Politika

Prvi automobil bez stikera s oznakom "RKS" prošao administrativni prelaz Jarinje

Komentari

Autor: Tanjug

01/01/2024

-

10:22

Prvi automobil bez stikera s oznakom "RKS" prošao administrativni prelaz Jarinje
Prvi automobil bez stikera s oznakom "RKS" prošao administrativni prelaz Jarinje - Copyright Euronews/Anđelka Ćup

veličina teksta

Aa Aa

Na administrativnom prelazu Jarinje jutros je prošao prvi putnički automobil bez stikera, odnosno sa "RKS" oznakama. Automobil je prešao Jarinje nešto posle osam sati, prenosi Kosovo onlajn.

Primena odluke o slobodnom kretanju svih vozila sa teritorije KiM počela je danas.

Na svim administrativnim prelazima sinoć su postavljeni disklejmeri o ukidanju stikera na području centralne Srbije, na kojima se ističe da je omogućena sloboda kretanja za sva vozila sa prostora Kosova i Metohije, preneo je TV Most.

"Omogućavanje učešća u saobraćaju na putevima svih vozila koja su registrovana od strane Privremenih institucija samouprave u Prištini se vrši isključivo iz praktičnih razloga radi olakšavanja položaja pojedinaca i omogućavanja njihove slobode kretanja i ne može se tumačiti kao priznavanje jednostrano proglašene nezavisnosti 'Kosova', ne prejudicira određivanje konačnog statusa 'Kosova' i ne može se tumačiti kao pristanak Beograda na odstupanje od prava garantovanih Rezolucijom Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija 1244(1999)", piše na disklejmerima.

Direktor Kancelarije za KiM  Petra Petković ranije je objasnio da je ta odluka doneta kako bi se "omogućila sloboda kretanja za sva vozila" i da će ona "olakšati živote Srbima na KiM jer oni najviše koriste administrativne prelaze", kao i da to nikako ne znači i priznavanje jednostranog proglašene nezavisnosti Kosova. 

Komentari (1)

jon

01.01.2024 11:18

Znaqi da smo priznali RKS, Ajde sa srecom!

Srbija