Politika

Oskrnavljeno srpsko groblje u Orahovcu

Komentari

Autor: Tanjug

19/12/2023

-

20:14

Oskrnavljeno srpsko groblje u Orahovcu
Oskrnavljeno srpsko groblje u Orahovcu - Copyright Tanjug/Dopisnistvo KiM

veličina teksta

Aa Aa

Na pravoslavnom groblju u Orahovcu polomljeno je najmanje pet drvenih krstova. Skrnavljenje pravoslavnih obeležja otkrili su meštani Orahovca koji su u ponedeljak, dan uoči Svetog Nikole, otišli na groblje.

Jedan od njih, koji je i pozvao policiju, izjavio je da je zatekao najmanje pet polomljenih krstova, među kojima i krst na grobu svog najbližeg srodnika.

"Ti krstovi nisu lomljeni prvi put već više puta, ali su ih članovi porodica popravljali i ponovo postavljali u nadi da ih više neće lomiti, ali, nažalost, lomljenje se ponavlja, što iznova uznemirava ne samo porodice, nego i sve Srbe u Orahovcu", rekla je meštanka Orahovca, prenosi Kosovo onlajn.

Tzv. kosovska policija saopštila je da je slučaj prijavljen 18. decembra, a da su policajci ustanovili da je polomljeno pet drvenih krstova i da su pokrenuli istragu.

Bez sahranjivani od 1998. do 2014. godine

Kako portal saznaje, zbog ovog slučaja danas su u Orahovcu bili i italijanski pripadnici Kfora.

Poslednji slučaj skrnavljenja pravoslavnih obeležja na srpskom groblju u Orahovcu zabeležen je 28. avgusta.

Na srpskom groblju u Orahovcu Srbi iz bezbednosnih razloga nisu sahranjivani od 1998. do 2014. godine, već je to činjeno u crkvenom dvorištu.

Kada u crkvenom dvorištu više nije bilo mesta, opet su morali da sahranjuju svoje upokojene srodnike na starom groblju, iako su na njemu  gotovo svi nadgrobni spomenici oskrnavljeni.
 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija