Politika

GIK: Nenadležni smo za ponavljanje glasanja na svim gradskim biračkim mestima

Komentari

Autor: Tanjug

21/12/2023

-

18:01

GIK: Nenadležni smo za ponavljanje glasanja na svim gradskim biračkim mestima
GIK: Nenadležni smo za ponavljanje glasanja na svim gradskim biračkim mestima - Copyright Tanjug/Sava Radovanović

veličina teksta

Aa Aa

Gradska izborna komisija (GIK) se na današnjoj sednici proglasila nenadležnom, po prigovoru koalicije "Srbija protiv nasilja" za ponavljanje glasanja na svim biračkim mestima (BM) na teritoriji gradske izborne komisije, potvrdio je za Tanjug predsednik GIK Zoran Lukić.

Lukić je rekao da su zahtev za ponavljanje glasanja na svim biračkim mestima GIK-a, uputili Republičkoj izbornoj komisiji (RIK) na dalje postupanje.

Predsednik RIK Vladimir Dimitrijević izjavio je ranije da je obavestio članove RIK, kao i najširu javnost, predstavnike domaćih i stranih posmatrača i medija, da to telo ne može ni na koji način da bude uključeno u sprovođenje aktuelnog izbornog postupka u Beogradu, a još manje da utiče na raspisivanje novih izbora.

On je istakao je da je Gradska izborna komisija (GIK) Grada Beograda jedino i isključivo nadležna da, u skladu sa Zakonom o lokalnim izborima, naloži ponavljanje glasanja na pojedinim biračkim mestima na kojima je glasanje poništeno, a ne da naloži ponavljanje celih izbora.

Dodao je da ponavljanje celog izbornog postupka zavisi isključivo od drugih državnih organa, a nikako od volje organa za sprovođenje izbora.

Ni RIK, ni GIK, naglasio je Dimitrijević, ne mogu da utiču na to da li će se izbori ponoviti ili ne, već da je njihov zadatak da izbori za koje su nadležni budu sprovedeni u skladu sa Zakonom o izboru narodnih poslanika, odnosno Zakonom o lokalnim izborima.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija