Politika

Klačar: Opozicija će verovatno prihvatiti mandate, pitanje šta će dalje

Komentari

Autor: Tanjug

09/01/2024

-

14:54

Klačar: Opozicija će verovatno prihvatiti mandate, pitanje šta će dalje
Bojan Klačar - Copyright Euronews/Printscreen

veličina teksta

Aa Aa

Izvršni direktor CeSID-a Bojan Klačar ocenio je danas da će opozicija najverovatnije prihvatiti mandate osvojene na parlamentarnim i beogradskim izborima, ali da je upitno da li će nastaviti institucionalnu borbu ili će bojkotovati rad republičkog i gradskog parlamenta.

Komentarišući najave predstavnika dela opozicije da postoji mogućnost da će podneti ostavke na mandate koje su osvojili na izborima 17. decembra, Klačar je za Tanjug rekao da će opozicija morati da donese konačnu odluku o mandatima, ali smatra da će ih prihvatiti i za gradski i za republički parlament.

"Opozicija još nije donela finalnu odluku. Postoje očigledno različita mišljenja, ali se čini po izjavama najvažnijih ljudi u opoziciji da su trenutno bliži stanovištu da se od tih mandata ne odustane. Samo je pitanje da li će se po preuzimanju tih mandata nastaviti institucionalna borba, odnosno da li će  biti prisutni i u gradskom i u republičkom parlamentu, ili će uzeti mandate, a ući u neku vrstu bojkota što se dešavalo 2019. godine na nacionalnom nivou", objasnio je Klačar.

On smatra da je opozicija bliža stanovištu da se ide i na institucionalnu i na vaninstitucionalnu borbu.

"Da se procesi dešavaju i u institucijama, a da se od mandata ne odustane. Takođe i da se sve vreme zadržava određena energija na ulici kroz organizaciju različitih protesta", dodao je Klačar.
Ukoliko bi pak odlučili da odustanu od mandata, Klačar objašnjava da je potrebno da podnesu ostavke na mandate, koji bi se u tom slučaju raspodelili strankama koje od njih nisu odustale, a prešle su cenzus.

Na pitanje da li smatra da će beogradski izbori biti ponovljeni ili da će vlast biti formirana uz izvesne dogovore, Klačar ističe da ne treba isključiti mogućnost da će biti ponovljeni, ukoliko vladajuća koalicija ne postigne dogovor sa Branimirom Nestorovićem.

"Pregovori ne idu glatko"

"Očito ti razgovori ili pregovori, ako teku između SNS i Branimira Nestorovića, ne idu glatko, ne idu brzo. Nestorović je nekoliko puta dao neke ograde u vezi sa tom koalicijom, tako da mi se čini da je taj proces i dalje otvoren", rekao je Klačar.

Sa druge strane, Klačar smatra da bi vladajućoj koaliciji odgovaralo da se ne ide na nove izbore, već da bi u njihovom interesu bilo da naprave neku vrstu stabilne koalicije sa Nestorovićem.

"Međutim, u slučaju da ta saradnja nije moguća ne treba isključiti nove izbore, posebno što bi na neki način i opozicija bila zadovoljna, jer bi to mogla da tumači kao vrstu ustupka koju je dobila od strane vladajuće koalicije zbog navoda o krađi, odnosno izbornim manipulacijama za koje tvrdi da su se desile u Beogradu", naveo je Klačar.

Tanjug/Dragan Kujundžić

 

Na pitanje da li bi potencijalno ponavljanje izbora na beogradskom nivou dovelo do promene u izbornima rezultatima, Klačar smatra da ne bi bilo dramatičnih razlika, kao i da njihovo ponavljanje ne bi doprinelo rešavanju nepoverenja između vlasti i opozicije i spuštanju tenzija u društvu.

"Novi beogradski izbori to ne bi rešili zato što bi ti izbori morali da se održe za nekoliko meseci i oni bi faktički bili održani u istoj atmosferi i manje-više sa istim izbornim uslovima. Sigurno je da ne bi svi uzeli identične procente glasova, ali ne bi bilo ni toliko dramatičnih razlika", rekao je Klačar.

Klačar: Bilo nepravilnosti, masovna krađa nije dokazana

Na pitanje da li su opravdane kritike opozicije da je izborni proces bio nelegitiman u meri da bi trebalo da dođe do poništavanja izbora, Klačar je naveo da je bilo nekih nepravilnosti, ali da njihova tvrdnja da se dogodila masovna krađa ili velika manipulacija, nije dokazana, a napominje da to ne piše ni u izveštaju posmatračke misije ODIHR-a.

"To nije navedeno ni u izveštaju ODIHR-a na takav način, govori se o ozbiljnim nepravilnostima, ali one nisu isto što i krađa izbora i za takve ocene je potrebno sačekati finalni izveštaj te posmatračke misije, a potrebno je sačekati da vidimo da li će domaće institucije reagovarati po tom pitanju", rekao je on.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija