji plaćaju građani Srbije je porasla duplo, pa evo prilike da se tužilaštvo pozabavi time i činjenicom da je država PKB prodala Al Dahri za 105 miliona evra sa sve zemljištem na kojem danas prolazi trasa autoputa. I danas, Srbija isto to zemljište otkupljuje od Arapa i plaća im nadoknadu za prolazak autoputa", upozorio je Aleksić.

Poslanik Demokratske stranke Srđan Milivojević rekao je da  Tužilaštvo treba da istraži kako je to projekat "Moravskog koridor" za vreme prethodne vlasti koštao 450 milina evra, a danas ta cena iznosi 1,6 milijardi.

"Ima li neko u tužilaštvu ko nije u zimskom snu i hoće da reaguje na ove sramotne cifre", upitao je Milivojević.

Komentari (0)

Srbija