Politika

RIK poništio rezultate na još četiri biračka mesta

Komentari

Autor: Tanjug

29/12/2023

-

21:16

RIK poništio rezultate na još četiri biračka mesta
RIK poništio rezultate na još četiri biračka mesta - Copyright FoNet/Marko Dragoslavić

veličina teksta

Aa Aa

Republička izborna komisija (RIK) poništila je danas rezultate parlamentarnih izbora na četiri biračka mesta. Neregularnost je utvrđena na dva biračka mesta u Bačkom Petrovcu, na biračkom mestu broj 7 u Petrovcu na Mlavi, kao i na biračkom mestu broj 20 u Mionici.

RIK je poništio rezultate na izbornim mestima broj 4 i 11 u Bačkom Petrovcu, i to zbog izbornih nepravilnosti poput glasanja van biračkog mesta, korišćenja mobilnog telefona na biračkom mestu, sprečavanja birača da glasaju, kao i zbog toga što na jednom od biračkih mesta nije korišćena obavezna UV lampa.

Kako je saopšteno da današnjoj sednici RIK-a, ustanovljeno je da je opravdan prigovor liste "Srbija protiv nasilja" u kojem se zahteva poništenje na biračkom mestu broj 4 u Bačkom Petrovcu podnosioca Andreja Melega, koji je ukazao na neosnovano sprečavanje birača Jana Valetinka da izvrši svoje građansko pravo i glasa.

RIK je konstatovala da podnosilac proglašenih izbornih lista ima pravo da ukazuje na sve nepravilnosti koje se dešavaju na biračkom mestu tokom sprovođenja glasanja, kao i da je Zakon o izboru narodnih poslanika jasno definisao kao nepravilnost neosnovano sprečavanje birača da glasa na biračkom mestu na kojem je upisan u izvod izbornog spiska, što je osnov za poništavanje glasa na biračkom mestu.

"Republička izborna komisija smatra da je birački odbor na biračkom mestu broj 4 u opštini Bački Petrovac neosnovano sprečila birača Jana Valentika da glasa i na osnovu toga je zaključila da je na ovom biračkom mestu učinjena povreda koja je bila suprotna sprovođenju postupku glasanja", naveo je izvestilac za ovu tačku dnevnog reda.

Tanjug/Dragan Kujundžić

 

Takođe u Bačkom Petrovcu, RIK je poništio glasanje i na izbornom mestu broj 11, na osnovu prigovora liste "Nacionalno okupljanje", koju čini koalicija Dveri i Zavetnika.

Na ovom biračkom mestu glasanje je poništeno zbog toga što je utvrđeno da je korišćen mobilni telefon, kao i da na glasanju van biračkog mesta nisu korišćene UV lampe i sprej za utvrđivanje identiteta glasača na UV lampi, te da su svi listići koji su doneti od glasača koji su glasali van biračkog mesta ubačeni u glasačke kutije i uračunati u ukupne rezultate izbora.

Na sednici je navedeno da su prema zapisniku rada biračkog odbora 44 birača glasala van biračkog mesta, a da je izborna komisija opštine Bački Petrovac obaveštena putem telefona od strane predsednika biračkog odbora da postoji kvar na UV lampi, nakon čega je biračkom odboru bez odlaganja obezbeđena ispravna UV, što ukazuje na to da UV lampe nije bilo neki period.

Nevidljivi sprej i dva listića 

Poništeno je glasanje i na biračkom mestu 7 u Petrovcu na Mlavi zbog toga što je utvrđeno da su pojedini birači na svojim rukama imali tragove nevidljivog spreja, i da im je dopušteno da glasaju uz opravdanje da nisu glasali na drugim biračkim mestima, već da je došlo do tehničke greške.

Kako je dodao izvestilac za ovu tačku dnevnog reda, birački odbor je nakon što je pregledom UV lampom utvrđeno prisustvo tragova nevidljivog spreja mogao da omogući glasanje samo ukoliko su podneli na uvid rešenja da su članovi biračkog odbora.

Podnosilac prigovora o nepravilnostima na ovom biračkom mestu je takođe lista "Nacionalno okupljanje".

Na biračkom mestu broj 20 u Mionici, glasanje je poništeno na osnovu primedbe u zapisniku rada u kojem je navedeno da je birač Lepa Teodosijević u glasačku kutiju ubacila dva glasačka listića, da su drugi članovi biračkog odbora to primetili, ali da nisu reagovali i pokušali su da utiču na to da se to ne prijavi.

RIK je utvrdio da su ove nepravilnosti bile upisane u zapisinik rada biračkog odbora pod tačkom 15, na osnovu čega je glasanje i poništeno. Kao i prethodna tri usvojena prigovora, i ovaj je podnela lista "Nacionalno okupljanje".

Odbačen prigovor SPN za Beograd 

Na današnjoj sednici takođe je odbačen i prigovor liste "Srbija protiv nasilja" za Beograd o poništavanju izbora, a kako je objasnio predsednik RIK-a Vladimir Dimitrijević, predlog je odbačen, jer ga je RIK-u podnelo neovlašćeno lice.

Tanjug/Nemanja Jovanović

 

Na sednici je prethodno zamenik predsednika RIK-a Marko Janković rekao da je RIK dobio prigovor koalicije SPN za odbornike Skupštine grada Beograda, te da je uz navedeni prigovor dostavljeno i rešenje GIK-a gde se gradska komisija oglasila nenadležnom za odlučivanje po prigovoru, i predmet uputila RIK-u.

"Na ovakvu odluku GIK-a uložena je žalba Višem sudu u Beogradu od strane koalicije Srbija protiv nasilja, a Viši sud je doneo presudu protiv rešenja GIK-a kao neosnovanu", rekao je Janković.

Dalje je dodao da je RIK prethodno, ispitujući prigovor po pitanju stvarne nadležnosti RIK-a, konstatovao da je koalicija SPN kao podnosilac liste kandidata za odbornike za Skupštinu grada podnela zahtev za poništavanje glasanja na svim biračkim mestima na teritoriji GIK-a.

On je naveo i da je u tom prigovoru bilo i primedbi na republičke izbore, odnosno da su izbori za narodne poslanike sprovedeni uz "grubo kršenje prava", pa se traži poništavanje glasanja na svim biračkim mestima.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija