Politika

Jovović: Ako se ne promeni pristup, na novosadske izbore ne idemo sa koalicijom "Srbija protiv nasilja"

Komentari

Autor: Euronews Srbija

22/12/2023

-

19:46

Euronews TV

veličina teksta

Aa Aa

Radivoje Jovović, kopredsednik novosadskog odbora stranke Zajedno za Novi Sad u razgovoru za Euronews Srbija sugerisao je da bi ova stranka mogla da napusti koaliciju "Srbija protiv nasilja" ukoliko se "ne dokaže da su politički partneri dovoljno odlučni u borbi protiv vlasti". Kako kaže, ova stranka veruje da bi takvim pristupom "došla do još veće podrške u borbi protiv aktuelnog režima".

"Neophodno je da postoji jasan plan koji će se poštovati i uvažavati, čega nije uvek bilo. Neophodno je da postoji jedna odlučna građanska borba i neophodno je da budemo na ulici sa građanima. Veoma često tokom organizacije protesta, kao i tokom cele kampanje, čuo sam relativizacije, stalno se ističe da nije vreme za ovaj metod borbe, da nije vreme za nešto. Vreme je, sad moramo, nema polako. Stoga, prosto, ukoliko se ne dokaže da su određeni politički partneri dovoljno odlučni u toj borbi, mi ćemo ići vlastitim pristupom, vlastitim putem, želeći njima sve najbolje moguće izborne rezultate, ali smatrajući da ćemo našim pristupom doći do još veće podrške i u borbi protiv ovog političkog režima dobiti još bolje rezultate", rekao je Jovović.

Na pitanje našeg novinara da li smatra da koalicija "Srbija protiv nasilja" ima potencijal da u ovom obimu izađe i na predstojeće gradske i lokalne izbore u Vojvodini, odgovara:

"Tu su bitne dve stvari. Mi smo radili u preotekloj godini istraživanja javnog mnjenja, u okviru kojih se vidi da Novi Sad prepoznaje potencijalne dve kolone opozicije, građanske, demokratske opozicije za izlazak na te izbore. To ćemo još jednom potvrditi u narednom periodu", rekao je on i nastavio:

"Moj odbor konkretno i neki drugi politički akteri u Novom Sadu kombinuju konvencionalnu stranačku politiku sa jednom čvrstom i snažnom, otresitom aktivističkom politikom. Mi smatramo da možemo i umemo bolje da nametnemo taj pristup. Stoga ukoliko drugi ne budu prihvatali taj pristup, mi ćemo ići u nekom drugom formatu, jer smatramo da će na takav način opozicija još bolje proći"

Kako kaže, stranka Zajedno za Novi Sad nije želela da kvari izborni proces, ali jesu imali ozbiljne diskusije povodom toga što se koalicija "Srbija protiv nasilja" nije oglasila nakon okončanja izbora u Vojvodini 17. decembra.

"Vojvođanska kampanja je u potpunosti pala u zapećak. Jedan broj nas, političara, aktivista, je insistirao na tome da se vidi vojvođanska kampanja, zato smo špartali od Vršca do Subotice po celoj Vojvodini, insistirali i na očuvanju jednog političkog kredibiliteta, identiteta i relevantnosti vojvođanskih, odnosno pokrajinskih izbora", kaže on.

Jovović ističe da se u čitav proces nametnuo jedan "diskurs centralizacije" u okviru kojeg je centranli izborni štab postao, kako kaže "sve i svja", te dominirao čitavim prostorom izborne kampanje "Srbija protiv nasilja".

"U potpunosti su na mestu sve kritike, takođe činjenično je stanje da se čekao mig i odluka od strane centralnog izbornog štaba i liderstva stranaka da se vidi šta će se raditi u vezi sa čitavom ovom izbornom krađom koja se, ponavljam i ističem, nije dešavala samo u Beogradskoj areni, dešavala se širom Vojvodine i Srbije", naglasio je Jovović.

Premda priznaje da su kritike na račun koalicije "Srbija protiv nasilja" postojale i pre samih izbora, Jovović kaže da su bili konstruktivni i nisu želeli da iznose stavke koje su krajnje kritički orijentisane prema koaliciji u celini.

"Mi smo i u ovu koaliciju ušli zato što smo, po svim istraživanjima javnog mnjenja, u razgovorima sa građankama i građanima, došli do saznanja da ljudi žele jedinstvo opozicije. Apolutno nam nije padalo na pamet da izađemo i narušavamo takvo jedinstvo opozicije. Dakle, čekali smo da se završe izbori i čekali smo da dođe do maksimiziranja potencijala ove koalicije, jer nije poenta samo u rezultatima ove koalicije, već u borbi protiv jednog autokratskog režima", istakao je Jovović i nastavio:

"Sada dolazimo do situacije da moram da kažem najotvorenije - imamo više problema. Ja ne znam da li je u pitanju to što je naprednjački režim, jedan deo opozicije i liderstva korumpirao nekakvom naučenom bespomoćnošću. Da li smo korumpirani viškom elitizma i snobizma? Ali mnoge stvari u ovoj kampanji su loše vođene"

Smatra i da je onog dana kada je otkriveno da se nešto dešava u Areni "čitavo liderstvo opozicije moralo da se sjati kod te iste Arene".

"U izbornoj noći trebalo je mnogo ranije izaći i reći: 'Ovo je izborna krađa, ljudi, moramo na ulice'. Takođe, ne smatram da su ovi činovi samožrtvovanja poželjan metod političke borbe. Mislim da ne bi bilo dovoljno ni da se jedan palah lično spusti sa nebesa i uradi ponovo svoj stravični čin samožrtvovanja. Dakle, to ne bi ništa promenilo kod ovog režima. A upravo o tome o čemu vi pričate, o tome ću krajnje decidno i krajnje precizno izaći u javnost u trenutku kada to bude bilo smisleno"

Na zaključno pitanje novinara Euronews Srbija da li sve ovo znači da stranka Zajedno za Novi Sad ne vidi sebe više u koaliciji "Srbija protiv nasilja" ovako kako ona danas izgleda, Jovović odgovara:

"Tako je"

Komentari (0)

Srbija