Politika

Nemački list: Srpski majdan - očigledna farsa tzv. prodemokratskih aktivista

Komentari

Autor: Tanjug

27/12/2023

-

21:31

Nemački list: Srpski majdan - očigledna farsa tzv. prodemokratskih aktivista
Nemački list: Srpski majdan - očigledna farsa tzv. prodemokratskih aktivista - Copyright FoNet/Marko Dragoslavić

veličina teksta

Aa Aa

Dakle, krug se zatvara: 23 godine nakon što je grupa Otpor - koju je minhenski Zidojče cajtung 2011. opisao kao "revolucionarno društvo sa ograničenom odgovornošću”, oterala Slobodana Miloševića sa funkcije, takozvani demokratski aktivisti vraćaju se nazad u Beograd, početno mesto svog "delovanja", piše u tekstu nemačke poslanice Žaklin Nastić za Junge velt.

"U Srbiji i Crnoj Gori 2000. godine postigli su ono što nisu uspele NATO bombe 1999. godine. I tako su stvorili prvu preteču "obojenih revolucija", koje su od tada sejale haos i rat širom sveta", navodi se u tekstu.

"Od Gruzije do Sirije, Libije i brojnih južnoameričkih zemalja do Kijeva, organizovani su protesti koji su bili izrazito "mirni“, ali su brzo prerasli u nasilje", piše u tekstu. Uvek uz aktivnu, ali pre svega finansijsku podršku američkih takozvanih nevladinih organizacija, pre svega Soroš fondacije, Nacionalne fondacije za demokratiju i Instituta Albert Ajnštajn, ali i uz podršku nemačkih partijskih fondacija kao što su fondacije Fridrih Nauman, Konrad Adenauer i Hajnrih Bel, naveo je list.

Crna zastava Otpora sa podignutom belom pesnicom pojavljivala se na protestima širom sveta. Ali danas je u Beogradu ponovo očigledna cela farsa "aktivista” koji se navodno zalažu za demokratiju i ljudska prava, piše Nastić.

"Ne morate da podržavate Vučićevu vladu da biste shvatili da zahtevi demonstranata ne odgovaraju većinskom mišljenju u Srbiji. Istraživanja su godinama pokazala da dosledno preko 70 odsto ljudi tamo odbacuje potčinjavanje diktatu EU i SAD. Kao i učešće u sankcijama Rusiji ili priznavanje kršenja međunarodnog prava 1999. godine kada je NATO nasilno odvojio Kosovo. Rezultati izbora tačno odražavaju rezultate istraživanja - sviđalo se to državama članicama NATO-a ili ne. Inače, oni su već u maju pozivali na srpski Majdan. Zbog dva pucnjave koje su nesumnjivo bile tragične, ali teško da su bila odgovornost vlasti", navodi se u tekstu Žaklin Nastić.

profimedia

Žaklin Nastić

Kada je reč o navodnim izbornim neregularnostima, Nastić ističe da su izborni posmatrači OEBS-a potvrdili da se ovo dešavalo u uzavreloj društvenoj klimi i da je vladajuća SNS bila prezastupljena u medijima tokom predizborne kampanje.

OEBS takođe nije želeo da prihvati optužbu da su birači na biračka mesta dovoženi autobusima, što, kako se dodaje u komentaru, nije suštinski zabranjeno sve dok nije povezano sa bilo kakvim izbornim obećanjem.

"Tako, "progresivnom“ i "mirnom“ opozicionom savezu i njegovim pristalicama verovatno nije preostalo ništa drugo nego da se na silu probiju u beogradski parlament. Jer ako ne želite da čujete poziv "vrednosti Zapada", samo ga morate osetiti", zaključuje se u tekstu poslanice Žaklin Nastić za nemački lista Junge velt.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija