Politika

Potpredsednik Srpske liste: Očekujem da međunarodna zajednica zaustavi uzurpaciju Rajske banje

Komentari

Autor: Tanjug

21/12/2023

-

09:10

Potpredsednik Srpske liste: Očekujem da međunarodna zajednica zaustavi uzurpaciju Rajske banje
Banjska - Copyright Euronews/Vladislav Ćup

veličina teksta

Aa Aa

Potpredsednik Srpske liste i bivši predsednik opštine Zvečan Dragiša Milović kaže da očekuje da međunarodna zajedinica podigne glas i zaustavi uzurpaciju kompleksa "Rajska banja u selu Banjska u Zvečanu.

On je ta RTS rekao da je na Kosovu i Metohiji sve moguće, pa i to da do zuba naoružani kosovski policajci na Svetog Nikolu upadnu u kompleks "Rajska banja", izbace radnike na ulicu i predaju je prištinskoj agenciji za privatizaciju.

"Neko pokušava da banjski kompleks uzurpira, 60 radnika je ostalo na ulici, 60 porodica je živelo od 'Rajske banje', a 1.000 pacijenata je koristilo banju", kaže Milović.

Ističe da se tim potezom ljudima uskraćuje pravo na rad i lečenje, kao i da je to postupak zastrašivanja.

"Ne dovode ovakvi potezi do smirivanja situacije. Ovo bezakonje upotreba sile je na svakom koraku. 'Rajska banja' se nalazi u zoni zaštite kulturnog dobra. Imamo i nepoštovanje imovinskih prava u izgradnji puta, bez obzira što nemaju dozvolu, da se taj put gradi. To pokazuje da se ne poštuju ni imovinska ni ljudska prava na KiM", kaže Milović.

Prema njegovim rečima, to što se dešava na KiM je zastrašivanje da se Srbi isele sa svojih ognjišta, a da se sve odigrava pred međunarodnom zajednicom.

"Mi nemamo slobodu kretanja, Jarinje i Brnjak su blokirani. Naši radnici u opštinama su već šest meseci na ulici.To je jedno stanje u kojem se srpski narod nalazi, a međunarodna zajednica na to ne reaguje. Sve smo ovo predočili predstavnicima Kvinte", rekao je Milović.

Govoreći o nedavno održanim izborima i tome što Srbima sa KiM nije omogućeno da glasaju na teritoriji Pokrajine, Milović kaže da je Priština učinila sve da što manje ljudi iskoristi pravo glasa, ali da su građani bili uporni, i izašli da glasaju.

"Očekujem da Srbija ekonomski jaka bude jedini garant za opstanak Srba. Naš izlazak na izbore znači da želimo da imamo neraskidivu vezu sa državom Srbijom", kaže Milović.

Ešljani potvrdio da je Kosovska policija preuzela kompleks

Podsetimo, Kosovska agencija za privatizaciju preuzela je juče hotelski kompleks Rajska banja u selu Banjska na Kosovu i Metohiji. To je potvrdio direktor kosovske policije za region Mitrovica sever Veton Eljšani.

Kosovska agencija za privatizaciju preuzela je upravu nad kompleksom "Rajska banja" u Banjskoj, u opštini Zvečan, kao "imovinu društvenog preduzeća Kosova" i dala je u zakup Ministarstvu unutrašnjih poslova, potvrdio je generalni direktor ove agencije Arben Ljimani, prenosi Radio Slobodna Evropa.

"Upravni odbor APK, na zahtev MUP-a, za potrebe i javni interes tog Ministarstva, odlučio je da se ovi objekti daju u zakup za potrebe Ministarstva unutrašnjih poslova", rekao je Ljimani i dodao da je odluka doneta na sastanku održanom 14. decembra.

Ljimani je rekao da je Agenicija za privatizaciju u određenom vremenskom periodu pokušavala da kontaktira lica ili subjekte koji su koristili ovu imovinu, ali da nisu dobili odgovor, zbog čega su zatražili pomoć kosovske policije za preuzimanje objekta.

"Imovina kompleksa u Banjskoj pripada društvenom preduzeću 'Trepča Standard', čije je sedište u Severnoj Mitrovici, a imovina je na ime ove jedinice i objekta koji je tu postojao. Po svoj prilici neko je renovirao zgradu u određenom vremenskom periodu, što ne znamo, jer smo tamo imali veoma ograničen pristup. I sada, kada smo dobili pristup, pokušali smo da kontaktiramo lica ili subjekte koji su to koristili, kako bismo shvatili po kom pravnom osnovu to koriste", rekao je Ljimani.

Prema njegovim rečima, policija je Agenciji dala informacije da se u ovom kompleksu odvijaju nelegalne radnje.

Inače, u objektu je bilo zaposleno oko 30 ljudi, uglavnom iz samog sela, tako da su oni trenutno bez posla. Rajska banja je inače objekat građen od 2015. do 2019. godine, sredstvima Vlade Srbije i pripada Republici Srbiji, a direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković najavio je da će uložiti žalbu međunaronim posrednicima u dijalogu.

Komentari (0)

Srbija