Politika

Peti protest dela opozicije ispred RIK-a, još dve poslanice se priključile štrajku glađu

Komentari

Autor: Euronews Srbija

22/12/2023

-

18:45

Euronews TV

veličina teksta

Aa Aa

Peti po redu protest ispred Republičke izborne komisije (RIK), koji organizuje lista "Srbija protiv nasilja", počeo je u 18 časova ispred zgrade RIK-a.

Među građanima našli su se i lideri stranaka Srbija centar (SRCE), Stranke slobode i pravde i Pokreta slobodnih građana Zdravko Ponoš, Dragan Đilas i Pavle Grbović.

Potpredsednica Stranke slobode i pravde Marinika Tepić je rekla da su se štrajku glađu pridružile poslanice Jelena Milošević iz Niša i Danijela Grujić iz Novog Sada, a njima će se uskroro priključiti još dvojica narodnih poslanika, profesor prava Janko Veselinović i presednik Sindikata Sloga Željko Veselinović.

"Nećemo prekinuti", poručila je Tepić.

Euronews

 

Lista "Srbija protiv nasilja" traži poništavanje izbora kako na lokalnom, tako i na republičkom nivou, s obzirom na to da lideri smatraju da su izbori 17. decembra sprovedeni neregularno. Navodi se da je njihov pravni tim izvršio sinoć uvid u deo biračkog spiska u GIK-u, kao i da su prilikom uočene određene nepravilnosti, tačnije imena 1.300 osoba koje se nalaze na listićima koje su im dostavili građani Beograda sa pozivima za glasanje koji, kako tvrde građani, ne žive na tim adresama.

Oni su opzvali nadležne institucije da reaguju po pitanju biračkih spiskova, kao i da se oni provere, ističući da najpre treba da se počne od, kako kažu, "slučaja Arena".

Nosilac liste Miroslav Aleksić rekao je i da će pravnici koalicije SPN nastaviti da vrše uvid u birački materijal koji su započeli sinoć.

Euronews

 

Nosilac liste "Srbija protiv nasilja" Miroslav Aleksić najavio je da će protesti biti održani i sutra i u nedelju.

"U nedelju ćemo postaviti binu i molim vas da učinite sve što je do vas da dođe što veći broj ljudi", rekao je Aleksić.

Euronews/Ljiljana Pavlović

 

Večeras je održan i protest opozicije u Nišu ispred Skupštine grada. Uz poruke "Računajte na nas, branićemo svaki glas" i "Niš nikada nije ćutao na izborne krađe", koalicija "Srbija protiv nasilja" takođe je tražila poništavanje izbora na svim nivoima.

Na protestu su govorili, između ostalih, student Pravnog fakulteta Luka Đorđević i aktivistkinja Danijela Vujošević, kao i narodni poslanik Srđan Milivojević.

Kandidat za poslanika na listi „Srbija protiv nasilja“ Đorđe Stanković izjavio je na protestu u Nišu da se ovih dana odlučuje kako će izgledati svaki budući izbori.

"Mi ne ćutimo, ali morate da probudite sve oko sebe. U nedelju će nas biti najviše do sada, jer na ovo nećemo da ćutimo“, rekao je on na protestu.

Euronews/Ljiljana Pavlović

 

Kandidat za poslanika Srđan Milivojević je rekao da ima poruku za one koji se plaše da dođu na proteste „jer imaju posao“.

"Kako smo kao narod došli do toga da trpimo da budemo siromašni, ne materijalno, nego slobodom i dostojanstvom“, upitao je Milivojević.

Poruke onima iz sveta koji su posmatrali izbore su – uradite ono što je do vas, a mi ćemo ondo što je do nas, kazao je Milivojević.

Komentari (0)

Srbija