Politika

Savet Evrope o izborima u Srbiji: Različite poruke u zavisnosti od toga iz koje zemlje poslanici dolaze

Komentari

Autor: Euronews Srbija

22/01/2024

-

18:50

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Na zimskom zasednju parlamentarne skupštine Saveta Evrope, koje je počelo danas, govorilo se o izborima u Srbiji. Prvo je svoj izveštaj predstavio šef posmatračke misije Parlamentarne skupšptine Saveta Evrope, Stefan Šenah. Nakon toga, usledila je jednočasovna debata, na kojoj je viđenje izbora i izveštaja iznelo nekoliko poslanika iz više zemalja članica ove institucije.

Kako javlja reporterka Euronews Srbija, različite poruke su i ovoga puta iznete, u zavisnosti od toga iz koje zemlje poslanici dolaze. Bilo je dosta prijavljenih govornika, više od 30 se javilo da govori na ovu temu. 

Međutim, imajući u vidu da je za ovu debatu bilo predviđeno samo sat vremena, nisu svi stigli na red, tako da je njih oko desetak govorilo danas. 

Prvi je izveštaj predstavio Stefan Šenah i on je naveo da su izbori bili, kako kaže, dobro sprovedeni tehnički, ali da politički nisu bili fer i da su zabeležene brojne nepravilnosti. 

On, kada govori o tim nepravilnostima, ističe grupno glasanje, organizovanje prevoza birača za podršku vladajućoj stranci. To su neke od zamerki koje su se mogle čuti i sa one strane, odnosno od onih poslanika koji su kritikovali izbore u Srbiji, tvrdeći da nisu bili demokratski i fer. Sa druge strane, nekoliko poslanika, kao glavni argument za to da su izbori bili pošteni, iskoristilo je to što je bilo više od 5.000 međunarodnih posmatrača.

"U Beogradu smo uputili jasan poziv. Mi smo spremni da napravimo postizborni seminar sa vama. Učinili smo to pre nekoliko godina u Severnoj Makedoniji. Uradili smo to prošle godine u Sarajevu. Mi čekamo da Srbi kažu, da, imamo mnogo otvorenih pitanja, postoje nepravilnosti, postoje problemi sa listama glasača, postoje preporuke od OSC-a i Venecijanske komisije koje smo ignorisali. Hajde da radimo zajedno, to je važno i nemojmo da zaboravimo da je Srbija i dalje pod monitoringom", rekao je Šanah. 

Biljana Pantić, poslanica Izborne liste Srpske napredne stranke, koja je i poslanica u parlamentarnoj skupštini Saveta Evrope, osvrnula se na izveštaj Stefana Šenaha, rekavši da je on bio posmatrač na dva mesta, u Sremskoj Mitrovici i na Vračaru, i da je potpisao zapisnik u kome stoji da nije bilo neregularnosti. 

Euronews TV

Izvestilac parlamentarne skupštine za Srbiju i poslanica Elvira Kovač rekla je da je najveći problem mešaanje u unutar stranačke i unutar političke stvari.

"Smatram da ako neko iskreno želi da pomogne Srbiji na evropskom putu, da treba da pomogne i da Savet Evrope, naročito Parlamentarna skupština, Savet Evrope ima svoje mehanizme, a da ovakva kritika radi same kritike i internacionalizacija nekih unutar političkih problema ne pomaže", rekla je Kovač.

Izvestilac Komiteta za monitoring parlamentarne Skupštine Saveta Evrope Aksel Šefer rekao je da mora da se sagleda sve što se desilo tokom izbora u Srbiji.

"Glavni zadatak je da držimo Evropu ujedinjenu i da držimo Srbiju kao demokratsku državu kao člana Saveta Evrope. To je glavni zadatak i iz ovog ugla. Ja moram da sagledam šta se zaista desilo tokom izbora i takođe da sagledam neke kritične tačke i onda da radimo na tome i nadam se da vidimo odlučnost da imamo jaču demokratiju u Srbiji", rekao je Šefer.

Borenović: Izbori u Srbiji su praznik demokratije u odnosu na izbore u BiH

Član delegacije Parlamenta BiH Branislav Borenović izjavio je danas na sastanku političke grupe Evropske narodne partije pri Savetu Evrope da su izbori u Srbiji praznik demokratije u odnosu na izbore u BiH.

Borenović je rekao da je iznenađen zbog činjenice da se u vremenu veoma složenih geopolitičkih izazova u celom svetu, globalnih tenzija, ratova i sukoba, prvog dana zasedanja raspravlja o izveštaju o izborima u Srbijim koji je, kako je ocenio, pun tendencioznih, neobjektivnih i irelevantnih navoda.

Borenović je izrazio uverenje da nekorektni pokušaji i pogrešne ocene izbora neće zaustaviti Srbiju da ostane najvažniji faktor stabilnosti i napretka celog regiona.

Borenović je istakao da njega kao poslanika iz BiH i Republike Srpske veoma zabrinjava podatak iz izveštaja koji je, kako je naveo, potpuno zlonameran, a tiče se uticaja birača iz BiH, odnosno Republike Srpske, na izbore u Srbiji.

"Prvo, glasači koji imaju dvojna državljanstva potpuno zakonito ostvaruju biračka prava u zemljama čiji su državljani. U konkretnom slučaju, samo 11.800 građana BiH sa državljanstvom Srbije je glasalo na 18 biračkih mesta u BiH", naveo je Borenović.

Prema njegovim rečima, to je 0,3 odsto od ukupno 3,8 miliona građana izašlih na izbore u Srbiji, a tek nekoliko hiljada je glasalo na biračkim mjestima u Srbiji, što je još minorniji broj koji ima simboličan i gotovo zanemariv uticaj na konačan izborni rezultat.

Procentualno mnogo više građana BiH glasa na izborima u Hrvatskoj i direktno bira svoja tri poslanika u Hrvatski sabor, rekao je Borenović, navodeći da to nikada nije bila, niti treba da bude, tema Parlamentarne skupštine Saveta Evrope, prenela je  RTV BN.

Borenović je rekao da izbori u BiH nisu bili tema, a trebalo je.

"Na poslednjim izborima u BiH imali smo gotovo pola miliona nevažećih glasova, 11 odsto od ukupnog broja samo za jedan izborni nivo! Na to su u međunarodnim institucijama bili slepi. Ćutali su na ozbiljne izborne prevare u BiH, a danas prave bespotrebnu priču tamo gde je nema, nego je čak u skladu i sa demokratskim praksama u zemljama EU", naveo je Borenović.

On je podsetio da je Srbija pomogla svim građanima BiH, i Srbima i Bošnjacima i Hrvatima besplatnom vakcinacijom, da pomaže milijardama evra podrške projektima u zdravstvu, školstvu, kulturi i sportu, kao i jasnim političkim stavom podrške dejtonskom ustavnom uređenju BiH.

"I zato, umesto ovakvih nepotrebnih navoda, treba da se okrenemo saradnji, uzajamnom razumevanju i snažnoj posvećenosti evropskim integracijama zemalja Zapadnog Balkana", istakao je Borenović.

Borenović kao član delegacije Parlamenta BiH učestvuje na zimskom zasedanju Parlamentarne skupštine Saveta Evrope u Strazburu.

Komentari (0)

Srbija