Politika

Dačić: Zadovoljan sam razgovorima u Ugandi, nema promena po interese Srbije

Komentari

Autor: Tanjug

19/01/2024

-

23:29

Dačić: Zadovoljan sam razgovorima u Ugandi, nema promena po interese Srbije
Dačić: Zadovoljan sam razgovorima u Ugandi, nema promena po interese Srbije - Copyright Tanjug/Vladimir Šporčić

veličina teksta

Aa Aa

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić izjavio je, posle sastanka šefova država i vlada na Samitu Pokreta nesvrstanih u Kampali, da je zadovoljan razgovorima koje je imao sa ministrima spoljnih poslova, ali i predsednicima i premijerima koji su učestvovali na tom samitu, naglasivši da nema promena po državne interese Srbije.

"Isto tako ima izgleda da sa nekim državama ispravimo greške koje su nastale u jednom istorijskom periodu kada smo posle 5. oktobra (2000. godine) zatvorili nekoliko ambasada u Africi. Jutros me je premijer Tanzanije pitao zašto smo zatvorili ambasadu i kada ćemo je ponovno otvoriti", preneo je Dačić novinarima iz Srbije.

Govoreći o Pokretu nesvrstanih, Dačić je podsetio da je Jugoslavija bila jedan od osnivača, a da Srbija danas ima status posmatrača, i da u skladu sa tim učestvuje na skupovima.

Dačić je rekao i da je Srbija redovno učestvovala na skupovima u vreme predsedavanja Azerbejdžana, kao i da je od velikog značaja da nastavi da dolazi na samite, jer su u Pokretu nesvrstanih tradicionalni prijatelji naše zemlje koje imaju korektan odnos prema KiM.

"Zadovoljan sam razgovorima sa kolegama, ne samo sa ministrima spoljnih poslova, nego i sa premijerima i predsednicima. Vidim da tu nema nekih većih promena, negativnih, po naše državne interese", rekao je Dačić.

Dačić je rekao da je bilateralne susrete iskoristio za razmenu najnovijih informacija, dodajući da su posebno bili važni susreti sa zvaničnicima Burundija i Tanzanije.

Ministar je rekao i da Srbiju interesuje pozicija Kenije, jer se u prištinskoj štampi govori o prijateljstvu Pacolija i novog kenijskog predsednika.

"Za nas je veoma bitan razgovor sa Indijom koja i dalje čvrsto stoji uz nas. Indija je najmnogoljudnija zemlja sveta. I naravno da nam je od vitalnog značaja njihov stav kad je reč o pitanju KiM", rekao je Dačić.

Šef srpske diplomatije kaže da su na samitu učestvovali predsednici mnogih zemalja koji retko mogu da se sretnu na bilateralnom nivou, ukazujući na još jedan važan razlog dolaska na ovakve skupove.

"Naše prisustvo je na veoma visokom nivou. To je takođe važno i svi to gledaju kao veliki znak poštovanja, tako da sam pozvan i na zvaničnu večeru, iako nismo član Pokreta nestvrstanih, a koju organizuje predsednik (Joveri Kalguta) Museveni", rekao je Dačić.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija