Biznis vesti

Unapređenje biznisa kroz ESG kriterijume: Obuke za mala i srednja preduzeća kako bi unapredili poslovanje

Komentari

Autor: Euronews Srbija

11/09/2023

-

22:02

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Kako spojiti ostvarivanje profita i odgovornost prema prirodnim resursima. To je pitanje koje se nameće vlasnicima i zaposlenim u malim i srednjim preduzećima. Kako bi to ostvarili neophodno je da poznanju i primenjuju ESG kriterijume. 

ESG kriterijumi su skupovi kriterijuma koji podrazumevaju efikasno i ekološko poslovanje kompanija što, između ostalog, podrazumeva da pravilno upravljaju otpadom ili da vode računa o rodnoj ravnopravnosti. 

"To nije komplikovan koncept. To je koncept održivog i odgovornog poslovanja u kojem se od kompanija očekuje da jednaku pažnju posvete i svojim finansijskim rezultatima ali i uticajem njihovog poslovanja na društvo i životnu sredinu", rekla je za Euronews Srbija Maja Mandrapa Gašić, menadžerka za održivo poslovanje Ujedinjenih nacija za razvoj.

Ona je objasnila da se ESG se konkretno odnosi na skup ekoloških, društvenih i upravljačkih faktora koje kompanije uzimaju u obzir kada donose odluke o svojoj poslovnoj strategiji. 

"Ekološki faktori se tiču upravljanjem otpadom, kako kompanija podstiče energetsku efikasnost, da li koristi obnovljive izvore energije i sl. Društveni faktori se odnose na brigu o zaposlenim, saradnju sa lokalnom zajednicom, poštovanje ljudskih prava... Upravljački faktori se, opet, tiču jednog transparentnog i odgovornog upravljanja preduzećem i izveštavanja koje je u skladu sa zakonom", kazala je Mandrapa Gašić.

Ona je istakla da su Ujedinjene nacije za razvoj, zajedno sa Razvojnom agencijom Srbije i Smart kolektivom, organizovale besplatne obuke u primeni ESG principa za mala i srednja preduzeća.

"Mogu da se prijave sva mala i srednja preduzeća koja su registrovana na teritoriji Srbije, koja se bave proizvodnjom, izvozno su orijentisana i žele da postanu deo međunarodnog lanca snabdevanja. Prijava je vrlo jednostavna. Na sajtovima programa Ujedinjenih nacija za razvoj i Razvojne agencije Srbije objavili smo sve informacije koje se tiču ovih obuka. Dovoljno je samo da popune jedan onlajn formular. Prijave traju do 15 septembra", rekla je Mandrapa Gašić i dodala:

"Najveći deo obuka će se odvijati kroz onlajn master časove i imaćemo jednu završnu radionicu sredinom oktobra, uživo u Beogradu, gde ćemo objediniti taj praktičan rad."

Mandrapa Gašić je zaključila da će tim programom učesnici upoznati sa konceptom ESG, i da će im biti pomognuto da sagledaju kako mogu da analiziraju svoje poslovanje, te da odluče koji su ESG faktori ključni za uspeh njihovog biznisa. 

Komentari (0)

Biznis