Politika

Euronews Srbija u Banjskoj: Selo ponovo u fokusu javnosti, prisutna policija, kompleks "Rajska banja" pod ključem

Komentari

Autor: Euronews Srbija

20/12/2023

-

11:00

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Kosovska agencija za privatizaciju preuzela je hotelski kompleks Rajska banja u selu Banjska na Kosovu i Metohiji. To je potvrdio direktor kosovske policije za region Mitrovica sever Veton Eljšani. Reporterka Euronews Srbija nalazi se trenutno u tom mestu i ona navodi da je u selu Banjska prisutan veliki broj pripadnika policije, i na samom ulazu, dok su tu i dalje pripadnici interventne jedinice i u blizini manastira, kao i u centru samog sela.

Nakon događaja od 24. septembra, kada je došlo do sukoba Srba i kosovske policije u kojima su život izgubile četiri osobe, selo Banjska ponovo je u fokusu. 

"Oko Rajske banje nalazi se policija. Sa desne strane su bazeni, gde je katanac na kapiji. Tu je i hotel i restoran koji pripadaju Turističkoj organizaciji opštine Zvečan. Tamo nisu dozvolili da snimimo katance na vratima", navela je reporterka Euronews Srbija.

Nakon što je kosovska polcija ušla u objekte, kasnija informacija je govorila da je Agencija za privatizaciju pokušala da kontaktira ljude koji tu rade i vode ovaj objekat, ali da u tome nije uspela. Smatraju da objekat nema, kako su rekli, adekvatne dozvole za rad.

Objekat će koristiti kosovska policija

Kosovska agencija za privatizaciju preuzela je upravu nad kompleksom "Rajska banja" u Banjskoj, u opštini Zvečan, kao "imovinu društvenog preduzeća Kosova" i dala je u zakup Ministarstvu unutrašnjih poslova, potvrdio je generalni direktor ove agencije Arben Ljimani, prenosi Radio Slobodna Evropa.

"Upravni odbor APK, na zahtev MUP-a, za potrebe i javni interes tog Ministarstva, odlučio je da se ovi objekti daju u zakup za potrebe Ministarstva unutrašnjih poslova", rekao je Ljimani i dodao da je odluka doneta na sastanku održanom 14. decembra.

Ljimani je rekao da je Agenicija za privatizaciju u određenom vremenskom periodu pokušavala da kontaktira lica ili subjekte koji su koristili ovu imovinu, ali da nisu dobili odgovor, zbog čega su zatražili pomoć kosovske policije za preuzimanje objekta.

"Imovina kompleksa u Banjskoj pripada društvenom preduzeću 'Trepča Standard', čije je sedište u Severnoj Mitrovici, a imovina je na ime ove jedinice i objekta koji je tu postojao. Po svoj prilici neko je renovirao zgradu u određenom vremenskom periodu, što ne znamo, jer smo tamo imali veoma ograničen pristup. I sada, kada smo dobili pristup, pokušali smo da kontaktiramo lica ili subjekte koji su to koristili, kako bismo shvatili po kom pravnom osnovu to koriste", rekao je Ljimani.

Prema njegovim rečima, policija je Agenciji dala informacije da se u ovom kompleksu odvijaju nelegalne radnje.

Inače, u objektu je bilo zaposleno oko 30 ljudi, uglavnom iz samog sela, tako da su oni trenutno bez posla.

Rajska banja je inače objekat građen od 2015. do 2019. godine, sredstvima Vlade Srbije i pripada Republici Srbiji, a direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković najavio je da će uložiti žalbu međunaronim posrednicima u dijalogu.

Petković: Akcija u Banjskoj deo plana etničkog čišćenja Srba

Direktor vladine Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković ocenio je da upad prištinske policije u kompleks "Rajska banja" u Banjskoj, kod Zvečana, predstavlja deo plana etničkog čišćenja Srba iz južne pokrajine.

"Priština je i na ovaj način potvrdila svoju nameru sveobuhvatne okupacije severa Kosova i Metohije i poručila da Srbija nema pravo da na bilo koji način pomaže svom narodu, budući da je turističko-rekreativni kompleks 'Rajska Banja' jedna od strateških investicija Beograda na severu Kosova i Metohije", istakao je Petković u saopštenju.

Prema njegovim rečima, osim što su ovom demonstracijom sile još jednom napadnuta kolektivna prava srpskog naroda, prekršeno je i u današnjem svetu neprikosnoveno pravo na nepovredivost imovine, "jer ekstremisti iz Prištine i opštinama i Srpskoj pravoslavnoj crkvi i privatnim licima na severu pokrajine sad već svakodnevno, bez ikakve zadrške i potrebe da se za to pravdaju, na najbezočniji način povređuju i otimaju imovinu".

Komentari (0)

Srbija