Politika

Vučić u Davosu: U subotu predstavljamo plan razvoja zemlje, do kraja 2027. plata 1,400 evra

Komentari

Autor: Tanjug

16/01/2024

-

18:11

Vučić u Davosu: U subotu predstavljamo plan razvoja zemlje, do kraja 2027. plata 1,400 evra
Vučić u Davosu: U subotu predstavljamo plan razvoja zemlje, do kraja 2027. plata 1,400 evra - Copyright Prinskrin/TV Pink

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas u Davosu da će u subotu predstaviti veoma važan plan za razvoj zemlje i realni rast životnog standarda građana i istakao da plan predviđa da prosečna plata dostigne 1.400 evra do kraja 2027. godine.

Na pitanje novinara šta se to krije iza tog plana jer u nekim dnevnim novinama se pitaju "šta se krije iza Vučićevog plana ili Maršalovog plana" i za koga je to dobro, da li za narod ili za njega i SNS, Vučić je rekao da je to plan za narod i razvoj Srbije.

Oni hoće da kažu - Vučić bi da gradi puteve, Vučić bi da gradi nešto drugo, zato što od toga imaju koristi, dodao je Vučić.

"Mi očekujemo da plate budu i izaći ćemo sa tim planom do 1.400 evra do kraja 2027. godine. Znači, gotovo četiri i po puta tačno više nego što je bilo pre 2012. godine. Dakle, za samo 15 godina, ne u dinarima, već u evrima, četiri i po puta porašće plate zaposlenih, ne u javnom sektoru, već i u javnom i privatnom sektoru Srbije", naglasio je Vučić.

Kada je reč o inflaciji i rastu plata, predsednik kaže:

"Reći ćete - koja je stopa inflacije? Da pokrijete, možda bi bilo dovoljno da bude za 40 odsto, možda i 45 odsto veća plata, da bude do nekih 500 evra i da kažete da vam je na istom nivou. Ali će biti 1.400 evra, biće od toga tri puta više i govorimo o realnom povećanju životnog standarda građana. To je ono za šta se borimo", rekao je Vučić. 

Podsetio je na povećanje plata medicinskih sestara i lekara, i istakao da će ono biti višestruko veće i u obimu i proporcionalno od svega do sada o čemu je pričao.

"Ja sam slušao da govore da sa američkom kompanijom Behtel neko uzima novac. Ajde probajte da uzmete novac sa Behtelom. Da vidite na kojim ćete poternicama svetskim sve da završite i šta će sve da rade Amerikanci protiv takvog. Ajde probajte da uzmete te pare. Samo da biste vi razumeli o kakvim lažima je reč", naveo je Vučić.

Zamolio je građane da isprate predstavljenja novog plana za razvoj Srbije u subotu, na praznik svetog Jovana.

"Mi sad nemamo nikakve izbore. Nemamo ništa. Za nas je važno samo da pokažemo ljudima šta ćemo da radimo i da zajednički u to uđemo. Da tražimo pomoć i podršku, učešće, da i oni zarade, ali da doprinesu svojom radom, trudom i onima koji drugačije misle, svima koji drugačije misle da pružimo ruku da pokažemo - ovo je naša zemlja", naglasio je Vučić.

Istakao je da mi nemamo drugu zemlju od Srbije i pozvao sve da se za nju bore.

"Hajde da se izborimo za nju. Imamo teške spoljnopolitičke okolnosti. Čuli ste Salivena koji danas kaže, posle Ursule fon der Lajen koja je imala žestok antiruski govor, da obično svi političari kažu da živimo u najteža vremena. Ali, on kaže - mislim da su ovo svakako ili objektivno najteža vremena. Dakle, to je ono što oni kažu. Za našu zemlju ja ne mogu da kažem da su to teža vremena od vremena provođenja agresija na našu zemlju. Ali da li su kompleksnija, složenija, u političkom smislu sve obuhvatnija i teža nego bilo koje druge - pa i jesu", naveo je Vučić.

Naglasio je da je važno da sve zamke političke izbegnemo, a da istovremeno Srbija grabi napred.

"Idemo da guramo zemlju napred. Zato smo morali da napravimo ovaj plan. Videćete, to nije samo ono što ste mogli da vidite u budžetu. A tu je već impresivno mnogo toga pokriveno za ovu godinu. Videćete šta će biti u budžetu za 2025. i za 2026, kakvi su sve projekti. Ne samo za puteve, pruge, domove zdravlja i drugo, videćete neke velike stvari. Videćete šta ćemo da radimo u digitalizaciji i onome što je ovde glavna tema veštačke inteligencije, kako da je koristimo u interesu građana itd. Govorićemo o primanjima ljudi, o penzijama, platama, minimalcima, zaposlenosti", rekao je Vučić.

Kazao je da će se govoriti i o reindustrializaciji, ogromnom ulaganju u energetski sektor i drugim oblastima.

"Da idemo u dalje nove industrijske zone, kako i na koji način da ih pravimo, kako da idemo u tzv. integralni i ravnomerni razvoj", naveo je Vučić.

"Istražujemo pozadinu eksplozije u Kosovskoj Mitrovici"

Predsednik Srbije rekao je večaras u Davosu da se još istražuje ko stoji iza jučerašnje eksplozije bombe u Kosovskoj Mitrovici i kakva je priroda toga što se desilo, ali i da je sramota za one koji govore da su to uradili Srbi.

"Mi još istražujemo i ne bih da izlazim sa zaključcima zbog čega se to dogodilo, da li je to imalo veze sa etničkim napadom na pripadnike srpskog naroda, ili su u pitanju neki drugi razlozi. Ali verujem da ćemo u kratkom vremenskom roku znati prirodu napada", rekao je Vučić.

On je na pitanje da li je jučerašnja bomba koja je ođeknula  u Kosovskoj Mitrovici, kako kažu neki, opomena da bi Srbi na severu KiM mogli da prođu kao Oliver Ivanović, rekao da je to velika sramota za ljude koji to govore.

"Sratmora je to velika za te ljude, oni to rade za novac, zato što im je neko platio da tako izgovore i da tako svoje ljude i svoju zemlju napadaju i ništa više", istakao je Vučić.

On je napomenuo da Srbija na KiM nema efektivno vlast da bi mogla da pronađe svakog počinioca lako i brzo, ali da će se priroda samog napada znati uskoro.

"To govori o ljudima koji ne žele dobro svojoj zemlji i koji će uvek da traže krivce u sopstvenom narodu, u sopstvenoj državi i da se raduju neuspehu svoje zemlje. Radujem se zbog 99 odsto ljudi koji vole svoju zemlju, koji vole svoju crveno-plavo-belu zastavu, svoju trobojku više od svega, koji žive za nju, koji žive za našu Srbiju i verujem da ćemo uspeti da napredujemo. Ja vam kažem živim za to", naglasio je predsednik.

Euronews/Vladislav Ćup

 

Istakao je da Srbiju očekuju ne tako lake odluke i puno izazova, jer Srbija ima posla kako je rekao sa neodgovornim ljudima u Prištini. 

"Ako im ovakve stvari padaju na pamet, onda vam je jasno da neće prezati ni od čega. Ali tražiću rešenje i o tome ću razgovarati i sa O' Brajanom večeras, o tome ću razgovarati sa mnogima sutra pa ćemo videti", rekao je on. 

Kako je naglasio nada se da SAD iza toga ne stoji.

"Da li sam pomislio da je Kurti isuviše samostalan u jednom trenutku i da je ta moja pomisao bila pogrešna? Bila je pogrešna, jer to pokazuju podrške koje je dobijao posebno iz Berlina, ali i 'džavelini' koje  dobija od Amerikanaca. Tako da ne usuđujem se, mogu samo da vam kažem, želim da verujem i nadam se da za ovako nešto neće imati podršku Amerikanaca", rekao je on.

"Najava Prištine o ukidanju platnog prometa dovodi u pitanje sve procese"

Najava iz Prištine o ukidanju platnog prometa sa centralnom Srbijom dovodi u pitanje sve procese, rekao je večeras predsednik Srbije Aleksandar Vučić u Davosu, gde učestvuje na Svetskom ekonomskom forumu.

''Najava koju dobijamo iz Prištine da se spremamo da se spremaju da razmatraju ukidanje platnog prometa sa centralmnom Srbijom odnosno da zabrane upotrebu dinara, da upadaju u Poštansku štedionicu, u naše pošte u južnoj srpskoj pokrajini ne samo da nas zabrinjava već dobvodi u pitanje sve procese, i normalizacije i dijaloiga i svega drugog'', rekao je Vučić za Pink.

Dodao je da će upravo to zato biti ključna tema večeras u razgovoru sa pomoćnikom američkog državnog sekretara za Evropu i Evroaziju Džejmsom O'Brajenom, kao i to ko i zašto i kako se naoružava, i šta je to što je učinjeno u u skladu sa međunarodnim poravom a šta je to što nije.

Veoma je važmo, kako je dodao, da Srbija sa SAD, kao vodećom silom sveta, postigne što je moguće viši stepen razumevanja.

''Ko zašto i kako se naoružava, šta je to što je učinjeno a šta nije, o svemu tome se razgovara. Razgovarao sam sa šeficom svetske trgovinske organizacije, mnogim uticajnim ljudima'', rekao je Vučić.

Tanjug

On je dodao i da je u društvu belgijskog kralja i kraljice slušao izlaganje  savetnika za nacionalnu bezbednost SAD Džejka Salivena na Forumu u Davosu.

Saliven je, kako je dodao, govorio o četiri ključne teme - odnosu Amerike i Kine, sukobu u Ukrajini, sukobu u Gazi i Crvenom Moru sa Hutima, ali i o Severnoj Koreji i Iranu.

Tokom boravka u švajcarskom gradu Davosu, predsednik Vučić imaće niz bilateralnih susreta sa svetskim i evropskim zvaničnicima, kao i brojnim predstavnicima međunarodnih organizacija, finansijskih institucija i vodećih globalnih kompanija, navedeno je u saopštenju.

Godišnji sastanak Svetskog ekonomskog foruma (SEF) u Davosu počeo je juče i trajaće do 19. januara, a na njemu će učestvovati više od 100 predstavnika država, sve glavne međunarodne organizacije, 1.000 partnera SEF, kao i lideri civilnog društva i stručnjaci.

" Za mesec ili dva otvaramo novi termo blok u Kostolcu"

Predsednik Srbije izjavio je danas u Davosu da će za mesec ili dva biti otvoren novi termo blok u Kostolcu.

"Konačno ćemo sada za mesec ili dva da otvorimo jedan termoenergetski blok u Kostolcu, posle 40 godina da smo nešto uradili", rekao je Vučić novinarima.

Naveo je da 40 godina nijedan veliki energetski objekat nismo izgradili.

"Ali sad moramo da požurimo. Sad moramo da požurimo sa zelenom energijom, moramo da požurimo sa RHE Bistrica, moramo da požurimo sa bezbroj energetskih projekata, sa rudarstvom. Da vidimo šta ćemo da radimo. Imamo još mnogo mesta gde imamo zlato u Srbiji", rekao je Vučić.

Komentari (0)

Srbija