Politika

EBRD izdvojio 60 miliona evra za mala i srednja preduzeća u Srbiji, od toga 10 miliona za program Go Green

Komentari

Autor: Tanjug

15/12/2023

-

17:20

EBRD izdvojio 60 miliona evra za mala i srednja preduzeća u Srbiji, od toga 10 miliona za program Go Green
EBRD izdvojio 60 miliona evra za mala i srednja preduzeća u Srbiji, od toga 10 miliona za program Go Green - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Evropska banka za obnovu i razvoj će od predviđenih 60 miliona evra za finanasiranje malih i srednjih preduzeća (MSP) u Srbiji, nameniti 10 milona evra Go Green programu, koji podržava EU.

Kako je saopštila EBRD, ovaj finansijski paket će omogućiti OTP banci Srbija da nastavi da podržava ulaganja malih i srednjih preduzeća u unapređenje tehnologije i opreme, povećanje konkurentnosti, kao i pružanje podrške izvoznim potencijalima.

Navedeni finansijski paket podržava zelenu ekonomiju Srbije, imajući u vidu da će 50 odsto kredita za MSP i 70 odsto dela namenjenog programu Go Green za MSP biti u skladu sa EBRD inicijativom ka tranziciji zelene ekonomije.

Mala i srednja preduzeća koja se finansiraju kroz program Go Green za MSP, imaće pravo na povraćaj novca u iznosu od 10 odsto iznosa zajma ili 15 odsto za investicije u obnovlјive izvore energije i pojedine projekte u poljoprivredi. MSP predstavljaju okosnicu srpske privrede i obezbeđuju dve trećine radnih mesta u zemlјi.

EBRD je do danas u Srbiju uložila više od 8,7 milijardi evra kroz 340 projekata, od kojih je gotovo 70 odsto predstavljalo podršku privatnom sektoru.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija