Politika

Završen deseti protest koalicije "Srbija protiv nasilja": Novo okupljanje najavljeno za sutra u 18 časova ispred RIK-a

Komentari

Autor: Euronews Srbija

27/12/2023

-

18:22

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Završen je deseti protest dela opozicije okupljene oko koalicije "Srbija protiv nasilja" koji je održan večeras u Beogradu. Građani su se najpre okupili ispred zgrade Republičke izborne komisije (RIK) nakon čega su protest nastavili ispred zgrade RTS-a, a ovom protestu prethodio je i protest studenata koji je danas organizovan u centru grada.

Deo opzicije najavio je da će se protest nastaviti i sutra u 18 časova ispred zgrade RIK-a, podsećajući da su njihovi zahtevi ponavljanje izbora koji su održani 17. decembra i puštanje preostalih studenata koji su uhapšeni posle protesta održanog u nedelju ispred Skupštine Beograda. 

Prethodno su organizatori protesta iz neformalne organizacije "Mladi - Borba" najavili da će danas intenzivno blokirati i-mejl adrese, telefonske linije i prijemnu službu Ministarstva za državnu upravu i lokalnu samoupravu, a da će u petak napraviti 24-časovnu blokadu, posle čega će se pridružiti protestu inicijative ProGlas.

Predstavnik te organizacije Ivan Bijelić rekao je da se, iz bezbednosnih razloga, neće do zadnjeg trenutka objavljivati mesta blokada, kako ih vlast u tome ne bi sprečila i blokirala. Cilj današnje akcije je mobilizacija ljudi za ono što će uslediti.

Aleksić: Nećemo učestvovati na ponavljanju izbora

Okupljenima ispred zgrade RIK-a su se obratili neki od nosilaca liste "Srbija protiv nasilja" - Jelena Milošević, Aleksadnar Jovanović Ćuta i Srđan Milivojević koji tom prilikom rekao da će se večeras uputiti ka zgradi RTS-a.

Euronews

Miroslav Aleksić rekao je za Euronews Srbija da njegova koalicija neće učestvovati na ponovljenim izborima na 28 biračkih mesta koji su zakazani za 30. decembar.

"Naši zahtevi za ponavljanje izbora nisu prihvaćeni i dok se ne reši to, nećemo imati nameru da učestvujemo u farsi. Izbori su pokradeni, pogotovo u Beogradu. Mi tražimo poništavanje izbora, ne možemo učestvovati na nečemu i davati legitimitet, a mi tražimo da se izbori ponište, zato što se dogodila krađa kakva do sada nije viđena u Srbiji", porućio je Aleksić.

Euronews Srbija

 

 

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija