Politika

Srbija mesec dana nakon izbora: Milivojević i Radomirović u emisiji "Direktno sa Minjom Miletić"

Komentari

Autor: Euronews Srbija

18/01/2024

-

22:14

Euronews Srbija

veličina teksta

Aa Aa

Republička izborna komisija i Gradska izborna komisija proglasile su konačne rezultate izbora održanih 17. decembra prošle godine. Analitičari ocenjuju da bi nova vlada mogla brzo da bude formirana, da će poslanici opozicije prihvatiti mandate, a saglasni su i da će biti ponovljeni izbori u Beogradu. 

O tome gde je Srbija mesec dana nakon izbora, a šta donosi rasprava u Evropskom parlamentu o izborima u Srbiji u emisiji Direktno sa Minjom Miletić govorili su politikolog Cvijetin Milivojević i glavni i odgovorni urednik portala "Pištaljka" Vladimir Radomirović.

Na pitanje da li će deo opozicije prihvatiti mandate u republičkom parlamentu, Milivojević je naveo da je priča oko neprihvatanja mandata verovatno završena i da će mandate prihvatiti, navodeći da 13 poslanika koalicije NADA i 13 poslanika sa liste Branimira Nestorovića nisu ni pominjali mogućnost da odustanu od svojih mandata, a kada je reč o listi Srbija protiv nasilja, o tome jedino govorio Nebojša Zelenović.

"Manje-više oni će uzeti te mandate. Ne ide im u prilog ni činjenica da se ne može odreći verifikacije mandata. Vi možete opstruisati rad Skupštine, možete podneti ostavku, svako individualno mora podneti ostvaku. Malo je nevešt način na koji sad taj deo opozicije koji će sigurno uzeti mandate brani to zašto uzimaju mandate, a govore da su izbori bili neregularni i na niovu Srbije. Kažu - pa, eto da bi dobijali novac iz budžeta", rekao je Milivojević i dodao da zato "nisu gadljivi na te mandate uprkos tome što tvrde da su izbori bili neregularni". 

Euronews Srbija

 

Radomirović se saglasio da postoje i finansijski interesi za prihvatanje mandata dela opozicije, a da bi neprihvatanje mandata izneverilo birače.

On smatra da je priča o neprihvatanju mandata bila i pokušaj da se uplete "strani faktor", pre svega poslanici Evropskog parlamenta koji su bili posmatrači na izborima, kao i da je to možda bio pokušaj da se za neke sledeće izbore obezbede, uz pomoć iz inostranstva, bolji uslovi za opoziciju.

"Tu ima stvari na kojima treba raditi, pre svega što se tiče medijske zastupljenosti opozicije, odnosno preteranog pojavljivanja predstavnika vlasti u medijima, tako da postoje stvari na kojima opozicija, pre svega Srbija protiv nasilja, želi da uključi međunarodne posmatrače, odnosno predstavnike EP da bi izborila bolje uslove za sebe i da bi sutra mogla da osvoji više mandata", rekao je Radomirović.

Euronews Srbija

 

Hoće li biti ponovljeni izbori u Beogradu?

Milivojević kaže da nema razloga da se suviše dugo okleva u formiranju vlade, da u ovom trenutku verovatno nije realna ta priča o poništavanju izbora i na nivou Republike, ali i da će "Vučićeva koalicija" faktički biti prinuđena da ide na ponavljanje beogradskih izbora.

"Ne treba da budemo vidoviti. Danas se oglasio jedan strani ambasador koga ja zovem urednikom unutrašnje politike u Srbiji. On je rekao da očekuje da će se vrlo brzo formirati vlada. Kad kaže očekuje da će vrlo brzo biti formirana vlada, on faktički zahteva to", rekao je Milivojević i naveo da je nažalost uticaj tog amabsadora preveliki i u odnosu na vlast, ali i u odnosu na najveći deo opozicije.

I Radomirović smatra da nas očekuje ponavljanje beogradskih izbora.

"Imaćemo lokalne izbore koji dolaze po redu i tu će biti opet prilika za opoziciju da se pokaže. Mislim da je opozicija ispustila priliku da vodi jednu ozbiljnu kampanju, tako da su nezadovoljstvo građana iskoristile neke grupe građana koje su čak ostvarile vrlo dobre rezultate u nekim manjim mestima", rekao je Radomirović.

Kakva je poruka debate u Evropskom parlamentu?

Milivojević je ocenio da je rasprava u Evropskom parlamentu o izborima u Srbiji vrlo direktna poruka vlastima u Beogradu da čak i njihovi prirodni partneri, na primer iz Evropske narodne partije, čiji najveći deo poslanika iz te grupacije govori o tome da nije bilo izbornih regularnosti, nisu sprečili da se o tome raspravlja, iako su mogli. 

Radomirović je naveo da je pažljivo pratio debatu u Evropskom parlamentu i da se većina govora se završavala konstatacijom da Srbija nije uvela sankcije Rusiji, da se nije uskladila sa spoljnom politikom EU i da destabilizuje ceo region Balkana time što ne priznaje Kosovo.

"Čini mi se da je poruka i vlasti i opoziciji u Srbiji da Srbija uvede sankcije Rusiji. Ne bi se raspravljalo o bilo kakvim nepravilnostima na izborima u našoj zemlji, a kad bi neko priznao nezavisnost Kosova, onda bi, verovatno, taj bio proglašen za najboljeg političara u Evropi u poslednjih 50 godina i Srbija bi bila hvaljena kao oaza demokratije i stabilnosti na Balkanu", rekao je Radomirović.

Komentari (0)

Srbija