Politika

RIK: Ponavlja se glasanje na 28 biračkih mesta

Komentari

Autor: Tanjug

20/12/2023

-

16:36

RIK: Ponavlja se glasanje na 28 biračkih mesta
Tanjug/Zoran Žestić - Copyright Tanjug/Zoran Žestić

veličina teksta

Aa Aa

Republička izborna komisija (RIK) donela je danas rešenje o sprovođenju ponovnog glasanja na 28 biračkih mesta u Srbiji 30. decembra ove godine.

Na sednici je utvrđeno da na mestima gde se ponavljaju izbori ima ukupno 12.240 birača. 

Glasanje za izbor za narodne poslanike biće ponovljeno na biračkim mestima za koja je konstatovano da se ne mogu utvrditi rezultati glasanja i na kojima je poništeno glasanje na izborima za narodne poslanike održanim 17. decembra.

Glasaće se na biračkom mestu 28 u opštini Babušnica, biračkom mestu Bojniku, biračkom mestu 18 u Velikom Gradištu, biračkim mestima broj 2, 24 i 45 u Vlasotincu, biračkom mestu broj 23 u Trsteniku, biračkom mestu 15 u Žagubici, biračkom mestu broj 5 u Koceljevi, broj 40 u Lebanu, broj 18 u Petrovcu na Mlavi, broj 8 Plandištu, broj 24 u Raški, broj 6 I 37 u Svrljigu, broj 40 u Tutinu, broj 8 u Ćupriji.

Ponoviće se i glasanje na onim mestima gde je glasanje poništeno i to: biračko mesto 32 Aranđelovac, 24 Babušnica, 23 Veliko Gradište, 26 Koceljeva, 10 Kosjerić, 7 kula, 4 Petrovac na Mlavi, 22 Svrljig, 25 Topola, 16 Ćuprija. 

Ponovno glasanje će se održati u subotu, 30. decembra od 7 do 20 časova.

Predsednik RIK Vladimir Dimitrijević saopštio je na sednici da to telo nije nadležno niti može da postupa po zahtevu koji mu je Koalicija Srbija protiv nasilja dostavila za raspisivanje i sprovođenje novih izbora za odbornike Skupštine grada Beograda,

Dimitrijević je obavestio članove RIK, kao i najširu javnost, predstavnike domaćih i stranih posmatrača i medija, da RIK ne može ni na koji način da bude uključena u sprovođenje aktuelnog izbornog postupka u Beogradu, a još manje da utiče na raspisivanje novih izbora.

"Ako je ideja da se RIK etiketira kao krivac, jer su možda nezadovoljni rezultatima, ja ne mogu na to da utičem", obavestio je Dimitrijević članove RIK-a na sednici na kojoj je bilo reči o ponavljanju izbora za narodne poslanike na više biračkih mesta u Srbiji.

Istakao je da je Gradska izborna komisija (GIK) Grada Beograda jedino i isključivo nadležna da, u skladu sa Zakonom o lokalnim izborima, naloži ponavljanje glasanja na pojedinim biračkim mestima na kojima je glasanje poništeno, a ne da naloži ponavljanje celih izbora.

Napomenuo je da GIK može da glasanje na biračkom mestu poništi bilo po službenoj dužnosti, u zakonom definisanim slučajevima, bilo u postupku zaštite izbornog prava po podnetim prigovorima na glasanje, što, kako je naglasio, predstavlja jedini pravni put koji zavisi od Gradske izborne komisije.

Dodao je da ponavljanje celog izbornog postupka zavisi isključivo od drugih državnih organa, a nikako od volje organa za sprovođenje izbora, tako da, kako je naglasio, ni RIK ni GIK ne mogu da utiču na to da li će se izbori ponoviti ili ne, već da je njihov zadatak da, pošto su raspisani, izbori za koje su nadležni budu sprovedeni u skladu sa Zakonom o izboru narodnih poslanika, odnosno Zakonom o lokalnim izborima. 

Dimitrijević je podsetio da novi izbori mogu biti raspisani ukoliko se ne konstituiše skupština grada Beograda ili ako se konstituiše, a ne izabere gradonačelnika ili ako ne zaseda duže od tri meseca.

"Da li će posle okončanja aktuelnih izbora za odbornike Skupštine grada Beograda biti raspisani novi izbori zavisi isključivo od ispunjenja zakonskih uslova predviđenih Zakonom o lokalnoj samoupravi, odnosno ako nova Skupština grada Beograda ne bude konstituisana u roku od dva meseca od objavljivanja rezultata izbora, ili ako bude konstituisana, a ne izabere gradonačelnika u roku od mesec dana od dana konstituisanja, ili ako ne bude zasedala duže od tri meseca", rekao je on.

Ponovio je da RIK nema pravo nadzora nad GIK Grada Beograda ni po jednom osnovu, s obzirom na to da GIK nije organ za sprovođenje izbora za narodne poslanike Narodne skupštine, niti je RIK organ za sprovođenje lokalnih izbora, pa ni izbora za odbornike Skupštine grada Beograda, "na osnovu čega bi svima trebalo da bude jasno da RIK nije nadležna, niti može da postupa po podnetom zahtevu".

Dimitrijević je rekao i da su ga predstavnici liste "Srbija protiv nasilja" Marinika Tepić i Miroslav Aleksić obavestili o stupanju u štrajk glađu, te da su ga prethodno prilikom predaje zahteva zamolili da im da pravno mišljenje za materijal koji su doneli.

Dimitrijević kaže da je pokušao da im ukaže na pravne nedostatke, kao i na činjenicu da ne mogu da podnose zahtev za sprovođenje novih izbora i da to RIK ne može da razmatra.

"Prekidali su me, govorili da su pokradeni, izrazili nepoverenje u moje mišljenje, jer me je SNS predložila za predsednika Komisije. Stekao sam utisak da imaju poverenje u svoj tim pravnika koji im je i sačinio zahtev. Imao sam nameru i da im objasnim da su ih doveli u zabludu. Na osnovu pogrešnog zaključka, obavestili su me da su započeli štrajk glađu i to u ovom objektu gde je RIK svesni da se adresa za njihov zahtev nalazi na drugom mestu", rekao je Dimitrijević.

Na sednici su doneta i rešenja o ispravljanju zapisnika o radu biračkih odbora na sprovođenju glasanja za izbor narodnih poslanika na dva biračka mesta u inostranstvu, i to na biračkom mestu broj 23 u Bosni i Hercegovini i na biračkom mestu broj 52 u Rusiji, kao i Rešenje o razrešenju u Opštinskoj izbornoj komisiji opštine Kuršumlija.
 

Komentari (0)

Srbija