Politika

RIK odbacio više desetina prigovora koalicije Nacionalno okupljanje

Komentari

Autor: Tanjug

30/12/2023

-

08:10

RIK odbacio više desetina prigovora koalicije Nacionalno okupljanje
RIK odbacio više desetina prigovora koalicije Nacionalno okupljanje - Copyright Printscreen/Fonet

veličina teksta

Aa Aa

Republička izborna komisija (RIK) odbacila je više desetina prigovora koalicije "Milica Đurđević-Stamenkovski, Boško Obradović, Nacionalno okupljanje - Državotvorna snaga".

Veliki broj prigovora bili su vezani za glasanje u Zrenjaninu, a odnosili su se na to da koverte koje su vraćene sa glasanja na biračkom mestu navodno nisu bile dovoljno zalepljene, da ne postoji zapisnik sa biračkog mesta, da je umesto glasača Zorana Aćimovića glasao neko drugi i slično.
Sve prigovore RIK je odbio kao neosnovane.

Odbijeni su prigovori te koalicije, kao neosnovani, protiv rešenja Opštinske izborne komisije Kanjiža na biračkom mestu 16, a koalicija Nacionalno okupljanje tražila je poništavanje izbora na tom glasačkom mestu i ponovno glasanje.

Koalicija "Milica Đurđević-Stamenkovski, Boško Obradović, Nacionalno okupljanje - Državotvorna snaga" zatražila je poništavanje glasanja na biračkom mestu broj 4 u Beočinu i ponovno glasanje zato što je navodno birač Simić Milenko bio sprečen da glasa, jer je prethodno drugo lice sa istim imenom i prezimenom glasalo.

I taj prigovor odbijen je kao neosnovan, kao i primedba koalicije Nacionalno okupljanje na glasanje na biračkom mesto broj 8 u Beočinu jer su, kako su naveli, glasači koristili mobilne telefone za fotografisanje listića dok su glasali.

Koalicija Nacionalno okupljanje podnela je prigovor protiv rešenja Opštinske izborne komisije Bečej zbog glasanja na biračkom mestu broj 4, gde su tvrdili da prilog sa primedbama nije priložen uz zapisnik i nije objavljen na sajtu RIK, kao i protiv Rešenja Izborne komisije gradske opštine Obrenovac na glasanje na biračkom mestu 20, ali je RIK konstatovao da na tim biračkim mestima nije bilo nepravilnosti.

Takođe, RIK je odbacio primedbe koalicije Nacionalno okupljanje na biračkom mestu 11 u Krupnju, gde, kako su tvrdili u toj koaliciji, prilog sa primedbama nije bio priložen uz zapisnik o radu biračkog odbora.

Koalicija Nacionalno okupljanje tražila je poništavanje glasanja na biračkom  mestu 52 u Šapcu, zato što je, kako trvde, više lica stajalo iza paravana na tom biračkom mestu i dogovaralo se, čime je, kako su naveli, narušena tajnost glasanja. 

I ta primedba odbačena je kao neosnovana.Takođe, ta koalicija priložila je i prigovor za biračko mesto broj 10 u Kuli, jer prilog sa primedbom nije bio priložen uz Zapisnik, pa se ne mogu utvrditi rezultati glasanja.

Taj prigovor je odbijen kao neosnovan, kao i prigovor te koalicije na biračko mesto 27 u Kuli, Sivac, gde je prigovor podnet jer je umesto glasača Radivoja Bujišića, koji nije bio u stanju da glasa, glasala njegova supruga.

Nacionalno okupljanje zatražilo je poništavanje glasanja na biračkom mestu 40 u Kuli, jer prilog sa primedbama nije bio priložen uz zapisnik i nije objavljen na sajtu RIK-a.
Primedba je odbijena kao neosnovana.
 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija