Politika

Vlada Srbije donela odluku o slobodnom kretanju svih vozila sa prostora KiM

Komentari

Autor: Tanjug

25/12/2023

-

19:46

Vlada Srbije donela odluku o slobodnom kretanju svih vozila sa prostora KiM
Vlada Srbije donela odluku o slobodnom kretanju svih vozila sa prostora KiM - Copyright Tanjug/Dopisnistvo KiM

veličina teksta

Aa Aa

Vlada Srbija donela je danas odluku da se omogući sloboda kretanja svim vozilima sa Kosova i Metohije, izjavio je direktor Kancelarije za KiM Petar Petković. Petković je naglasio da će na svim graničnim i administrativnim prelazima biti postavljen disklejmer.

"Omogućavanje učešća u saobraćaju na putevima svih vozila koja su registrovana od strane Privremenih institucija samouprave u Prištini vrši se isključivo iz praktičnih razloga, radi olakšavanja položaja pojedinaca i omogućavanja njihove slobode kretanja i ne može se tumačiti kao priznavanje jednostrano proglašene nezavisnosti  takozvanog Kosova, ne prejudicira određivanje konačnog statusa i ne može se tumačiti kao pristanak Beograda na odstupanje od prava garantovanih Rezolucijom Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija 1244", navodi se u tekstu disklejmera.

Odluka će se primenjivati od 1. januara.

Petković je dodao da su na ovaj način zaštitili prava našeg naroda na KiM i omogućili slobodu kretanja.

"Nismo prešli crvene linije u očuvanju nacionalnog integriteta i suvereniteta", naveo je on.

Printskrin/Tanjug video

 

Na istoj sednici Vlade doneta je obavezujuća odluka za sve - da nema prelaska crvenih linija.

"Danas smo na sednici Vlade usvojili posebnu odluku o principu, pristupu i stavu da se obavezuje i predsednik Srbije kao i cela vlada da se jasno i nedvosmisleno drže naših crvenih linija u pregovorima i u dijalogu, da se apsolutno poštuje suverenitet i teritorijalni integritet, kao što je činjeno i do sada", rekao je on.

Petković je dodao da je to važna i značajna odluka koja jasno i nedvosmisleno govori da nema priznanja KiM i nema članstva tzv Kosova u UN kao i organizacijama i agencijama sistema UN.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija