Politika

Mađarski evroposlanik: U Evropskom parlamentu se primenjuje isti recept za Srbiju kao za Mađarsku

Komentari

Autor: Tanjug

21/01/2024

-

11:40

Mađarski evroposlanik: U Evropskom parlamentu se primenjuje isti recept za Srbiju kao za Mađarsku
Mađarski evroposlanik: U Evropskom parlamentu se primenjuje isti recept za Srbiju kao za Mađarsku - Copyright Tanjug/(AP Photo/Jean-Francois Badias)

veličina teksta

Aa Aa

Mađarski evroposlanik Andor Deli ocenio je da je rasprava u Evropskom parlamentu o postizbornoj situacjii u Srbiji preuranjena, da je organizovana i pre zvaničnih izveštaja međunarodnih posmatrača i naglasio da se vlast osvaja na demokratskim izborima, a ne opanjkavanjem sopstvene zemlje pred stranim auditorijumom i preko međunarodnih institucija.

"Imamo situaciju u kojoj se debata organizuje zbog nezadovoljstva opozicije rezultatima izbora, uz pomoć prijatelja iz evropskih parlamentarnih grupa koji pripadaju istoj političkoj porodici. Organizovana je izuzetno brzo, pre zvaničnih izveštaja međunarodnih posmatrača. Može se razgovarati o utiscima, o pričama rekla kazala, ali ne postoji nijedan relevantni tekst odakle bi mogla da krene takva debata", rekao je Deli za današnje Novosti.

Na konstataciju novinara da je istakao da se EP okomio na Srbiju, kao što to godinama radi sa Mađarskom, Deli je rekao da opozicija u Mađarskoj od 2010. godine, od kada je Fides na vlasti, ako već želi da osvoji vlast, onda to treba da radi kako valja.

"To se radi preko demokratskih izbora, a ne ovako, da dođete da opanjkavate sopstvenu zemlju pred stranim auditorijumom i preko međunarodnih institucija. Uvek postoji neki povod da se iz EP vrše pritisci na Budimpeštu. Ukoliko Orban pobedi, ako je reč o odobravanju para ili ako treba da se "pritisne" Evropska komisija. Sada se isti recept primenjuje prema Srbiji, zemlji koja još nije ni članica", rekao je Deli.

Fonet/Marko Dragoslavić

 

Mađarski evroposlanik ukazuje i na činjenicu da pri tom na debati nije bio niko iz Srbije, "pa makar to bilo i iz opozicije, da nešto kaže, da se čuje pro i kontra". 

Deli je dodao da je prednost Mađarske kao članice u tome što su njeni poslanici prisutni ako se vodi debata i što mogu da kažu šta misle i da odbrane svoje stavove. 

Na pitanje koliko je po Srbiju ozbiljno to što se prethodnih dana dešavalo  u EP imajući u vidu da se sprema rezolucija, Deli kaže da rezolucije Evropskog parlamenta nisu pravno obavezujuće.

"To su politički stavovi, ali, nažalost, problematično je to što stvaraju određenu atmosferu i na neki način vrše pritisak i na Evropsku komisiju i na sve zemlje članice u Evropskom savetu", rekao je Deli.

Na pitanje šta bi vlasti u Srbiji trebalo da urade, posle ovakve debate i buduće rezolucije Evropskog parlamenta, kaže da ne može da daje preporuke i svaet vladi u Beogradu, ali ističe da je uvek postojala spremnost Srbije da pregovara i prihvata kompromise, kao kada su održani međuparlamentarni razgovori pod pokroviteljstvom EP. 

"Zato ne razumem tu vrsu poruka koje  su neke kolege izrekle, da ne treba prihvatiti rezultate izbora", istakao je Deli. 

Ukazao je da su to izuzetno oštri stavovi koje ne služe izgradnji poverenja između Srbije i Evropske unije.
 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija