Politika

Žigmanov: Rapidno se menja starosna struktura stanovništva u Srbiji

Komentari

Autor: Tanjug

20/12/2023

-

13:06

Žigmanov: Rapidno se menja starosna struktura stanovništva u Srbiji
Žigmanov: Rapidno se menja starosna struktura stanovništva u Srbiji - Copyright Tanjug/HINA/ Lana SLIVAR DOMINIĆ

veličina teksta

Aa Aa

Ministar za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog Tomislav Žigmanov izjavio je danas da su demografski i socioekonomski pokazatelji dovoljno jaki argumenti koji upozoravaju na rapidno menjanje starosne strukture stanovništva, samim tim i uslova života najstarije populacije.

On je to rekao na skupu "Ljudska prava starijih: istraživanja, teorija i praksa", i dodao da samim tim dolazi do menjanja diskursa celokupne javnosti i donosioca odluka kako ćemo ubuduće postupati u toj oblasti, navodi se u saopštenju Ministarstva.

Zbog toga je, ističe se Ministarstvo za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog, od 2021. godine do danas, organizovalo pet društvenih dijaloga na kojima se govorilo o mogućnostima bolje integracije starijih u društvu, ejdžizmu, ali i međugenaracijskoj solidarnosti.

Istovremeno, u cilju jačanja i unapređenja međugeneracijske solidarnosti i položaja starijih, utvrđene su saglasnosti o postupanju nadležnih organa i predstavnika civilnog sektora, koje se odnose na podsticanje saradnje i izgradnju održivog izbalansiranog odnosa starijih i mladih, prvenstveno u jedinicama lokalne samouprave.

Učesnici društvenih dijaloga saglasili su se i da je neophodno raditi na stalnoj komunikaciji i dijalogu različitih generacija, što će kao rezultat imati jačanje uzajamnog razumevanja i poštovanja specifičnosti svake generacije, navodi se u saopštenju.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija