Politika

Tablice i dve godine "nepotrebnih" tenzija: Sklonjen jedan "kamen spoticanja" u odnosima Beograda i Prištine?

Komentari

Autor: Euronews Srbija

27/12/2023

-

20:06

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Vlada Srbije donela je odluku da omogući slobodu kretanja svim vozilima sa Kosova i Metohije, objavio je direktor Kancelarije za KiM Petar Petković. Kako je rekao, tablice nisu simbol državnosti, te je poručio da sada svi treba jasno da vide ko je glavni krivac za sprečavanje procesa normalizacije i deeskalacije. Iako je Evropska unija pozdravila ovakav korak, zvaničnici iz Prištine, sa druge strane, tvrde da donošenjem ove odluke Beograd "zataškava" neuspeh u Banjskoj. Za sada nije poznato da li će i Priština preduzeti iste mere i dozvoliti da se vozila sa srpskim tablicama kreću bez nalepnica preko administrativnih prelaza i kroz teritoriju Kosova.

Kriza oko tablica, podsetimo, nije nova. Režim stikera uveden je još 2021. godine, a eskalirao je, čini se tokom 2022, kada je kosovska vlada započela proces preregistracije na RKS tablice, što je bio jedan od razloga zbog kojih su Srbi napustili kosovske institucije. Svi rokovi koje je kosovska vlada kasnije dala za preregistraciju istekli su nedavno, a do danas je preregistrovano ukupno 4.210 automobila. Nedugo potom stigla je i nova odluka Vlade Srbije. 

"Tablice nisu simbol državnosti, one omogućavaju slobodu kretanja, omogućavaju to da se ljudi povezuju i da pre svega nastavimo sa našom politikom ekonomskog povezivanja i razvoja i u našoj državi Srbiji, ali i na prostoru celog Zapadnog Balkana, pa neka sada svi jasno vide ko je glavni krivac i zaustavljanja slobode kretanja i sprečavanje procesa normalizacije na Kosovu i Metohiji i procesa deeskalacije na severu Kosova i Metohije, naročito", rekao je Petar Petković saopštavajući odluku.

Ovakav razvoj događaja, međutim, za neke je bio iznenađenje. Iako smatraju da bi ovo nesumnjivo sa praktične strane bila olakšica za lokalno stanovništvo, analitičari sa kojima je Euronews Srbija razgovarao pitaju se da li je Srbija ovog puta dobila nešto zauzvrat. 

Portparol Evropske unije Peter Stano rekao je za Tanjug da EU pozdravlja odluku, da je ona pozitivan korak u implementaciji Sporazuma o putu normalizacije, kao i dosadašnjih obaveza Dijaloga u vezi sa slobodom kretanja, a istakao je i da Brisel očekuje da Priština odgovori na sličan način.

Euronews/Vladislav Ćup

 

Međutim, kakav će biti odgovor Prištine zasad nije poznato. Kosovski premijer Aljbin Kurti rekao je na današnjoj sednici vlade da je odluka Srbije da dozvoli RKS registarske tablice na svojoj teritoriji "pokušaj da se umanje kritike Zapada na račun neregularnih izbora i zvaničnog odbijanja da primeni Osnovni sporazum sa Kosovom, te da zamaskira svoj neuspeh u Banjskoj".

"Mi ćemo doneti našu odluku kada naša granična policija dokumentuje i dokaže da Srbija svoju odluku sprovodi u potpunosti i nesmetano", dodao je Kurti.

Dok Brisel pozdravlja, za građane odluka očekivana

Objašnjavajući odluku, Petković je rekao da odluka Vlade Srbije ne može da se tumači kao priznavanje jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova, ne prejudicira određivanje konačnog statusa i da ne može da se tumači kao pritisak Beograda na odstupanje od prava garantovanih Rezolucijom Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija 1244.

Komentarišući za Euronews Srbija odluku, Jovana Radosavljević iz NVO Nova društvena inicijativa iz Kosovske Mitrovice kaže za Euronews Srbija da je ova ova odluka stigla kao iznenađenje samo iz perspektive da ako bi se Srbija prihvatila ovakvog koraka, to bi bio znak da je nešto već učinjeno sa druge strane.

"Odnosno da smo imali neki konkretan korak i pomak po pitanju, na primer formiranja ZSO ili adresiranja neke od jako važnih tema za srpsku zajednicu na Kosovu, to su nebrojene teme, ali tiču se i pitanja stalnog prisustva specijalnih jedinica kosovske policije, nelegalnih eksproprijacija, sve većeg problema sa statusom Srpske pravoslavne crkve i da kažemo vlasništvom Srpske pravoslavne crkve itd... U tom smislu za građane je ovo razočaravajuće, ali nije nešto što nije očekivano. Sada je glavno pitanje kako će Kosovo pristupiti ovom pitanju i da li će, kao što je i rečeno iz EU, odlučiti se na isti korak, odnosno doneti odluku da se režim stikera ukine i na Kosovu", rekla je ona.

Euronews

Kako je ona istakla, za lokalno stanovništvo, odnosno za Srbe koji žive na Kosovu, nema mnogo razočaranja u pravcu Prištine jer nikada nije bilo ni velikih očekivanja, ali razočaranje postoji prema Beogradu.

"Osećaj na neki način poniženosti zato što smo proveli dve godine u visokim tenzijama i da kažemo ceo taj period je nekako i obeležen bio odlukom kosovske vlade da primeni mere reciprociteta, pa krene se sprovođenjem odluke o preregistraciji mimo konsultacija sa Beogradom, odnosno mimo dijaloga. Odgovornost potpada malo i na, da kažemo, leđa međunarodne zajednice zato što su oni u tom periodu adresirali na način da je to unutrašnje pitanje Kosova. Samim tim tu se stvorila ozbiljna tenzija između Beograda i Prištine, ali i tenzija između prištinskih institucija i lokalnog stanovništva. Dve godine kasnije, nebrojeno barikada kasnije, incidenata, tenzija, mi sada imamo preko 4.000 vozila koja su u međuvremenu preregistrovana na RKS, ali skoro pa isto toliko vozila koja su preregistrovana na druge gradove u Srbiji", rekla je ona.

I direktor Centra za regionalizam Aleksandar Popov, govoreći o preregistraciji vozila na Kosovu i Metohiji i "ukidanju" KM tablica, rekao je za Euronews Srbija da se u samo godinu dana od zahteva Prištine da se vozila preregistruju i bunta građana na severu KiM zbog toga, došlo do toga da su se, kako je istakao, preregistrovali svi.

"Kurti je namerio da uvede kosovske tablice, da ukine sve druge tablice koje su izdate u centralnoj Srbiji. I evo šta imamo? Imamo da su se godinu dana kasnije preregistrovali svi, i da je čak Vlada Srbije donela odluku da oni mogu slobodno, bez ikakvih ograničenja da dolaze u Srbiju. Evo to se sve izdešavalo u tih godinu dana", rekao je Popov te dodao da tablice jesu odraz državnosti, kao i da one imaju simbolički značaj.

Reakcija Prištine

Inače, reakcija Prištine na odluku Vlade Srbije nije zasad ulila nadu da će doći do smirivanja tenzija između dve strane. Kako je rekao prištinski glavni pregovarač Besnik Bisljimi, ukidanje nalepnica na vozilima koje imaju RKS tablice od strane Srbije nije konstruktivnost, već prikrivanje neuspeha u Banjskoj. Bisljimi je naveo da se više od deset godina čekalo da Srbija prizna kosovske tablice kako je, po njegovim rečima, Kosovo predlagalo od početka.

"Odlukom o priznanju RKS registarskih tablica od strane Srbije, privodi se kraju dug proces pitanja nepriznavanja od strane Srbije. U septembru 2021, Srbija je ovo pitanje iskoristila da zapreti Kosovu leteći Migovima oko naše granice. 30. septembra postignut je dogovor u okviru koga su formirane tehničke grupe. Od oktobra 2021. do aprila 2022. godine  održano je ukupno osam sastanaka na tehničkom nivou. Od početka je stav naše delegacije u Briselu bio jasan: potrebno nam je trajno rešenje u skladu sa standardima Evropske unije", napisao je Bisljimi, dodavši da  je jedini predlog Prištine bio da Kosovo i Srbija međusobno priznaju važeće registarske tablice.  

Po njegovim rečima, Srbija je problem registarskih tablica koristila kao alat u svrhu eskalacije situacije, kao i destabilizacije Kosova. Komentarišući ovakvu reakciju, Radosavljević je istakla da ovakve izjave nisu u duhu pomirenja.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija