Politika

Raspadanje političkih saveza česta pojava nakon izbora: Umesto teških reči, razlazu Dveri i Zavetnika "kumovala" pohvala

Komentari

Autor: Euronews Srbija

05/01/2024

-

18:29

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Raspadanje političkih saveza neposredno nakon izbora postala je česta pojava srpske politike. Samo dve nedelje nakon prebrojavanja glasova, ista sudbina zadesila je i koaliciju Nacionalno okupljanje, koju su činili Zavetnici i Dveri. Iako smo navikli da se politički partneri rastaju uz teške reči, ovom razvodu, po svemu sudeći, kumovala je jedna pohvala. 

Dok u narodnoj tradiciji lepa reč gvozdena vrata otvara, u srpskoj politici, ispostaviće se, lepa reč može i da ih zatvori. Pohvala predsednika Srbije Aleksandra Vučića da predsednicu Zavetnika Milicu Đurđević Stamenkovski smatra talentovanom političarkom koju bi voleo da vidi u svojim redovima i njen odgovor da takvu reč političkog autoriteta vidi kao priznanje, dovela je do odgovora dojučerašnjeg koalicionog partnera Dveri.

"Za Dveri Aleksandar Vučić nije nikakv politički autoritet, već neko ko predaje i prodaje KiM, organizator izborne krađe i simbol urušavanja svih institucija u Srbiji. Dveri su bile i ostale opozicija ovoj nedemokratskoj i korumpiranoj vlasti", navele su Dveri na društvenoj mreži Iks, nekadašnjem Tviteru.

Ipak, iz ovog pokreta negiraju da je razlaz posledica razmenjivanja pohvala, već ističu da su to želeli intelektualci koji su koaliciju podržavali tokom kampanje.

"Pravi razlog je to što intelektualci koji su podržavali ovakav koncept više ne žele da snose odgovornost za bilo čije političke postupke u budućnosti. Tako da su zbog toga intelektualci insistirali da ovakav vid Nacionalnog okupljanja i patriotskog udruživanja više ne postoji", rekao je Ivan Kostić, potpredsednik Dveri.

Šta kažu intelektualci?

Iz redova pomenutih intelektualaca stiže odgovor da je sporna izjava predsednice Zavetnika ipak bila zbunjujuća za mnoge njihove glasače. Pošto je koalicija bila dvočlana, a oni je samo podržavali, ističu da odluku o njenom rasformiranju nisu mogli da donesu.

"Mi smo to naravno shvatili kao nešto što nije ono oko čega smo se dogovarali, kao nešto što nije prepoznatljiva opoziciona izjava i na kraju krajeva istog dana su se i Dveri ogradile od toga i izneli potpuno drugačiji stav. Dakle, nije reč o tome da smo mi koji smo podržali, a ne formirali tu koaliciju, mogli da donesemo tu odluku, već je reč samo bila o tome da glasači Nacionalnog okupljanja budu načisto o čemu je reč", kaže Časlav Koprivica, profesor Fakulteta političkih nauka u Beogradu.

Tanjug/Strahinja Aćimović

 

Predsednica Zavetnika nije bila u mogućnosti da na ovu temu da komentar za Euronews Srbija, ali je povodom prašine koja se zbog njene izjave podigla, za druge medije poručila da nije bilo nikakvih razgovora o njenom pristupanju Srpskoj naprednoj stranci, već da je samo "pristojno i civilizovano odgovorila na reči koje joj je uputio predsednik države".       

Dveri i Nacionalno oupljanje ostali ispod cenzusa

Inače, na izborima održanim 17. decembra prošle godine koalicija Nacionalno okupljanje, koju su činili Srpski pokret Dveri i Srpska stranka Zavetnici, nije uspela da osvoji dovoljan broj glasova i u ovogodišnji saziv srpskog parlamenta neće ni ući. Pred kraj godine saopštili su da koalicija više ne postoji.

Srpski pokret Dveri i Srpska stranka Zavetnici, kako su tada saopštili, ubuduće će nastupati samostalno i samim tim snose pojedinačnu političku odgovornost za stavove izrečene posle 30. decembra prošle godine.

FoNet

 

Dodaje se i da srpski intelektualci koji su u izbornoj kampanji dali načelnu i programsku podršku Nacionalnom okupljanju, od momenta gašenja Nacionalnog okupljanja ne stoje više iza izjava pojedinih stranaka članica bivše koalicije.

Stranke desnice, međutim, nisu uspele da ponove uspeh od 3. aprila 2022. godine. A analitičarima, koji su nedavno govorili za Euronews Srbija, to je i bilo očekivano, a razlog su videli u činjenici da ove stranke nisu uspele da se dogovore i naprave veliku koaliciju pre samih izbora, pa su nastupali u više kolona. Cenzus od tri odsto prešla je samo koalicija NADA, koju čine Novi DSS i POKS, nešto ispod ostala je koalicija Srpskog pokreta Dveri i Srpske stranke Zavetnici, dok je Narodna stranka bila daleko od prelaska izbornog praga.

"Plitka bara, a mnogo krokodila i krokodilčića", rekao je pre nekoliko dana za Euronews Srbija profesor Zoran Sojiljković, komentarišući rezulatate izbora.

Sagovornici Euronews Srbija nedavno su ocenili da su istraživanja nekoliko sedmica pre izbora pokazivala da Dveri-Zavetnici gube na podršci. Uporedo sa tim rasla je podrška Branimiru Nestoroviću, predvodniku liste "Mi - glas iz naroda".

Politički analitičar Dejan Vuk Stanković nedavno je za Euronews Srbija izjavio da savez Boška Obradovića i Milice Đurđević Stamenkovski (Dveri - Zavetnici) spada među "gubitnike" ovih izbora. Od ukupno 20 mandata koliko su dve stranke imale nakon prošlih izbora, ostali su ispod cenzusa sa osvojenih 2,8 odsto na parlamentarnim, odnosno 2,6 odsto na beogradskim izborima. 

Da su partije desne opozicije ozbiljno podbacile jer se pre svega nisu ujedinile, smatra i Dušan Vučićević sa Fakulteta političkih nauka koji je nedavno rekao i da se unapred znalo da Narodna partija ima male šanse da uđe u parlament.

"Delovalo je da su oni bili najzainteresovaniji za tu široku koaliciju... Verovatno su najriskantniji potez povukli u Nacionalnom okupljanju, ne toliko što su odlučili da izađu sami, već što su na neki način koketirali sa idejom da bi mogli nakon izbora da sarađuju, ili su ostavili otvorena vrata za saradnju sa SNS", rekao je Vučićević.

Kako je dodao, zna se iz istraživanja da su glasači, pre svega Dveri, ali i Zavetnika u velikoj meri opozicioni, pa je ta vrsta "koketiranja", verovatno bila rizična i odvukla onaj deo birača koji nisu bili spremni da glasaju za liste za koje nisu bili sigurni da li će posle izbora biti na strani opozicije.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija