Društvo

Žigmanov čestitao Dan osnivanja Nacionalnog saveta hrvatske nacionalne manjine

Komentari

Autor: Tanjug

14/12/2023

-

23:50

Žigmanov čestitao Dan osnivanja Nacionalnog saveta hrvatske nacionalne manjine
Tomislav Žigmanov - Copyright Tanjug/Ministarstvo za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog

veličina teksta

Aa Aa

Ministar za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog Tomislav Žigmanov, večeras je čestitao 15. decembar, Dan osnivanja Nacionalnog saveta hrvatske nacionalne manjine u Republici Srbiji. 

"Dan izbora prvoga saziva Nacionalnog saveta hrvatske nacionalne manjine (Hrvatskog nacionalnog vijeća) jedan je od četiri praznika koji, prema Zakonu o zaštiti prava i sloboda nacionalnih manjina, praznuju pripadnici hrvatske zajednice u Republici Srbiji", naveo je Žigmanov u saopštenju.

Kako je podsetio, na taj dan, pre 21 godinu, konstituisan je prvi saziv ovog samoupravnog tela, krovne institucije hrvatske manjinske zajednice u Srbiji. 

"Ovo je za Hrvate u Srbiji bio istorijski događaj, jer joj je tada priznat formalno-pravni status nacionalne manjine u Republici Srbiji, što je omogućio Zakon o zaštiti prava i sloboda nacionalnih manjina iz februara meseca 2002. godine", istakao je ministar.

Tokom poslednje dve decenije, kako je naveo, hrvatska nacionalna zajednica u Srbiji ostvarila je kontinuitet u obrazovanja, i to od jaslica do lektorata, formirana su i osnažena hrvatska kulturna udruženja, osnovan je Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata i Novinsko-izdavačka ustanova "Hrvatska riječ".

"Uz podršku Republike Hrvatske izgrađen je Hrvatski dom . Matica, svečano otvoren ove godine u prisustvu premijera dve zemlje. Rade se tri nova vrtića, a uz podršku, tada predsednika Vlade Republike Srbije Aleksandra Vučića, kupljen je deo rodne kuće Bana Jelačića u Petrovaradinu i dobijen prostor za rad Hrvata u Beogradu", naveo je Žigmanov. 

Takođe, kako je dodao, uz podršku Hrvatske realizuju se projekti prekogranične saradnje, što su sve aktivnosti koje posvećeno vodi Nacionalni savet ove nacionalne manjine na dobrobit svih Hrvata u Srbiji".

"Prema poslednjem popisu stanovništva, hrvatska nacionalna zajednica u Republici Srbiji beleži demografski pad, kao i većina nacionalnih zajednica, skupa sa većinskim narodom. Hrvata je u Republici Srbiji, prema poslednjem popisu 39.107, a najviše njih živi u Subotici, Somboru, Novom Sadu, Apatinu, Sremskoj Mitrovici, Rumi i drugim mestima uglavnom u AP Vojvodina", naveo je Žigmanov.

Prema njegovim rečima, tokom istorije, Hrvati u Srbiji su sačuvali nacionalni identitet, a u proteklih 20 godina su uspeli uspostaviti respektabilnu manjinsku nacionalnu infrastrukturu.

Najrazvijenije područje rada je prostor kulture - više od 40 društava, 30-ak objavljenih knjiga godišnje, imaju naučni i časopis za književnost, dodao je on. 

"S ponosom ističu kako je najcitiraniji naučnik u Srbiji - akademik Ivan Gutman iz Sombora, pripadnik hrvatske zajednice. O informisanju na hrvatskom jeziku brine nedeljnik 'Hrvatska riječ', 15-o minutni dnevni informativni program na Radio-televiziji Vojvodina, dve polusatne emisije nedeljno na Trećem programu Radio Novog Sada, te nekoliko listova u okviru Katoličke crkve i kulturnih društava", kaže se u saopštenju. 

"Obrazovanje se odvija od vrtića do srednje škole, u nekoliko škola na teritoriju Grada Subotice i Bačkog Monoštora, a službena upotreba hrvatskog jezika i pisma je u institucijama AP Vojvodine, Gradu Subotica i 15-ak naseljenih mesta. O svemu tome brine Nacionalni savet hrvatske nacionalne manjine u Republici Srbiji", naveo je ministar Žigmanov.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija