Politika

Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave: Birački spisak nije tajni dokument, maksimalno je transparentan

Komentari

Autor: Euronews Srbija

27/12/2023

-

15:56

Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave: Birački spisak nije tajni dokument, maksimalno je transparentan
Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave: Birački spisak nije tajni dokument, maksimalno je transparentan - Copyright Tanjug/Irfan Ličina, FoNet/Marko Dragoslavić, Ana Paunković

veličina teksta

Aa Aa

Ministarstvo državne uprave i lokalne samoupravedaje saopštilo je danas da birački spisak nije "tajni dokument",  nego je uveliko otvoren, javan i dostupan, te da je obezbeđena njegova maksimalna transparentnost.

Ministarstvo je nbavelo da je danas u 11 časova primilo zahteve Nikole Ristića, "Savesnih građana" i Ivana Bjelića, sa identičnim pitanjem: "Kada ćete otvoriti biračke spiskove?".

Tim povodom, Ministarstvo po, kako navodi, ko zna koji put ističe da je Jedinstveni birački spisak javna evidencija dostupna svim građanima Republike Srbije na zvaničnoj internet prezentaciji Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave: https://upit.birackispisak.gov.rs/.

Na toj stranici svaki građanin može da proveri da li je upisan u Jedinstveni birački spisak i na kom biračku mestu glasa.

Takođe, na zvaničnoj internet prezentaciji Ministarstva građani mogu proveriti i za sve druge građane gde glasaju, odnosno za svako biračko mesto imena i prezimena svih birača.

Pored svega toga, Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave na svaka tri meseca objavljuje podatke o broju birača po opštinama, odnosno gradovima.

"Shodno iznetom, na pitanje: 'Kada ćete otvoriti biračke spiskove?', Ministarstvo daje jasan i nedvosmislen odgovor da je birački spisak uveliko otvoren, javan i dostupan, te da je obezbeđena maksimalna transparentnost biračkog spiska", navodi se u saopštenju.

Ministarstvo ističe da je ovo još jedan pokušaj Dragana Đilasa i njegovih sledbenika da kod građana stvore zabunu i pometnju u vezi sa Jedinstvenim biračkim spiskom i da Jedinstveni birački spisak predstave građanima kao nekakav "tajni dokument", apsolutno nedostupan bilo kome, sem predstavnicima vlasti.

"Ministarstvo i ovom prilikom napominje da su izbori koji su održani 17. decembra bili apsolutno demokratski, regularni i legitimni i pruža punu podršku predsedniku Republike Srbije Aleksandru Vučiću u njegovim naporima da sačuva političku stabilnost i mir u Republici Srbiji, da obezbedi njenu suverenost i nezavisnost i njen svekoliki društveni razvoj", piše u saopštenju.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija