Politika

IZBORI U SRBIJI SNS-u ubedljiva većina u republičkom parlamentu, u Beogradu pet lista prešlo cenzus

Komentari

Autor: Euronews Srbija

17/12/2023

-

07:10

IZBORI U SRBIJI SNS-u ubedljiva većina u republičkom parlamentu, u Beogradu pet lista prešlo cenzus
IZBORI U SRBIJI SNS-u ubedljiva većina u republičkom parlamentu, u Beogradu pet lista prešlo cenzus - Copyright Tanjug/Dimitrije Nikolić, Nebojša Raus, Euronews

veličina teksta

Aa Aa

U Srbiji je danas održano glasanje za republički i pokrajinski parlament, kao i lokalne skupštine u desetinama opština i gradova, među kojima je i Beograd. Pravo glasa imalo je nešto više od 6,5 miliona punoletnih građana. Birališta su otvorena u 7 sati, a zatvorena u 20 sati.

  • Pravo glasa imalo 6.500.666 punoletnih građana
  • Na izborima za narodne poslanike Skupštine Srbije građani birali između čak 18 lista
  • Na pokrajinskim izborima biralo se se između 13 lista
  • Na beogradskim izborima biralo se između 14 lista
  • Na lokalnim izborima glasalo se u 65 gradova i opština, kao i u GO Vranjska Banja

Izborni dan možete pratiti uživo u našem LIVE blogu

02.00 CeSID/IPSOS: Glasalo 59,3 odsto građana

Na parlamentarne izbore, prema proceni Cesid/Ipsos, u nedelju je izašlo 59,3 odsto građana s pravom glasa, a izlaznost u Beogradu bila je 58,5 odsto.

Posmatračka misija Crte saopštila je da je na osnovu 95 odsto obrađenog uzorka na parlamentarnim izborima glasalo 59,1 odsto građana. Pravo glasa na parlamentarnim izborima imalo je 6.500.666 birača, a na izborima za odbornike Skupštine grada Beogradu 1.613.369 birača.

00.25 Šapić: U Beogradu smo dobili oko 39 odsto

Kandidat za gradonačelnika Beograda Aleksandar Šapić na listi "Beograd ne sme da stane Aleksandar Šapić" izjavio je večeras da je ta lista na beogradskim izborima dobila između 38,7 i 39 procenata, a "Srbija protiv nasilja" između 32,7 i 33,1 odsto. Šapić je rekao na konferenciji u izbornom štabu naprednjaka da se ti podaci odnose na 58-59 obrađenih biračkih mesta.

"Znači otprilike je razlika pet procenata u ovom momentu, procene su da to može da ide dole do četiri i gore do 5,5. Znači razlika u svakom slučaju neće biti manja od četiri procenta kada se bude završio izborni proces", istakao je Šapić. Kazao je da je treća NADA na između 5,7 i šest procenata, četvrti je Nestorović sa oko 5,4 odsto odnosno između 5,2 i 5,6 odsto.

I poslednji je SPS od onih koji prolaze u gradsku skupštinu i oni su na oko pet procenata. "Kada se to u ovom momentu pretvori u mandate, mi smo 48 ili 49", rekao je Šapić.

Tanjug/Strahinja Аćimović

 

Šapić je izjavio i da je lista "Srbija ne sme da stane" u Beogradu uzela više glasova od ostalih i procentualno i nominalno budući da je osvojila između 20.000 i 25.000 glasova više nego na prethodnim izborima.

"Neka nas uvek ovako pobeđuju", rekao je Šapić.

On je dodao da opozicija u Beogradu neće moći da formira vlast bez Branimira Nestorovića.

"Bez Nestorovića, čoveka sa kojim su se najviše sprdali, ne bi me čuduli da se sada sete da on nije tako loš pedijatar. Pokazaće vreme kako se odvija", rekao je Šapić.

00.20 Vučević: Lista Srbija ne sme da stane imaće najmanje 128 mandata

Predsednik SNS Miloš Vučević rekao je da je, prema podacima sa obrađenih 7.190 biračkih mesta, lista "Aleksandar Vučić - Srbija ne sme da stane" osvojila 1.477.651 glas na današnjim izborima.

"Obrađeno je 86,91 odsto, lista Srbija ne sme da stane ima 1.477.651 glas, što je u procentima 47,67 odsto", rekao je Vučević na konferenciji u izbornom štabu SNS.

Dodao je da sa sigurnošću može da kaže da lista "Srbija ne sme da stane" ima apsolutnu većinu i da će imati najmanje 128 mandata u Narodnoj skupštini.

Tanjug/Strahinja Аćimović

 

23.58 Podaci RIK-a sa 2.537 biračkih mesta: "Srbija ne sme da stane" na 50,84 odsto

Prema do sada objavljenim rezultatima, na osnovu obrađenih 2.537 biračkih mesta, od ukupno 8.273 na parlamentarnim izborima lista "Aleksandar Vučić - Srbija ne sme da stane" osvojila je 50,84 odsto, odnosno 376.019 glasova, objavljeno je na sajtu RIK-a. Lista "Srbija protiv nasilja" osvojila je 18,81 odsto ili 139.105 glasova.

Na sajtu RIK-a se navodi da je lista "Ivica Dačić - premijer Srbije" ima 7,31 odsto ili 54.036 glasova. NADA je dobila 4,44 odsto ili 32.810 glasova, a Branimir Nestorović Glas iz naroda osvojio je 3,99 odsto, odnosno 29.486 glasova.

Nacionalno okupljanje - Dveri/Zavetnici 2,94 odsto ili 21.764  glasova, Srpska radikalna stranka je osvojila 1,55  odsto, odnosno 11.499 glasova, "Dobro jutro Srbijo" je osvojila 0,99 odsto, odnosno 7.311 glasova.

Narodna stranka 0,69 odsto odnosno 5.103 glasa, dok je "Čedomir Jovanović - Mora drugačije" osvojio 0,23 odsto, odnosno 1.726 glasova.

23.41 Aleksić: "Srbija protiv nasilja" i "Srbija ne sme da stane" u ovom trenutku izjednačene u Beogradu

Jedan od nosilaca izborne liste "Srbija protiv nasilja" Miroslav Aleksić obratio se iz izbornog štaba koalicije i saopštio da smo danas prisustvovali "neviđenom izbornom nasilju tokom celog izbornog dana", kao i da najveća biračka mesta u Beogradu nisu prebrojana zbog čega "nema govora" o pobedi liste "Srbija ne sme da stane". Opširnije o tome u posebnoj vesti.

Euronews/Marko Subotić

 

23.17 Prvi rezultati RIK-a za Vojvodinu na osnovu 257 od 1.776 biračkih mesta

Prema prvim rezultatima, na osnovu 257 obrađenih biračkih mesta od ukupno 1.776 biračkih mesta u Vojvodini, na pokrajinskim izborima, lista "Aleksandar Vučić - Vojvodina ne sme da stane" osvojila je 51,79 odsto, odnosno 44.694 glasova, objavljeno je na sajtu RIK-a.

Lista "Srbija protiv nasilja" osvojila je 15,1 odsto ili 13.028 glasova. Savez vojvođanskih Mađara osvojio je 10,3 odsto ili 8.886 glasova. Na sajtu RIK-a se navodi da je lista "Ivica Dačić - premijer Srbije" osvojila 5,35 odsto ili 4.616 glasova. NADA je dobila 4,02 odsto ili 3.466 glasova, a Liga socijaldemokrata Vojvodine 2,32 odsto odnosno 2.006 glasova.

Nacionalno okupljanje - Dveri /Zavetnici 2,18 odsto ili 1.883 glasova, dok je "Dobro jutro Srbijo" je osvojila 1,15 odsto, odnosno 995 glasova. Narodna stranka 0,61 odsto odnosno 530 glasova, a "Čedomir Jovanović -  Vojvodina mora drugačije" osvojio 0,31 odsto glasova odnosno 271 glasova.

23.06 Dačić: Moje mišljenje je da treba naći novog lidera SPS-a

Lider Socijalističke partije Srbije Ivica Dačić je na konferenciji za medije iz izbornog štaba stranke, a povodom preliminarnih rezultata izbora, rekao da je potrebno naći novog lidera SPS-a i da će o tome razgovarati sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem "kada se sve završi". Opširnije u posebnoj vesti.

Tanjug/Marko Đoković

 

22.58 Analitičari za Euronews Srbija o rezultatima izbora

Komentarišući rezultate republičkih izbora u studiju Euronews Srbija, novinar RT Filip Rodić je rekao da je očekivao da će SNS imati manje glasova i da je ovo ozbiljan rezultat za njih.  

Posebno s obzirom na to da, ako uzmemo da je prozapadna pozicija forsirala veću izlaznost, misleći da će ostvariti bolji rezultat, izlaznost je bila nešto veća, a rezultat se nije promenio, odnosno promenio se ali u korist SNS-a", naveo ej Rodić.  

Glavni urednik NIN-a Milan Ćulibrk je rekao da su rezultati neočekivani, i da je primetio da u zbiru SNS i SPS imaju malo niži procenat nego na prošlim izborima.  

"Samo što je SPS sada ostao bez onih svojih četiri-pet i to je otišlo na račun SNS-a, tako da se u principu odnos između njih nije nešto mnogo promenio, što jeste negde iznenađenje", rekao je.

Ćulibrk je rekao da insistira na tome da se razdvajaju lokalni i parlamentarni izbori.

"Da li smo mi uopšte tokom ove kampanje razgovarali o tome da li Beogradu treba ovakav ili neki drugi metro, da li nam treba ovakav ili ne EXPO 2027, da li nam treba da selimo sajam u Surčin na 27 kilometara odavde. Mi nismo se bavili ključnim lokalnim temama", rekao je. 

Euronews

22.56 Nestorović: Nećemo praviti koalicione sporazume u Beogradu, sada smo relevantni

Nosilac liste "Mi - glas iz naroda" doktor Branimir Nestorović rekao je na konferenciji za medije u izbornom štabu te liste da je taj pokret postao relevantna politička snaga i da neće praviti koalicione sporazume u Beogradu. "Mogu da obećam da nećemo izneveriti ljude koji su glasali za nas. Računamo da ćemo rasti i da ćemo za izvestan period postati dominantna politička snaga u Srbiji", rekao je Nestorović. Opširnije u posebnoj vesti.

Euronews

 

22.55 Šešelj: Radikali izuzetno nezadovoljni rezultatima izbora

Zamenik predsednika Srpske radikalne stranke (SRS) Aleksandar Šešelj izjavio je večeras da je SRS izuzetno nezadovoljna rezultatima danas održanih izbora. Kako je rekao, na osnovu podataka štaba SRS sa više od 18 odsto obrađenih biračkih mesta za republičke izbore, Srpska radikalna stranka osvojila je 1,8 odsto glasova.

"Mi smo svesno bili u jednoj izrazito neravnopravnoj borbi, sa veoma ograničenim resursima medijske, finansijske i svake druge prirode. To su okolnosti koje smo mi znali i svesno smo ušli u ovu izbornu kampanju. Ali, kao i uvek, za nas je slobodno izjašnjena demokratska volja građana Srbije svetinja. Nikada nećemo kriviti nikoga drugog za naš izborni neuspeh. Radićemo na tome da izborna volja građana Srbije bude u našu korist", istakao je Šešelj.

Tanjug/Vladimir Šporčić

 

22.45 Srbija protiv nasilja: Beograd smo tek počeli da brojimo, ali imamo veru

Šef beogradskog izbornog štaba "Srbija protiv nasilja" Peđa Mitrović objavio je rezultate izbora na osnovu 10 odsto obrađenih glasova po kojima je ta lista drugoplasirana na republičkom nivou, ali nije iznosio podatke za Beograd. Opširnije o tome u posebnoj vesti.

22.30 Vučić proglasio pobedu SNS-a

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić obratio se iz izbornog štaba Srpske napredne stranke gde je proglasio je ubedljivu pobedu liste "Srbija ne sme da stane" za koju kaže da će imati apsolutnu većinu u republičkom parlamentu sa osvojenih 46,5 odsto glasova, na osnovu uzorka od 76 odsto.

Vučić je u obraćanju objavio rezultate Srpske napredne stranke za Beograd. Prema njihovim podacima, naprednjaci su osvojili 28,5 odsto glasova, Srboja protiv nasilja 35 odsto, NADA 6 odsto, SPS 5,4 odsto i Nestorović 5,1 odsto. Opširnije u posebnoj vesti

Tanjug/Strahinja Аćimović

 

22.22 CESID i IPSOS objavili su prve rezultate za Beograd na osnovu 40 odsto uzorka uz napomenu da fale dva značajna stratuma: 

SNS 38,6 odsto ili 48 mandata 

Srbija protiv nasilja 35 odsto ili 43 mandata 

NADA 5,9 oddsto ili 7 mandata 

Mi – Branimir Nestorović 5,4 odsto ili 7 mandata 

SPS 4,8 odsto ili 6 mandata 

Ostale liste, prema ovim rezultatima nisu prešle cenzus.  

22.15 Jovanović: Sjajan rezultat s obzirom na kontekst i celokupnu situaciju

Lider stranke Novi DSS i koalicije NADA Miloš Jovanović je na konferenciji za medije rekao da je njegova stranka ostvarila istovetan rezultat od pre godinu dana kojim "nisu posebno zadovoljni".

"Ali, s obzirom na kontekst i celokupnu situaciju, to jeste sjajan rezultat", rekao je.

On je podsetio da je kontekst to što je njegova stranka "bila izložena skoro 10 meseci najbesmislenijim kampanjama", dok "neke televizije sa nacionalnom frekvencijom" u proteklih godinu i po dana "nisu uputile niti jedan jedini poziv za gostovanje".

On je izjavio da je njihova lista, prema sadašnjim projekcijama, osvojila oko 5,3 ili 5,4 odsto glasova na parlamentarnim i oko sedam odsto na izborima u Beogradu.

Euronews/Ljiljana Pavlović

 

22.10 Đurđević Stamenkovski: Loš rezultat je rezultat surove kampanje protiv Nacionalnog okupljanja

Predsednica Zavetnika Milica Đurđević Stamenkovski i prva na listi Nacionalnog okupljanja izjavila je da koalicija nije zadovoljna rezultatom izbora.

"To je rezultat surove kampanje protiv Nacionalnog okupljanja, koje se našlo između dva bloka koji su pokušavali da održe monopol nad političkom scenom i održe dva pola. Ponosni smo što smo bili principijelni, vodili poštenu kampanju, nismo se vodili niskim udarcima", rekla je ona i dodala da nisu sa sigurnošću prešli cenzus od tri odsto pre svega jer im je "uskraćeno prisustvo u medijima".

Tanjug/Jadranka Ilić

 

22.06 Kako izgleda raspodela mandata u Skupštini Srbije prema aktuelnim rezultatima koje su objavili IPSOS i CESID.

Prema rezultatima IPSOS-a i CESID-a na osnovu 70,3 odsto uzorka, u Skupštini će SNS imati 129 mandata, Srbija protiv nasilja 63, SPS 19, Koalicija NADA 13, Mi 6, SVM 6, SPP 3, SDA 2 i Ruska stranka 1. 

21.35 Brnabić: Na 50 odsto obrađenih uzoraka naša lista ima 47,1 odsto glasova

Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je danas da na osnovu 50 odsto obrađenih uzoraka lista "Srbija ne sme da stane" ima 47,1 odsto glasova i sama više od 125 mandata u Skupštini Srbije. Kako je rekla lista "Srbija protiv nasilja" ima 23 odsto glasova.

Ona je istakla da će na osnovu tog uzorka SNS sama imati više od 125 mesta u Skupštini Srbije, odnosno 131 poslaničko mesto u parlamentu Srbije i dodala da za tačan broj treba sačekati da brojanje glasova bude završeno.

''Što se tiče Beograda, ti rezultati su tek počeli da pristižu i svesna sam da opozicija ima plan da tu proglasi pobedu, iako još nisu ni prebrojani glasovi'', rekla je Brnabić.

Euronews

21.31 Prvi rezultati IPSOS/CESID za republičke izbore na osnovu 65,1 odsto uzorka:

SNS: 46,6%

Srbija protiv nasilja: 23%

SPS: 6,9%

NADA 4,9%

Mi (Nestorović) 4,8%

Zavetnici/Dveri 2,8%

SVM 1,8%

SRS 1,5%

21.14 Klačar: Očekujemo istu ili za nijansu veću izlaznost nego 2022.

Izvršni direktor Cesida Bojan Klačar izjavio je večeras da se na parlamentarnim izborima u Srbiji može očekivati ''ista, ili za nijansu veća izlaznost'' nego na izborima 2022. godine. On je za RTS rekao da se prvo broje glasovi na parlamentarnim izborima, a potom na beogradskim.

"Na osvnovu uzorka iz Srbije, ne možemo govoriti o rezultatima za Beograd, tako da će gledaoci te rezultate dobiti negde bliže 22 časa nego pre toga, imajući u vidu da su u Beogradu velika biračka mesta", rekao je Klačar.

21.05 Velike gužve na administartivnim prelazima

Reporterka Euronews Srbija izveštava da su trenutno velike gužve na administrativnim prelazima Merdare, Bela Zemlja, Jarinje i Brnjak jer se birači sa Kosova i Metohije, koji su glasali na teritoriji centralne Srbije, vraćaju svojim kućama.

Euronews

20.56 Ruski posmatrač: Nismo uočili ozbiljne nepravilnosti

Senator Ruske Federacije i šef Posmatračke misije Interparlamentarne skupštine Zajednice nezavisnih država Dmitri Vasilenko izjavio je večeras da ta misija nije uočila ozbiljne nepravilnosti tokom održavanja parlamentarnih i lokalnih izbora u Srbiji i da oni protiču u fer i korektnoj atmosferi. Vasilenko je rekao da je misija došla na poziv Republičke izborne komisije, da su članovi te grupe posmatrali izbore na 17 biračkih mesta u Beogradu i da nisu uočili ozbiljne nepravilnosti.

20.54 Dimitrijević: Izborni dan prošao regularnije nego bilo koji drugi izborni proces

Predsednik Republičke izborne komisije Vladimir Dimitrijević izjavio je da je izborni dan prošao sa mnogo više regularnosti nego bilo koji drugi izborni proces. Dimitrijević je na sedmoj konferenciji RIK-a za medije, rekao da su se tokom celog izbornog dana masovno pojavljivali navodi na društvnim mrežama koje je RIK pratio i apelovao na državne organe da odmah reaguju.

"Sve te navode pratimo i apelujemo na nadležne državne organe da odmah reaguju. Mi nismo ni mogli da utvrdimo nepravilnosti, mogli smo da apelujemo na sve ono što su mediji navodili na ovaj ili onaj način, da preko lokalnih izbornih komisija pokušamo da dođemo do određenih podataka. Mnoge od tih stvari, što sam isticao na komisiji, nisu bile istinite", rekao je Dimitrijević.

Istakao je da su nadležni državni organi promptno preduzimali sve iz svojih nadležnosti. Zahvalio im je na tome i istakao da pre svega misli MUP i nadležno tužilaštvo.

Euronews

20.46 U video-prilogu pogledajte šta su izjavili političari nakon glasanja na svojim biračkim mestima: 

Euronews

20.35 Kakvi su se navodi o izbornim nepravilnostima pojavljivali na društvenim mrežama i šta su na to rekli predstavnici vlasti i opozicije? Pogledaje u Kocki Miloša Milića

Euronews

20.11 Šta nam govore dosadašnji podaci o izlaznosti? 

Gosti u studiju Euronews Srbija komentarisali su dosadašnje podatke o izlaznosti. Politički analitičar Cvijetin Milivojević je rekao da je izlaznost do sada otprilike 1,3 odsto veća u odnosu na prošlu godinu.

"To nije ono što je priželjkivao deo opozicije koji je tražio izlaznost veću od pet odsto, kao uslov za pobedu, ali nije ni malo", rekao je Milivojević.  

Predsednik Saveta za strateške studije Dragan Šutanovac je očekivao da će izlaznost biti veća jer je, kako kaže, kampanja za izlaznost bila dosta jaka i ozbiljna. Kako je dodao, ne zna šta je motivisalo građane da ne izađu i ističe da je saglasan sa tim da bi veća izlaznost značila veću šansu za opoziciju. Kako je rekao Šutanovac, sa ovakvom izlaznošću stranke koje su na ivici cenzusa dolaze u kritičnu fazu.  

Euronews

20.10 Brnabić o dolasku vozila iz Republike Srpske ispred Štark Arene

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić je, povodom tvrdnji o dolasku velikog broja vozila iz Republike Srpske ispred Štark Arene i usmeravanju birača iz tog entiteta Bosne i Hercegovine gde da glasaju na današnjim izborima u Beogradu, upitala šta je tu nepravilnost ili nezakonito.

"Ljudi naši državljani, upisani u birački spisak koji ne pokazuje odstupanje od prethodnih izbora, dolaze organizovano, glasaju na mestima gde opozicija ima 80 odsto kontrolora i 5.600 međunarodnih posmatrača", navela je Ana Brnabić na društvenoj mreži Iks.

Ana Brnabić je dodala da niko ne može da glasa bez validnog dokumenta i ako nije u biračkom spisku.

20.00 Zatvorena biračka mesta, počinje prebrojavanje glasova

Biračka mesta na izborima za republički i pokrajinski parlament, kao i za lokalne skupštine u desetinama gradova i opština među kojima je i Beograd, zatvorena su u 20 časova. Onima koji se na biračkom mestu nađu u trenutku zatvaranja, biće omogućeno da glasaju.

Prve rezultate izbora i analize pratite uživo na televiziji Euronews Srbija, kao i u live blogu na našem portalu.  

Sa zatvaranjem biračkih mesta zavšena je i izborna tišina.

19.46 CeSID/IPSOS: Izlaznost do 19 časova 55,9 odsto

Prema procenama CeSID/IPSOS, izlaznost do 19 časova iznosi 55,9 odsto, dok je na izborima prošle godine iznosila 54,6 odsto.

19.38 RIK: Preliminarni rezultati u roku od 24 sata od zatvaranja biračkih mesta

Predsednik Republičke izborne komisije Vladimir Dimitrijević izjavio je večeras da će po zakonu preliminarni rezultati glasanja biti saopšteni u roku od 24 sata od zatvaranja biračkih mesta.

Na pitanje novinara na konferenciji za novinare RIK-a kada se može očekivati da RIK objavi preliminarne rezultate, Dimitrijević je rekao:

"Što se tiče preliminarnih rezultata, u skladu sa Zakonom o izboru narodnih poslanika, RIK je obavezna da utvrdi preliminarne rezultate u roku od 24 časa od zatvaranja biračkih mesta. Dakle, taj krajnji zakonski rok jeste nešto posle 20 časova sutra, dakle ponedeljka".

Na konstataciju novinara da RIK neće večeras objavljivati preliminarne rezultate, on je rekao da RIK to ne može da uradi ako postupa po zakonu.

"Po zakonu rok je 24 časa, dok se utvrde svi rezultati glasanja sa biračkih mesta i budu verifikovani kroz Republički zavod za statističku obradu", rekao je Dimitrijević.

On je rekao da je hipotetički moguće izaći sa preliminarnim rezultatima i za dva sata, ali da neće biti uneti rezultati.

Direktor Republičkog zavoda za statistiku Miladin Kovačević je objasnio da se primenjuje nova tehnologija sa video bimovima u RIK-u.

"Na video bimovima od početka unosa materijala imate podatke u realnom vremenu. Pa sad, do momenta u kome gledate, uneta je neka količina izbornog materijala i na osnovu te količine vidite kakav je rezultat. Ali ti rezultati su samo možda indikativni, recimo, posle unesenog 30 ili 40 odsto materijala. Ali, to nisu preliminarni rezultati.

Sledeća konferencija RIK-a biće oko 20.15 časova, kada će biti više reči o izbornim rezultatima.

19.28 Atmosfera sa biračkih mesta u poslednjem satu

Euronews

19.10 RIK: Izlaznost do 18 časova 51,93 odsto

Prema najnovijim podacima Republičke izborne komisije, do 18 sati u Republici Srbiji (bez Kosova i Metohije) glasalo je 51,93 odsto birača. Poređenja radi, na izborima 3. aprila 2022. izlaznost do 18 sati je bila 50,82 odsto.

U Vojvodini je do 18 sati glasalo 52,24 odsto birača, Šumadiji i Zapadnoj Srbiji 52,75  odsto, Južnoj i Istočnoj Srbiji 51,84 odsto, Beogradu 51,07 odsto.

Predsednik RIK-a Vladimir Dimitrijević rekao je da je do 18 časova preko 22.000 birača sa Kosova i Metohije glasalo na jugu centralne Srbije.

U međuvremenu, Pokrajinska izborna komisija (PIK) saopštila je da je izlaznost birača na teritoriji Autonomne pokrajine Vojvodine do 18 časova bila je 52,24 odsto.

Što se tiče incidenata na biračkim mestima, predsednik RIK-a Vladimir Dimitrijević je naveo primer dešavanja na biračkom mestu broj 11 u Bečeju.

"U vezi s tim incidentom nas je obavestila i predsednica izborne komisije Marijana Lovrić. Tokom glasanja se pojavio birač, koji je u prisustvu misije ODIHR-a, pokušao da ubaci listiće za pokrajinske izbore u kutiju za parlament. Zatim je pokušao da otvori kutiju, da je drmusa ili poruši. Obaveštena je odmah policija, pristupila je patrola u civilu, i u tome su ga sprečili članovi biračkog odbora, kao i posmatrači ODIHR-a. On se smirio i glasanje je nastavljeno. Navodim ovo kao jedan primer kako su nadležni organi na ovim izborima promptno reagovali i sve ovakve situacije", rekao je Dimitrijević.

18.52 Izlaznost do 18 časova i dalje najveća u Kosjeriću - 62 odsto

U Zlatiborskom okrugu do 18 sati izlaznost na birališta je bila najveća u Kosjeriću od 62 odsto, javlja Tanjug. Prema podacima lokalnih izbornih komisija, u Novoj Varoši glasalo je 59,3 odsto upisanih birača, u Požegi 57,94, Prijepolju 57,03 odsto, dok je u Užicu izlaznost 56,14 odsto. Izlaznost u Bajinoj Bašti je 57,1 odsto, Arilju 55,6, u Priboju 53,81, a u Čajetini 53,5 odsto. U Sjenici je i dalje najmanja izlaznost - 32,91 odsto.

18.43 U Beranama ukupno 258 birača, do 16h glasalo 35 odsto

Na biračkom mestu u Beranama do 15 časova glasalo je 35 odsto upisanih birača, a na tom mestu pravo glasa ima 258 državljana Srbije koji žive u Crnoj Gori, prenosi Radio-televizija Crne Gore.

Kako se navodi, reč je o državljanima Srbije koji žive u Crnoj Gori od sukoba na Kosovu, a na tom mestu glasaju stanovnici Berana, Andrijevice, Plava i Gusinja.

Iz biračkog odbora rečeno je da nisu zabeležene nepravilnosti.

U Crnoj Gori otvorena su četiri biračka mesta za parlamentarne izbore koje je raspisala Srbija - u ambasadi u Podgorici, u konzulatu u Herceg Novom, u Beranama i u Sutomoru.

18.30 Gužve na biračkim mestima ne jenjavaju

Reporter Euronews Srbija nalazi se u biračkom mestu u okviru vrtića "Nikola Tesla" gde kaže da je i u 18 časova zabeležena velika gužva. Pogledajte kako teče glasanje na ovom biračkom mestu.

Euronews

18.29 Više javno tužilaštvo: Nema krivičnih dela u vezi izbornog procesa

Više javno tužilaštvo u Beogradu saopštilo je večeras da za sada nema dokaza da je izvršeno bilo koje krivično delo u vezi izbornog procesa.

Euronews/Jovana Stanković

 

Istovremeno, apelovalo je da se javnost ne uznemirava neproverenim informacijama koje plasira deo medija, a pogotovo, kako su naveli, pripadnici tzv. Proglasa.

Dodaje se da Tužilaštvo nastavlja da prati izborni proces u okviru svojih nadležnosti u saradnji sa osnovnim tužilaštvima sa teritorije grada Beograda i drugim državnim organima.

18.16 CeSID: Nepravilnosti u periodu od 14 do 17 časova

CeSID je večeras saopštio da su njihovi posmatrači u periodu od 14.00 do 17.00 časova uočili nepravilnosti na nekim biračkim mestima.

Oni su na svom sajtu naveli da su uočili učestalo nepoštovanje procedura od strane članova biračkog odbora na većem broju biračkih mesta (Čačak 20 i Sombor 21 – lampa nije radila dok je glasalo nekoliko birača, Grocka 8 – birači su glasali bez provere identifikacionih dokumenata).

Na nekoliko biračkih mesta birači su glasali bez da im je prst bio obeležen sprejom, a primećeno je i prisustvo propagandnog materijala na biračkim mestima.

Na nekoliko biračkih mesta posmatrači su primetili mali broj prisutnih članova biračkih odbora na biračkim mestima, kao i porodično glasanje.

Cesid navodi da je bilo potpisivanja birača na pogrešnom mestu u izvodu iz biračkog spiska.

Navode da je na biračkom mestu 198 u Novom Sadu ispred biračkog mesta uočeno vršenje pritiska na birače.

Na biračkom mestu 19 na Vračaru birač nije glasao, jer je na njegovom mestu već bio neko potpisan.

17.48 CESID: Do 17 časova glasalo 47,2 odsto birača

Prema procenama CeSID/IPSOS, izlaznost do 17 časova iznosi 47,2 odsto, dok je na izborima prošle godine iznosila 45,1 odsto. U Beogradu je izlaznost do 17 časova bila 46 odsto, dok je na prošlim izborima iznosila 44,8 odsto.

Kada je reč o izlaznosti na pokrajinskim izborima, dosad je izašlo 47,4 odsto birača, dok ih je prošle godine do 17 izašlo 49,9 odsto.

FoNet/Miki Jevtović

 

17.42 MUP Srbije o audio snimku koji kruži društvenim mrežama

MUP Srbije se oglasio povodom audio snimka koji je objavljen na društvenim mrežama sa sastanka predstavnika Ministarstva unutrašnjih poslova i predstavnika koalicije "Srbija protiv nasilja“. Ističu da predstavnici MUP-a nisu bili obavešteni niti im je od strane predstavnika ove koalicije tražena dozvola za snimanje ovog sastanka.

Stvaranje atmosfere elementarnog poverenja je razlog zbog kojeg nije bilo zabranjeno unošenje mobilnih telefona na sastanak, navode iz MUP-a.

"Napominjemo da je ovaj sastanak nastavak razgovora započetih pre četiri dana, na zahtev predstavnika koalicije 'Srbija protiv nasilja', kojem je Ministarstvo unutrašnjih poslova odmah izašlo u susret u nameri da se kroz međusobno uvažavanje i poverenje zajednički preduprede eventualne nepravilnosti, spuste tenzije i spreče potencijalno narušavanje javnog reda i mira", navodi se u saopštenju i dodaje:

"Snimanjem i objavljivanjem audio snimka sa sastanka, predstavnici koalicije 'Srbija protiv nasilja' grubo su zloupotrebili ukazano poverenje i narušili integritet državne institucije, a ovaj nečastan postupak u javnosti može dodatno podići tenzije tokom izbornog postupka i predstavljati osnov za nasilne akte"

MUP navodi da neovlašćeno snimanje predstavlja obeležje krivičnog dela neovlašćeno objavljivanje i prikazivanje tuđeg spisa, portreta i snimka iz člana 145. Krivičnog zakonika Republike Srbije.

Ministarstvo unutrašnjih poslova ujedno poziva sve učesnike izbornih procesa da se ponašaju u skladu sa izbornim zakonima, da ne narušavaju javni red i mir i sačuvaju legalnost i legitimnost ovog procesa.

17.25 PIK: Izjaznost u AP Vojvodini do 16 sati 42,43 odsto

Izlaznost birača na teritoriji AP Vojvodine do 16 časova bila je 42,43 odsto, saopštila je danas Pokrajinska izborna komisija. Kako je najavljeno, više podataka biće objavljeno u 20.30 časova na konferenciji za medije.

17.11 RIK: Izlaznost do 16 časova 42,36 odsto

Prema najnovijim podacima Republičke izborne komisije, do 16 sati u Republici Srbiji bez Kosova i Metohije glasalo je 42,36 odsto birača. Poređenja radi, na izborima 3. aprila 2022. izlaznost do 16 sati je bila 41,56 odsto.

U Vojvodini je do 16 sati glasalo 42,43 odsto birača, Šumadiji i Zapadnoj Srbiji 42,64 odsto, Južnoj i Istočnoj Srbiji 42,88 odsto, Beogradu 41,87 odsto.

Na konferenciji je saopšteno i da je do 16 časova pravo glasa iskoristilo nešto više od 18.500 birača sa Kosova i Metohije.

Predsednik RIK-a Vladimir Dimitrijević saopštio je da se u ostatku zemlje glasanje nesmetano odvija na svim biračkim mestima.

"RIK pokušava da sve nepravilnosti i 'rekla-kazala' proverava. Važno je da se na bilo koje tvrdnje - da se vrši pritisak na birače ili iznose listići obavezno obaveštavaju nadležni organi, odnosno policija i tužilaštvo, oni su spremni da reaguju promptno na sve takve navode", rekao je Dimitijević.

Dimitrijević je rekao da su provereni navodi da je bilo incidenata na biračkom mestu u Medicinskoj školi u Vranju i da su dobili informaciju od koordinatora RIK za KiM i zamenika predsednika RIK Marka Jankovića da je tamo sve u najboljem redu, i da glasanje protiče bez problema.

Euronews

16.55 Do 16 sati na biralištima i dalje najviše glasača iz Kosjerića

Do 16 sati na biralištima u Zlatiborskom okrugu najviše građana glasalo je u Kosjeriću - 50 odsto upisanih. Kako javlja novinar Tanjuga, u opštinskim izbornim komisijama su rekli da je izlaznost u Požegi bila 48,18 odsto, u Novoj Varoši 48,1 odsto upisanih birača, a u Bajinoj Bašti 46,1 odsto. U Arilju je na birališta do 16 sati izašlo 47 odsto upisanih, u Užicu 46,40 i Čajetini 41,9 odsto. U Sjenici je do 16.00 sati glasalo 24,35 odsto upisanih građana sa pravom glasa.

16.40 Glasala i dijaspora u SAD

Srbi koji žive u SAD-u već su glasali. Jedan broj srpskih glasača svoje biračko pravo ostvario je u Ambasadi Srbije u Vašingtonu, rekla je za Euronews Srbija novnarka VOA, Jovana Đurović. Građani Srbije su u Americi glasali još u subotu zbog vremenske razlike.

Među prvima je u Vašingtonu glasao ambasador Srbije u SAD Marko Đurić. Prema dostupnim podacima, na ovom biračkom mestu upisano je 269 birača. Najviše ih ima u Čikagu gde je u spskom konzulatu upisano 539, a u Njujorku 335 birača.

Inače, procedura glasanja je ista kao i u Srbiji. Takođe, isti je slučaj kada je reč o procedri za delegiranje članova biračkog odbora - na glasčkom mestu se nalaze predstavnici i vladajućih i opozicionih lista.

Euronews Srbija

16.26 Srbi sa KiM i dalje pristižu u Rašku

Prema rečima reporterke Euronews Srbija Anđelke Ćup, veliki broj Srba sa Kosova i Metohije i dalje pristiže u Rašku na glasanje. Predsednici izbornih komisija su rekli za Euronews Srbija da sve protiče u najboljem redu, kao i da nije bilo većih nepravilnosti. Jedini problem predstavljao je izostanak pojedinih građana sa biračkih spiskova, kao i velike gužve.

Inače, na administrativnoj liniji su pojačani punktovi, pa se brzo prolazi uprkos velikim gužvama koje su zabeležene na prelazima Bela Zemlja, Merdare, Jarinje i Brnjak.

Euronews

16.14 PIK: U Vojvodini do 14 sati glasalo 32,62 odsto

Pokrajinska izborna komisija saopštila je da je izlaznost na teritoriji Vojvodine danas do 14 časova 32,62 odsto. Predsednik Pokrajinske izborne komisije Rajko Marinković je na trećoj konferenciji za novinare rekao da je izlaznost sada veća u odnosu na prethodne izbore 2020. godine kada je do 14 sati iznosila 27,73 odsto. Prema njegovim rečima, nema zvaničnih informacija o nepravilnostima. Konačni podaci o izlaznosti biće saopšteni u 20.30 časova.

Tanjug

15.42 GIK: Izlaznost u Beogradu do 14 sati 31,86 odsto

Izlaznost na izborima na teritoriji Grada Beograda je u 14 časova iznosila 31,86 odsto od broja ukupno upisanih birača, saopštio je predsednik Gradske izborne komisije Zoran Lukić na konferenciji za novinare. On je istakao da se na 1.180 biračkih mesta u Beogradu obavlja glasanje u skladu sa Zakonom, kao i da birački odbori obavljaju redovne dužnosti. Prema njegovim rečima bilo je manjih nepravilnosti, što je rezultiralo kraćim prekidima glasanja na dva biračka mesta.

"Na biračkom mestu 70 u Novoj Galenici došlo je do kraćeg prekida glasanja, od nekih 15 minuta, zbog pokušaja upotrebe mobilnog telefona u prostoriji za glasanje od strane jednog birača. Birački odbor je prekinuo glasanje, pozvana je policija i nedugo zatim glasanje je nastavljeno. Slična situacija bila je na biračkom mestu broj 62 u Zemunu, gde je glasanje nastavljeno posle desetak minuta, pa na ova dva biračka mesta neće biti produženja vremena glasanja. Na Savskom vencu je došlo do problema kada su akreditovani posmatrači grupe građana „Kreni promeni“ remetili javni red, zbog čega su im oduzete akreditacije", rekao je Lukić.

On je dodao da je bilo više primedbi o nedovoljnom raspoznavanju članova biračkih odbora na biračkim mestima, pa su svi članovi biračkih odbora dobili uputstvo da moraju da istaknu svoju legitimaciju na vidnom mestu. Lukić je izrazio nadu da će do kraja izbora čitav proces biti urađen po zakonu i bez većih nepravilnosti.

Tanjug

15.11 RIK: Do 14h glasalo 32,38 odsto

Prema najnovijim podacima Republičke izborne komisije, do 14 sati u Republici Srbiji glasalo je 32,38 odsto birača. Poređenja radi, na izborima 3. aprila 2022. izlaznost do 14 sati je bila 31,56 odsto.

U Vojvodini je do 14 sati glasalo 32,62 odsto birača, Šumadiji i Zapadnoj Srbiji 32,13 odsto, Južnoj i Istočnoj Srbiji 33,49 odsto, Beogradu 31,86 odsto.

Predsednik RIK-a Vladimir Dimitrijević  kaže da je dobio informaciju od članova RIK-a Vladimira Dragaša (predstavnika u RIK-u ispred Ne davimo Beograd) i Vladimira Petrovića (Stranka slobode i pravde) da se ljudi okupljaju ispred Arene u Beogradu,  kao i da njima fizički nije dozvoljeno da prisustvuju skupu.

"Moram da napomenem da u Areni nema biračkog mesta i da zakonom nije zabranjeno da se ljudi okupljaju i da idu na glasanje na nekom biračkom mestu", rekao je Dimitrijević na konferenciji za medije u 15 sati.

On je dodao da najoštrije osuđuje ukoliko je došlo do bilo kakvih incidenata.

"Ukoliko je bilo incidenata pozivam sve da to prijave nadležnim organima", rekao je on.

Euronews

14.48 Cesid: Od 11 do 14 časova primećen nastavak proceduralnih grešaka na BM

Cesid je saopštio da je na osnovu informacija dobijenih od posmatrača, danas od 11.00 do 14.00 časova, na biračkim mestima primećen nastavak proceduralnih grešaka. Kako navode, nepravilnosti su da su se birači na nekoliko biračkih mesta potpisali na pogrešno mesto u izvodu iz biračkog spiska i na više biračkih mesta primećene su greške u sprovođenju procedure glasanja od strane članova biračkog odbora.

Cesid je objavio da je uočeno fotografisanje glasačkih listića od strane birača na više biračkih mesta, kao i da je na biračkom mestu 64 u Smederevu primećeno glasanje bez provere UV lampom, a da na tom biračkom mestu neki od članova biračkog odbora ne nose svoje legitimacije. Dalje navode su sa dva biračka mesta posmatrači Cesid javili da glasanje van biračkog mesta kasni, jer nema dovoljno članova biračkog odbora koji bi išli na glasanje van biračkog mesta. Porodično glasanje primećeno je na više biračkih mesta, dodaju se u saopstenju.

Cesid navodi i da je na biračkom mestu u Boru (2) i Čačku (11) lice identifikovano na pogrešnom biračkom mestu, a naprskan je sprej na kažiprst, da bi birački odbor zatim shvatio da lice treba da glasa na drugom biračkom mestu, pa je predsednik biračkog odbora dozvolio da se ženi izda potvrda koja se izdaje članovima biračkog odbora koji rukovode sprejom.

U Rakovici, navodi se u saopštenju Cesidaa, na biračkom mestu 67 primećeno je organizovano dovođenje birača na birališta, u Mladenovcu na BM 45 primećeno je vršenje pritiska na birače, a na Zvezdari na BM 80 birač nije mogao da glasa, jer je na njegovom mestu u izvodu iz biračkog spiska već bio potpisan neko drugi.

14.46 Ipsos/Ceseid: Do 14.00 časova izlaznost 32,2 posto

Prema najnovijim podacima Ipsos-a i Cesid-a ukupna izlaznost u Srbiji na vanrednim parlamentarnim, pokrajinskim i lokalnim izborima do 14.00 časova iznosi 32,2 posto. 

14.11 Privedena osoba koja je učestvovala u napadu na mobilni tim Crte u Odžacima

Zbog sumnje da je učestvovao u napadu na izborni mobilni tim Crte u Odžacima, policija je danas privela J. M. (1979) iz Beograda, kojem je određeno zadržavanje do 48 sati i uz krivičnu prijavu biće priveden Osnovnom javnom tužilaštvu u Somboru. Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova brzom i efikasnom akcijom identifikovali su i doveli u Policijsku stanicu u Odžacima jednu osobu zbog sumnje da je danas učestvovala u napadu na mobilni tim Crte u ovom gradu, saopštio je MUP. J. M. je osumnjičen za krivično delo nasilničko ponašanje i uz krivičnu prijavu biće priveden Osnovnom javnom tužilaštvu u Somboru.

14.01 Aleksandar Šešelj glasao u Batajnici

Zamenik predsednika Srpske radikalne stranke Aleksandar Šešelj glasao je danas u 7.30 u Batajnici. On je došao sam na biračko mesto 103 u Osnovnoj školi "Svetislav Golubović Mitraljeta" u Batajnici.

13.37 PIK: U Vojvodini do 12.00 časova glasalo 22, 88 odsto građana

Izlaznost birača na teritoriji AP Vojvodine do 12.00 časova iznosi 22, 88 procenata saopštila je Pokrajinska izborna komisija. 

Euronews/Petar Alimpijević

 

13.36 Boško Obradović glasao u mesnoj zajednici Alvaldžinica, u Čačku

Predsednik Srpskog pokreta Dveri Boško Obradović, glasao je danas u 12.44 sata u mesnoj zajednici Alvaldžinica, u Čačku. Glasao je u Vatrogasnom domu, na biračkom mestu broj dva.

Tanjug/Branko Lukić

 

13.25 Više od 1.000 građana koji žive u Crnoj Gori ima pravo glasa na parlamentarnim izborima u Srbiji

Pravo glasa na parlamentarnim izborima koje je raspisala Srbija ima više od 1.000 građana koji žive u Crnoj Gori, a koji su izrazili želju da glasaju, rekao je konzul Ambasade Srbije u Podgorici Nemanja Sekicki.

On je za agenciju Anadolija potvrdio da je dosadašnji tok glasanja u skladu sa procedurom. Kako je dodao, beleži se zavidan odziv, a veća izlaznost se očekuje posle podne.

U Crnoj Gori su za izbore koje je rapsisala Srbija otvorena četiri biračka mesta - u Ambasadi u Podgorici, u Konzulatu u Herceg Novog, kao i u Beranama i Sutomoru.

13.14 RIK: Izlaznost do 12 sati 21,33 odsto

Republička izborna komisija održala novu konfrenciju za novinare, a predsednik Republičkog zavoda za statistiku Miladin Kovačević rekao je da je do 12 sati u Repubici Srbiji na birališta izašlo 21,33 odsto upisanih birača.

Do 12 sati u Vojvodini je glasalo 22,88 odsto birača, Šumadija i Zapadna Srbiji 19,58 odsto,  
Južnoj i Istočnoj Srbiji  22,21 odsto, Beogradu 20,77odsto.

Poređenja radi, do 12 sati na izborima 3. aprila 2022. godine glasalo je 20,52 odsto birača.

Predsednik RIK-a Vladimir Dimitrijević potvrdio je na konferenciji RIK-a da se u Odžacima dogodio incident i da je posmatračima "Crte"uništen automobil.

"RIK najoštrije osuđuje incident koji se dogoduo u Odžacima. Odgovorni za uništavanje automobila su identifikovani i biće adekvatno sankcionisani", rekao je Dimitrijević.

Dimitrijević je naveo da je i u Blacu došlo do incidenta, gde se u medijima pojavila informacija da je jedno lice ispred biračkog mesta delilo novac glasačima.

"Policija došla na lice mesta i odvelo lice da da izjavu", naveo je on.

13.10 Predstavnici Srpske liste glasali u Raški

Predsednik Srpske liste i direktor KBC u Kosovskoj Mitrovici Zlatan Elek glasao je u Raški.
Pre njega to su učinili i kandidat za poslanika na listi Aleksandar Vučić - Srbija ne sme da stane i doskorašnji predsednik Srpske liste Goran Rakić i potpredsednik Srpske liste Igor Simić, prenosi Tv Most.

Glasanje je na istom biračkom mestu obavio i predsednik Privremenog organa opštine Kosovska Mitrovica Ivan Zaporožac.

12.44 Do 12 sati najviše glasali Prijepoljci - 22,79 odsto,u Sjenici izlaznost 10%

U Zlatiborskom okrugu je do 12 sati u Prijepolju bila najveća izlaznost birača - 22,79 odsto dok je u Sjenicu izlaznost 10 odsto, javlja izveštač Tanjuga. U opštini Arilje izašlo je 18,6 odsto upisanih birača, u Čajetini je do 12 sati izlaznost 17,5 odsto, odnosno pravo glasa iskoristilo je 2.360 upisanih birača. Najbolja izlaznost do 12 sati je u Prijepolju - 22,79, dok je u Požegi 19,46 odsto. Na teritoriji grada Užica do 12 sati glasačko pravo iskoristilo je 21,79, dok je u Sjenicu izlaznost 10 odsto.

12.29 RIK: Nije bilo ubacivanja više izbornih listića na biračkom mestu 187 u Leskovcu

Predsednik Republičke izborne komisije (RIK) Vladimir Dimitrijević saopštio je da je nakon provere utvrđeno da na biračkom mestu broj 187 u Leskovcu, nije bilo ubacivanja više izbornih listića od predviđenih i da proces glasanja teče u skladu sa zakonom.

Kako je saopštio, proveru su izvršili članovi biračkog odbora. RIK-u je ovu informaciju potvrdila i Gradska izborna komisija u Leskovcu, naveo je Dimitrijević u saopštenju. 

Tanjug/Strahinja Aćimović

 

12.27 U Vranju, gde glasaju birači sa Kosova i Metohije, gužve na biračkim mestima

Na biračkim mestima u Vranju na kojima glasaju građani iz Kosovskog Pomoravlja velike su gužve, prenosi RTV Puls. Kako se navodi, oko osam časova čekalo se duže od 45 minuta, a najviše glasača u jutarnjim satima bilo je iz opština Gnjilane i Kosovska Kamenica.

Na biračkim mestima u zgradi Hemijsko tehnološke škole u Vranju na biračkim spiskovima je 16.132 birača iz četiri opštine Kosovsko-pomoravskog upravnog okruga - Gnjilana, Kosovske Kamenice, Novog Brda i Kosovske Vitine.

12.15. Lukić: Izlaznost u Beogradu 9,88 odsto 

Predsednik GIK-a Zoran Lukić kaže da je u Beogradu do 10 sati na izbore izašlo 9.88 odsto birača upisanih u jedinstven birački spisak. 

"Pojavili su se navodi da je na pojedinim biračkim mestima glasanje počelo bez da su biračke kutije bile zapečaćene, bez kontrolnih listića. To se pokazalo kao neistina", rekao je on na konferenciji za medije u 12 sati.

On je rekao da ima problema na pojedinim biračkim mestima.

Tanjug/Strahinja Aćimović

 

"Na jednom biračkom mestu na Voždovcu jedan birač se drao, vređao članove biračkog odbora. Na Paliluli je birač pokušao da otme birački spisak, ali su ga sprečili", naveo je on.

12.07 Milorad Dodik glasao u Banjaluci

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik glasao je na parlamentarnim izborima u Srbiji. On je glasao u Generalnom konzulatu Srbije u Banjaluci. Dodik ima državljanstvo BiH i Srbije.

Tanjug/SRNA/Borislav Zdrinja

 

11.58 IPSOS i CeSID: Do 11 časova glasalo 15,1 odsto upisanih birača

Prema projekciji izlaznosti koju su objavili IPSOS Srbija i CeSID do 11 časova glasalo je 15,1 odsto upisanih birača za današnje izbore u Srbiji. Poređenja radi, u isto vreme na izborima održanim 2022. godine izlaznost je iznosila 14,1 odsto. Prema prvom preseku IPSOS Srbija i CeSID - izlaznost na današnjim izborima u Srbiji do 9 časova je bila 5,2 odsto građana, a Beogradu 5,1.

11.47 Na pokrajinskim izborima do 11 časova glasalo 11,61 odsto upisanih birača

Predsednik Pokrajinske izborne komisije Rajko Marinković izjavio je da je u Vojvodini do 10 časova glasalo 11,61 odsto upisanih birača. On je na konferenciji za novinare naveo da je na izborima 2020. godine izlaznost bila slična i iznosila 11,03 odsto.

11.46 Na izborima glasao i predsednik Narodne stranke Vuk Jeremić

Predsednik Narodne stranke Vuk Jeremić glasao je danas na biračkom mestu 22 u OŠ "Sveti Sava" u Beogradu.

Tanjug/Sava Radovanović

 

11.42 Cesid: Od 9 do 11 časova uočeno više od 70 različitih nepravilnosti

Cesid je saopštio da je na osnovu informacija dobijenih od posmatrača, u periodu od 9.00 do 11.00 časova uočeno više od 70 različitih nepravilnosti na današnjim izborima u Srbiji. Među prijavljenim nepravilnostima navode učestalo fotografisanje listića od strane birača, ubacivanje listića u pogrešne kutije na više biračkih mesta, kao i proceduralne greške od strane članova biračkog odbora i prisustvo propagandnog materijala na biračkom mestu.

Naveli su i da na biračkom mestu 46 u Čačku glasač sa invaliditetom nije mogao da pristupi biračkom mestu, pa su mu članovi biračkog odbora izneli napolje listić da glasa, umesto da je lice tražilo glasanje van biračkog mesta.

Među prijavljenim nepravilnostima je i to da članovi biračkog odbora ne nose akreditacije na biračkom mestu Barajevo 11, dok su na biračkom mestu Prokuplje 2, dva biračka mesta u istoj prostoriji i nisu fizički odvojeni, a glasački listići su ubacivani u kutiju za pogrešno biračko mesto.

Dodaje se i da je primećemo da je na biračkim mestima 15 Kikinda i 83 Palilula, bilo organizovano dovođenje birača na biračko mesto istim automobilom, a uočeno je i porodično glasanje na nekoliko biračkih mesta. Posmatrači Cesid-a su primetili i da je na biračkom mestu Stari grad 53, na glasanje van biračkog mesta otišla samo dva člana i iz iste liste. Među prijavljenim nepravilnostima je navedeno i da je na biračkom mestu Subotica 82, primećeno vođenje paralelne evidencije.

11.39 Više od 400 međunarodnih posmatrača na izborima u Srbiji

Na današnjim izborima u Srbiji ima više od 400 međunarodnih posmatrača, od čega je 80 parlamentaraca iz Parlamentarne skupštine OEBS-a, Saveta Evrope i Evropskog parlamenta, izjavio je danas za Tanjug specijalni koordinator kratkoročne posmatračke misije OEBS-a Rajnhold Lopatka.

On je za Tanjug rekao da će međunarodni posmatrači vanrednih republičkih, pokrajinskih i lokalnih izbora u Srbiji sutra u 15 časova na konferenciji za medije preneti svoja zapažanja.

"Ovde u Srbiji postoji veliko interesovanje za izbore. Naši brojevi to pokazuju. Fara Karimi i ja, kao šefovi Parlamentarne skupštine OEBS-a, već smo posmatrali otvaranje. Sada posmatramo proces glasanje ceo dan, a onda sledi prebrojavanje", rekao je Lopatka prilikom obilaska biračkog mesta u OŠ "Kralj Petar Prvi" u Beogradu.

Šefica misije Parlamentarne skupštine OEBS-a Karimi rekla je da su oni pratili proces kampanje i sve što se dešavalo u medijima.

"Ovde smo za izborne dane i zaista nas je mnogo. Više od 80 parlamentaraca. I nakon posmatranja, okupićemo se i mi ćemo sutra na konferenciji za novinare saopštiti naše preliminarne nalaze", rekla je Karimi.

11. 27 Dimitrijević: Nedopustivo širenje panike

Predsednik Republičke izborne komisije (RIK) Vladimir Dimitrijević rekao je da se glasanje na gotovo svim biračkim mestima sprovodi u najboljem mogućem redu.

"Dužan sam da vas obavestim da je nedopustivo širenje panike i vršenje pritiska na organe za sprovođenje izbora iz pojedinih nevladinih organizacija, posebno na društvenim mrežama. Posebno navođenje tvrdnje da postoje neregularnosti i to paušalno na biračkim mestima, bez navođenja konkretnih biračkih mesta. Tamo gde ih eventualno bude bilo, probleme će neposredno rešavati članovi Biračkog odbora koji su jedini po zakonu zaduženi da ih rešavaju", rekao je Dimitrijević na konferenciji za novinare u RIK-u.

11.12 Do 10 sati glasalo 9,94 odsto

Republička izborna komisija održava još jednu konferenciju za medije, a Miladin Kovačević, direktor Republičkog zavoda za statistiku, saopštio je da je izlaznost u Republici Srbiji do 10 sati 9,94 odsto. 

Kovačević je kazao da je poređenja radi, na prethodnim izborima, 3. aprila 2022. godine do 10 časova glasalo 9,59 odsto. Ukupna izlaznost je na prethodnim izborima bila je 58,60 odsto, rekao je Kovačević na konferenciji za novinare u RIK-u.

On je dodao da je izlaznost po regionima do 10 sati bila: Vojvodina- 11,61 odsto, Šumadija i Zapadna Srbija - 8,18 odsto, Južna i Istočna Srbija- 9,53 i Beograd- 9,88 odsto.

10.51 Cesidove procene: Do 9 sati glasalo 5,2 odsto birača

Na parlamentarne izbore u Srbiji je do 9 sati je izašlo 5,2 odsto birača, procena je Centra za slobodne izbore i demokratiju (CeSID).

Ta projekcija je neznatno veća u odnosu na izlaznost u 9h na izborima 2022, kada je u istom periodu glasalo 5,1 odsto birača.

10.51 RIK: Neosnovane tvrdnje o pritisku na birače, nepravilnostima

Predsednik Republičke izborne komisije (RIK) Vladimir Dimitrijević demantovao je da se na biračkim mestima na Novom Beogradu i Starom gradu vrši pritisak na birače, a posebno "neosnovane i sramne tvrdnje da je primećen težak oblik izbornih nepravilnosti".

"Apsurdni su navodi da se na biračkim mestima na Novom Beogradu i Starom gradu vrši pritisak na birače, a posebno neosnovane i sramne tvrdnje da je primećen težak oblik izbornih nepravilnosti", saopštio je Dimitrijević. Dimitrijević je još jednom podsetio da glasanje na svim biračkim mestima sprovode birački odbori, koje, pored stalnog sastava, čine i predstavnici svih podnosilaca izbornih lista, kojih na biračkim mestima ima ukupno 148.987.

"Nakon kontrole koju je Republička izborna komisija sprovela, utvrđeno je da na biračkom mestu 46, opština Stari grad, postoji kontrolni listić, popunjen u skladu sa propisima", naveo je predsednik RIK.

10.40 Boris Tadić glasao na Starom gradu

Nosilac liste "Dobro jutro Srbijo" Boris Tadić glasao je jutros na Starom gradu. Tadić je glasao na biračkom mestu u Zdravstvenoj stanici u Ulici Koste Stojanovića.

Tanjug Video

 

10.35 U Kragujevcu izlaznost do 10 sati 8,20 odsto

U Kragujevcu je do 10 sati izlaznost na  parlamentarnim izborima bila 8,20 odsto, objavila je Gradska izborna komisija.Reč je o podacima sa 12 oglednih biračkih mesta u Kragujevcu.

10.16 Milica Đurđević Stamenkovski glasala na Voždovcu

Prva na listi Nacionalnog okupljanja, koju čine Srpska stranka Zavetnici i Srpski pokret Dveri, Milica Đurđević Stamenkovski glasala je danas u 10 časova na Voždovcu. Đurđević Stamenkovski je glasala na biračkom mestu u Osnovnoj školi "Janko Veselinović".

Tanjug/Strahinja Aćimović

 

10.15 RIK demantuje da je bilo fizičkog napada na biračkom mestu u Ruskom Krsturu

Republička izborna komisija je, povodom navoda pojedinih medija i članice Lokalne izborne komisije ispred koalicije "Srbija protiv nasilja" o navodnom fizičkom napadu koji se dogodio na biračkom mestu u Ruskom Krsturu, opština Kula, demantovala da je do bilo kakvog fizičkog napada došlo. Naime, došlo je do verbalnog sukoba usled nesporazuma između članova biračkog odbora i članice Lokalne izborne komisije, koji se desio van biračkog mesta, navedeno je u saopštenju Republičke izborne komisije.

U skladu sa zakonom, obaveštena je PU Sombor. Rad na pomenutom biračkom mestu nastavljen je bez prekida, uz prisustvo svih članova biračkog odbora, navedeno je u saopštenju.

10.14 MUP: Napad na volonterku DS ni na koji način nije politički motivisan

Sinoćnji napad na volonterku Demokratske stranke (DS) ni na koji način nije politički motivisan niti ima veze sa izborima, saopštio je MUP. Beogradskoj policiji sinoć je prijavljeno da je u Ulici Koste Nađ na Zvezdari nepoznati muškarac udario sedamdesetjednogodišnju ženu, koja je na današnjim izborima trebalo da bude kontrolor ispred Demokratske stranke, i ukrao joj torbu, navedeno je u saopštenju MUP-a. Policija je odmah po prijavi događaja izašla na lice mesta, preduzela sve mere i radnje iz svoje nadležnosti i, u saradnji sa nadležnim tužilaštvom, intenzivno radi na pronalasku počinioca.

10.12 Glasao Miloš Vučević

Predsednik Srpske napredne stranke Miloš Vučević glasao je, u Novom Sadu, na biračkom mestu broj 188, u MZ ”Narodni heroji“.

Tanjug/Nenad Mihajlović

 

10.00 Cesid: Do 9 časova uočeno više od 50 različitih nepravilnosti

CeSID je na osnovu informacija dobijenih od posmatrača, zaključno sa 9 sati, uočio više od 50 različitih nepravilnosti. Kako je navedeno da sajtu CeSID-a uočene nepravinosti su:

- učestalo nepoštovanje procedura od strane članova biračkog odbora na većem broju biračkih mesta;
- biračima nije prskan sprej na nekoliko biračkih mesta (Čačak 72, Trstenik 23);
- neproveravanje identiteta biračima pre glasanja;
- propust i nepravilnosti sa kontrolnim listićem;
- ubacivanje listića u pogrešne kutije, na više biračkih mesta;
- greške u potpisivanju u izvode iz biračkog spiska, na nekoliko biračkih mesta;
- na po dva biračka mesta iz uzorka uočen je pokušaj uticanja na birače, narušavanje tajnosti glasanja (fotografisanjem ili snimanjem) – (Grocka 33, Novi Beograd 4, Zemun 62, Novi Sad 140) i lakši incidenti zbog kojih je glasanje prekinuto na kratko;
- posmatrači CeSID-a su na nekoliko biračkih mesta imali problem sa ulaskom na biračka mesta zbog nesnalaženja članova biračkog odbora sa spiskom posmatrača.
- na više biračkih mesta su uočene situacije porodičnog glasanja.

09.38 Brnabić glasala na izbornom mestu u opštini Savski Venac

Predsednica vlade i potpredsednik Glavnog odbora SNS Ana Brnabić glasala je danas u 9.20 na opštini Savski Venac. Brnabić je na glasanje došla sa porodicom.

Tanjug/Nemanja Jovanović

 

09.36 Srbi sa Kosova glasaju u Tutinu, Kosačkoj Rači, Raški i Vranju

U Tutinu, Kosaničkoj Rači, Raški i Vranju, sva biračka mesta su otvorena na vreme i glasanje protiče bez nepravinosti. Srbi sa Kosova, zbog zabrane prištinskih vlasti, glasaju u ovim mestima a od ranih jutarnjih časova na administrativnim prelazima Brnjak, Jarinje, Bela Zemlja i Merfare, formirane su kilometarske kolone. 

09.29 IPSOS/CeSID: Do 9 sati u Srbiji glasalo 4,8 odsto, u Beogradu 5,1

Prema prvom preseku IPSOS Srbija i CeSID - do 09.00 časova u Srbiji je glasalo 4,8 odsto građana, a u Beogradu 5,1 odsto. Izlaznost građana na vanrednim parlamentarnim, pokrajinskim i lokalnim izborima, uključujući i grad Beograd, do zatvaranja biračkim mesta objavljivaće se u više termina tokom dana.

09.27 GIK: Biračka mesta otvorena na vreme, nije bilo nepravilnosti

Beogradu je svih 1.180 biračkih mesta otvoreno jutros u 07.00 sati bez nepravilnosti, ali je bilo sitnih problema koji su rešeni, izjavio je predsednik Gradske izborne komisije Zoran Lukić.

"Zapečanjena su glasačke kutije na svih 1180 mesta i ja očekujem da glasanje prođe u najboljem redu", rekao je Lukić na prvoj konferenciji GIK-a za novinare u izbornom danu.

On je napomenuo da birački odbori imaju u proseku 20 predstavnika i da su zastupljene sve poslaničke grupe i svi predstavnici podnosioca izbornih lista. Lukić je rekao da je na biračkom mestu 51 na Rakovici i biračkom mestu 50 na Zvezdari bilo sitnih problema, ali da su članovi biračkog odbora to rešili.

09.25 Biračka mesta u Nišu otvorena na vreme

Sva biračka mesta u Nišu otvorena su na vreme i glasanje,  za sada,  protiče bez problema,  rekla je za Euronews Srbija predsednica Gradske izborne komisije Danijela Milićević.

Prema njenim rečima, pravo glasa u Nišu ima 228 491 birač. Glasa se na 177 birackih mesta , od kojih je  jedno u KPZ-u Niš.

U Nišu se glasa samo za poslanike Narodne skupštine Srbije. Vanredni lokalni izbori nisu raspisani, već će oni biti održani u redovnom terminu, na proleće sledeće godine.

09.23 Miloš Jovanović glasao na opštini Vračar

Jedan od lidera Srpske koalicije NADA i nosilac izborne liste Miloš Jovanović glasao je danas u Osnovnoj školi Jovan Miodragović na opštini Voždovac. 

Tanjug/Vladimir Sporčić

 

09.08 Marinković: Sva biračka mesta u Vojvodini otvorena u 7h, nepravilnosti nije bilo

Predsednik Pokrajinske izborne komisije (PIK) Rajko Marinković izjavio je da su sva biračka mesta u pokrajini otvorena jutros u 7 sati i da za sada nema informaciju da je negde bilo nepravilnosti. On je na prvoj konferenciji za novinare Pokrajinske izborne komisije rekao da je konačan broj birača u Vojvodini 1.669.734 i da će oni moći da iskoriste svoje biračko pravo na 1.776 biračkih mesta.

"Sva biračka mesta su otvorena jutros u 7 časova i po planu bi trebala da se zatvore u 20 časova. Nakon toga birački odbori pristupaju utvrđivanju rezultata glasanja", rekao je Marinković.

On je podsetio da se danas održavaju izbori za narodne poslanike u Skupštini Srbije, za odbornike u 65 gradova i opština, kao i izbori za poslanike u Skupštini autonomne pokrajine Vojvodine, za čije sprovođenje je nadležna Pokrajinska izborna komisija.

"U skladu sa našom odlukom i poslovnikom, Pokrajinska izborna komisija, proglasila 13 izbornih lista. Izbori se održavaju po proporcionalnom izbornom sistemu, tajnim glasanjem za 120 poslaničkih mesta", rekao je Marinković. On je najavio da će naredna konferencija za novinare Pokrajinske izborne komisije biti u 14.30, potom još jedna u 18.30, a zatim nakon zatvaranja izbornih biračkih mesta, kao i da će se prve informacije o izlaznosti znati u 10.30 sa presekom i stanjem u 10 časova.

09.00 Vučić glasao na Novom Beogradu

Predsednik Srbije i nosilac liste "Srbija ne sme da stane" Aleksandar Vučić glasao je jutros nešto pre devet časova na Novom Beogradu. Vučić je glasao na biračkom mestu broj 140, u zgradi dečijeg vrtića "Tesla-nauka za život". On je na biračko mesto došao sam i čekao u redu sa ostalim građanima. Vučić je na istom mestu glasao i na prethodnim izborima.

Tanjug AP/Darko Vojinović

 

08.58 Gde se sve i za koga glasa?

Na izborima za narodne poslanike Skupštine Srbije građani će birati između čak 18 izbornih lista. Nešto manje lista nalazi se na glasačkom listiću za pokrajinske izbore. Građani Vojvodine ovoga puta biraće među 13 različitih izbornih lista. Kompletne liste pogledajte OVDE.

08.49 Čedomir Jovanović glasao na Novom Beogradu

Nosilac liste “Mora drugačije” Čedomir Jovanović glasao je jutros oko 8.30 sati na biračkom mestu CMZ "Ušće" u opštini Novi Beograd.   Jovanović je na biračko mesto broj 5 došao u pratnji supruge i sina.

Tanjug/Marko Đoković

 

08.48 Šapić glasao u OŠ "Borislav Pekić" na Bežanijskoj kosi

Potpredsednik Glavnog odbora SNS i kandidat za gradonačelnika Beograda Aleksandar Šapić glasao je jutros u 8.25 sati na Novom Beogradu. Šapić je glasao u OŠ "Borislav Pekić" na Bežanijskoj kosi, na biračkom mestu broj 119.

Tanjug/Sava Radovanović

 

08.32 Zukorlić glasao na biračkom mestu 97 u Novom Pazaru

Nosilac liste "Usame Zukorlić - Ujedinjeni za pravdu - Stranka pravde i pomirenja - Bošnjaci Sandžaka - Tomislav Žigmanov - Demokratski savez Hrvata u Vojvodini" Usame Zukorlić glasao je jutros u Novom Pazaru. Zukorlić je glasao na biračkom mestu 97 u Osnovnoj školi "Desanka Maksimović" u Novom Pazaru.

Tanjug/Irfan Ličina

 

08.31 Vladimir Obradović glasao na Zvezdari

Kandidat za gradonačelnika Beograda ispred izborne liste “Srbija protiv nasilja” Vladimir Obradović glasao je danas na Zvezdari u devet časova. Obradović je na glasanje došao u pratnji supruge.

Fonet/Ana Paunković

 

08.19 Sva biračka mesta otvorena na vreme

Predsednik RIK-a Vladimir Dimitrijević kaže da su sva biračka mesta u Srbiji otvorena jutros na vreme u 7 časova, a da će glasanje trajati do 20 sati.

"Nisu zabeležene bilo kakve nepravilnosti prilikom otvaranja biračkih mesta", rekao je Dimitrijević. 

On je, na prvoj konferenciji RIK-a, rekao da je poteškoća bilo samo na tri biračka mesta i to u Žitorađi na biračkom mestu 27 jer je nestalo struje i u Somboru na biračkim mestima 31 i 33 gde je pukla cev. Tu su biračka mesta pomerena u druge prostorije.

Dimitrijević je naveo da pravo glasa na ovim izborima ima 6.500.666 ljudi, a da će se glasati na 8.273 biračka mesta. Glasaće se i u zatvorima na 29 biračko mesto.

"Svi koji zbog zdravstvenih razloga nisu u stanju da dođu na glasanje do biračkog mesta mogu se javiti biračkom odboru do 11 sati", naveo je dimitrijević.

Glasanje nakon zatvaranja biračkih mesta. Produžiće se glasanje za onoliko koliko je prekid trajao. 

Tanjug/Rade Prelić

 

08.15 Glasali Siniša Mali, Darija Kisić, Goran Vesić

Ministar finansija i potpredsednik Srpske napredne stranke Siniša Mali glasao je jutros na Zvezdari u 7.45 časova. Mali je glasao na biračkom mestu u Beogradskoj poslovnoj školi. 

Ministarka za brigu o porodici i demografiju Darija Kisić glasala je jutros na parlamentarnim izborima i izborima za Skupštinu grada Beograda. Kisić je glasala na biračkom mestu broju 32, u Osnovnoj školi "Ćirilo i Metodije" na Zvezdari.

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture i funkcioner SNS Goran Vesić glasao je jutros oko 7.20 sati na biračkom mestu broj 5 u zgradi Treće beogradske gimnazije. Vesić je bio prvi birač na biračkom mestu, tako da je uz prisustvo predstavnika posmatračke misije EU potpisao kontrolni listić zajedno sa svim članovima biračkog odbora.

08.14 Srbi sa KiM krenuli na glasanje u centralnu Srbiju, gužva na Merdaru

Na administrativnom prelazu Merdare od ranih jutarnjih sati je velika gužva jer je veliki broj Srba sa Kosova i Metohije krenuo u centralnu Srbiju kako bi glasali na parlamentarnim izborima koji se danas održavaju. Srbi iz Kosovskog Pomoravlja prvi su oko 4.30 krenuli na glasanje, a prema koloni vozila koja je krenula ka centralnoj Srbiji može se videti da je odziv veliki. Opširnije u posebnoj vesti.

Na KiM ima nešto više od 120.000 birača. Građani centralnog Kosova i Štrpca glasaju u Kosaničkoj Rači, birači iz Leposavića, Zvečana i Kosovske Mitrovice glasaju u Raški, građani Zubinog potoka i metohijskog dela Kosova glasaju u Tutinu, a Kosovsko pomoravlje u Vranju. 

U Kosaničkoj Rači od otvaranja birališta stvorila se gužva. Građani sa Kosova kažu da nisu imali izbora, da su morali na glasanje u centralnu Srbiju, ali da im nije bilo teško da dođu da podrže državu.

Predsednik izborne komisije Grada Prištine Jovan Mirković kaže za Euronews Srbija da je svih 14 biračkih mesta otvoreno na vreme u sedam sati.

"Nije bilo nikakvih smetnji. U ovom biračkom centru glasa 28.450 birača. Ovde glasaju birači sa centralnog kosovskog upravnog okruga. Gužva je velika od ranog jutra, nismo ovako očekivali. Odazivali su se građani u velikom broju", rekao je Mirković.

 

08.00 U kojim se sve gradovima I opštinama glasa na lokalnim izborima? 

Lokalni izbori biće održani u 65 gradova i opština, kao i u GO Vranjska Banja. Lokalni izbori se održavaju za odbornike skupština gradova Beograda, Vranja, Kragujevca, Kraljeva, Kruševca, Leskovca, Loznice, Novog Pazara, Pirota, Prokuplja, Smedereva i Šapca, odbornike skupština opština Aleksandrovca, Babušnice, Batočine, Bele Palanke, Blaca, Bogatića, Bojnika, Brusa, Varvarina, Velike Plane, Velikog Gradišta, Vladimirac, Vladičinog Hana, Vlasotinca, Gadžinog Hana, Golupca, Despotovaca, Dimitrovgrada, Doljevca, Žabara, Žagubice, Žitorađe, Knića, Koceljeve, Krupnja, Kuršumlije, Kučeva, Lajkovca, Lapova, Lebana, Ljiga, Ljubovije, Malog Zvornika, Malog Crnića, Medveđe, Merošine, Osečine, Paraćina, Petrovca na Mlavi, Požege, Priboja, Prijepolja, Ražnja, Rače, Rekovca, Sokobanje, Topole, Trgovišta, Trstenika, Ćićevca, Ćuprije, Uba i Crne Trave i odbornike gradske opštine Vranjska Banja u gradu Vranju. 

Najmanje izbornih lista je proglašeno u Rači, Crnoj Travi, Medveđi, Žabarima i Lapovu – po dve izborne liste. Tri izborne liste su proglašene na Ubu, kao i u Doljevcu, Koceljevi, Trgovištu i Ćićevcu.  

Sa druge strane najviše izbornih lista je proglašeno u Beogradu – 14,  zatim 12 u Kragujevcu i Šapcu, a 11 u Vlasotincu i Kraljevu. 

07.56 Đilas glasao na izbornom mestu u opštini Vračar

Predsednik Stranke slobode i pravde Dragan Đilas glasao je danas u 7 časova i 20 minuta na opštini Vračar. On je glasao na izbornom mestu u OŠ "Jovan Miodragović". Đilas je kandidat liste Srbija protiv nasilja - Miroslav Miki Aleksić - Marinika Tepić za poslanika u Skupštini Srbije.

Tanjug/Marko Đoković

 

07.41 Dačić glasao na Savskom vencu u Mesnoj zajednici Dedinje

Predsednik Socijalističke partije Srbije Ivica Dačić i nosilac liste "Ivica Dačić - premijer Srbije" glasao je jutros oko 7.00 sati na biračkom mestu u Mesnoj zajednici "Dedinje", na beogradskoj opštini Savski venac. Dačić je na biračko mesto došao u pratnji supruge i sina.

Tanjug/Vladimir Sporčić

 

07.30 Državljani Srbije glasaju u 31 zemlji, u četiri već glasali

Državljani Srbije koji žive u inostranstvu na republičkim izborima zakazanim za danas imaće priliku da glasaju u 31 zemlji na 73 biračka mesta.

Zbog vremenske razlike u SAD, Kanadi, Portugalu i Ujedinjenom Kraljevstvu srpski državljani glasali su u subotu na po tri biračka mesta u SAD i Kanadi, i na po jednom u Ujedinjenom Kraljevstvu i Portugalu.

Zbog razlike u vremenskim zonama u te četiri države glasanje se obavlja dan ranije nego u Srbiji, dok će na svim ostalim biračkim mestima biti organizovano danas od 7 do 20 časova.

Prema podacima RIK-a, za glasanje se prijavilo 32.216 građana Srbije koji žive van matice.

Glasanje će biti obavljano u najvećem broju u diplomatsko konzularnim predstavništvima.

07.07 ​Ko sve može da glasa? 

Pravo glasa ima svaki punoletan građanin Republike Srbije. Da bi ostvario biračko pravo, građanin mora biti upisan u jedinstveni birački spisak koji vodi Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave. 

Podatak o tome da li se nalazite na biračkom spisku, kao i na kom biračkom mestu glasate možete proveriti OVDE. Potrebno je uneti JMBG, odabrati vrstu dokumenta (lična karta ili pasoš) i uneti broj odabranog dokumenta. 

Ukoliko na izborima 2023. godine niste u mogućnosti da glasate na biračkom mestu usled teške bolesti, starosti ili invaliditeta, potrebno je da o tome obavestite lokalnu izbornu komisiju najranije 14. decembra, a najkasnije 17. decembra do 11.00 časova, odnosno birački odbor na dan glasanja najkasnije do 11.00 časova. 

07.05 RIK,GIK, Cesid i Ipsos izveštavaju o toku izbora i izlaznosti birača

Republička izborna komisija (RIK), Gradska izborna komisija(GIK), Centar za slobodne izbore i demokratiju (Cesid) i Ipsos Srbija najavili su da će redovno obaveštavati javnost o toku sprovođenja izbora za narodne poslanike i odbornike, i o izlaznosti birača.

RIK će prvu konferenciju za javnost održati u 8 časova, drugu u 11.05 časova, treću od 15.05, četvrtu u 17.05, dok će se peta održati od 19.05 časova. Podaci o izlaznosti će se objavljivati od 11.05 časova, a po potrebi, RIK će organizovati i vanredne konferencije za novinare, o čemu će javnost biti blagovremeno obaveštena.

GIK je takođe saopštio da će obaveštavati javnost o toku sprovođenja izbora za odbornike Skupštine grada Beograda i izlaznosti birača. GIK će održati konferencije za novinare u 9, 12 i 15 sati.

Cesid će svoje procene izlaznosti birača sa presecima objavljivati u 9.00, 11.00, 14.00, 17.00 i 19.00, a podatke će prikupljati sa 865 biračkih mesta. Cesid i Ipsos će objavljivati i rezultate parlamentarnih i beogradskih izbora.

Prvi rezultati za parlamentarne izbore očekuju se oko 21.30, posle čega će se uživo ažurirati do momenta do kada Ipsos i Cesid ne objave preliminarnu procenu izbornih rezultata i pripadajućih mandata. Nakon toga će se objavljivati procene sa beogradskih izbora.

07.00 Počeli republički, pokrajinski i lokalni izbori u Srbiji

U Srbiji su jutros u 7.00 sati počeli republički, pokrajinski i izbori za 65 opština i gradova, uključujući i Beograd. Biračko pravo na 8.273 biračka mesta može da iskoristi 6.500.666 upisanih birača.

Komentari (0)

Srbija