Politika

Kfor: Prisustvo na severu Kosova smo učetvorostručili posle sukoba u Banjskoj

Komentari

Autor: Euronews Srbija, RTS

03/12/2023

-

13:19

Kfor: Prisustvo na severu Kosova smo učetvorostručili posle sukoba u Banjskoj
Profimedia - Copyright Profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Misija Kfora je navela da je posle oružanog sukoba u Banjskoj učetvorostručila svoje prisustvo na severu Kosova i Metohije, i utrostručila broj patrola, uključujući i one duž administrativne linije sa centralnom Srbijom.

Posle događaja od 24. septembra u Banjskoj, NATO je rasporedio skoro 1.000 dodatnih vojnika u sastavu Kfora, navodi se u odgovoru misije prištinskoj Kohi ditore.

"Učetvorostručili smo prisustvo Kfora na severu Kosova i utrostručili broj patrola, uključujući i duž administrativne granične linije. Ovo su razboriti koraci kako bi se osiguralo da Kfor nastavi da ispunjava svoj mandat, na osnovu Rezolucije 1244 Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija iz 1999. godine", ističe se.

Kfor dodaje da nastoji da osigura bezbedno okruženje za sve ljude na Kosovu, u bilo kom trenutku i na nepristrasan način.

"Generalno gledano, bezbednosna situacija je sada mirnija, ali je i dalje krhka. Kfor nastavlja da deluje kao treći reagujući na Kosovu, posle kosovske policije i Misije vladavine prava EU (EULEKS)", ističu iz misije.

Napominje da su za istragu o oružanom sukobu u Banjskoj nadležni u Prištini i Beogradu.

"Kfor nije organizacija za sprovođenje zakona. Kfor zadržava svoju ulogu trećeg bezbednosnog odgovornog lica, posle policije i Euleksa. Zatražili smo od nadležnih organa u Prištini i Beogradu da sprovedu neophodne pravne istrage kako bi dokazali činjenice i priveli odgovorne pravdi", podvlači se u odgovoru.

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg izjavio je pre nekoliko dana u Beogradu nakon sastanka sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, da su pripadnici Kfora pretrpeli napade, da su se videli nemiri u septembru i da počinioci moraju da se izvedu pred lice pravde.

On je naveo da je nakon toga Kfor rasporedio 1.000 vojnika na Kosovu, što je najveće pojačanje Kfora u protekloj deceniji i istakao da podržava koordinaciju vojske i Kfora.

"Računam na sve strane da smanje tenzije i uzdrže se od eskalatornih postupaka. Gomilanje snaga Vojske Srbije blizu prelaza ne bi pomoglo", rekao je on.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija