Politika

Spoljno-politički odbor EP o izborima u Srbiji: Različiti stavovi o glasanju u našoj zemlji

Komentari

Autor: Euronews Srbija

23/01/2024

-

14:34 >> 19:13

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Spoljno-politički odbor Evropskog parlamenta debatovao je na današnjoj sednici o izborima i postizbornoj situaciji. Svoje viđenje su prvo izneli predstavnici Spoljnopolitičke službe Evropske unije i Evropske komisije, da bi usledila debata među evropskim poslanciima koji čine ovaj odbor. 

Reporterka Euronews Srbija kaže da je rasprava slična onoj kada se debatovalo na plenarnoj sednici Evropskog parlamenta. Deo tih evropskih poslanika čini ovaj spoljni politički odbor i oni su i ovoga puta izneli svoje viđenje i ono kako su izgledali izbori u Srbiji, postizborna situacija, ali i šta bi trebalo činiti u narednom periodu.

Većinom su tonovi bili oni koji kritikuju i navode da su izbore obeležile brojne nepravilnosti i ovde smo, kao i učesnici u Savetu Evrope, mogli da čujemo da su izbori proceduralno i tehnički bili dobro organizovani, ali da nisu bili fer i pošteni, te da su bili obeleženi brojnim nepravilnostima. 

Tri evropska poslanika nisu dovela u pitanje legitimnost i legitimitet izbora u Srbiji, a jedan od argumenata je da je bilo oko 5.000 međunarodnih posmatrača i da s toga ne treba dovesti u pitanje kako su oni bili sprovođeni. Pojedini evropski poslanici pozivali su na međunarodnu istragu.

"Nezavisna istraga? Da, apsolutno, mi ćemo je u potpunosti podržati. Tražimo načine kako da posredujemo. Ako razmatramo instrumente Evropske unije, ako neregularnosti budu potvrđene tom istragom, ponavljanje je jedna od opcija, ali takođe može da bude i drugih preporuka i opcija. Zavisi od eksperata koji će sarađivati u ovom tipu istrage", rekao je Marko Makovec iz Spoljnopolitičke službe EU. 

Predstavnik Evropske komisije Majk Miler rekao je da se i dalje čaka finalni izveštaj OSCE-ODHIR i preporuke za buduće izbore. 

"Jednom kad izveštaj izađe, mi ćemo ohrabriti Srbiju da implementira to što je pre moguće i pre narednih izbora. Bilo je komentara po pitanju vladavine prava i koliko ozbiljno mi prostupamo tome. Ja samo želim da podvučem da je u osnovi procesa pristupanja revidirana metodologija proširenja, po kojoj je tempo pristupšanjja određen napretkom po pitanju osnovnih prava", rekao je Miler.

Dan ranije o izborima u Srbiji debatovao Savet Evrope

Podsetimo, izbori u Srbiji bili su u ponedeljak tema i na zasedanju Parlamentarne skupštine Saveta Evrope. Najglasniji, kako se čini, bio je šef posmatračke misije Parlamentarne skupštine SE Stefan Šenah koji je u svom uvodnom izlaganu rekao da su ovi izbori bili tehnički dobro sprovedeni, ali da politički nisu bili fer.

Šenah je naveo da su na izborima održanim 17. decembra zabeležene brojne nepravilnosti poput, kako kaže, grupnog glasanja, organizovanja autobuskog prevoza biračma za podršku vladajućoj stranci.

"U Beogradu smo uputili jasan poziv. Mi smo spremni da napravimo postizborni seminar sa vama. Učinili smo to pre nekoliko godina u Severnoj Makedoniji. Uradili smo to prošle godine u Sarajevu. Mi čekamo da Srbi kažu: da, imamo mnogo otvorenih pitanja, postoje nepravilnosti, postoje problemi sa listama glasača, postoje preporuke od OESC-a i Venecijanske komisije koje smo ignorisali. Hajde da radimo zajedno, to je važno i nemojmo da zaboravimo da je Srbija i dalje pod monitoringom", poručio je Stefan Šenah.

Sa druge strane, nekoliko poslanika zastupalo je tezu da ukoliko je bilo više od 5.000 međunarodnih posmatrača, kako sami rezultati mogu da se dovedu u pitanje. Poslanica Elvira Kovač odbacila je tvrdnje, odnosno navode iz izveštaja Stefana Šenaha da je bilo migracija birača iz Bosne i Hercegovine u Beograd. Dok je jedna od poslanica iz Srbije Dunja Simonović-Bratić rekla da je bilo zabranjeno glasanje na teritoriji Kosova i Metohije te je zbog toga, logično, bilo migracija da bi moglo da se glasa na teritoriji centralne Srbije. 

"Generalno, zadatak posmatračke misije je da posmatra izbore i danas je ustanovljeno i na političkoj grupi, kada su poslanici koji su dugi niz godina ovde, da je malo previše da se neko meša u unutarstranačke i unutarpolitičke stvari. Mislim da je to najveći problem. Smatram da ako neko iskreno želi da pomogne Srbiji na evropskom putu, da treba da pomogne i da Savet Evrope, naročito parlamentarna skupština Saveta Evrope ima svoje mehanizme. Da ovakva kritika radi same kritike i internacionalizacija nekih unutarpolitičkih problema ne pomaže", navela je Elvira Kovač.

Elvira Kovač bila je, inače, samo jedna od poslanica koja nije stigla da iznese svoje mišljenje. Naime, za ovu debatu je bilo predviđeno sat vremena i stiglo je da govori samo oko deset prijavljenih govornika. Bilo je veliko interesovanje s obzirom na to da je preko 30 poslanika htelo da iznese svoj stav. 

Među onima koji nisu stigli zbog procedura i načina kako se ove debate obavljaju jeste i Tanja Pašić iz Stranke slobode i pravde koja je naknadno dostavila svoju izjavu. Ona kaže da "nismo imali izbore 17. decembra". Umesto toga je, kako kaže, bio završetak procesa izborne krađe što se, kako navodi, vidi i iz izveštaja Stefana Šenaha i dodaje da se "ta krađa odigrala na četiri polja - ma medijskom, pritiskom na birače, kupovinom glasova i upisom birača iz Republike Srpske u biračke spiskove u Beogradu". 

 Minić: Neki alarm u evropskim institucijama upaljen

Predsednica Evropskog pokreta u Srbiji Jelica Minić rekla je za Euronews Srbija da bi trebalo ozbiljno da se zabrinemo zbog svih ovih izveštaja jer smo postali tema bukvalno svih najvažnijih evropskih institucija.

Euronews TV

"Mi danas imamo i zasedanje tog je spoljnopolitičkog komiteta Evropskog parlamenta, gde smo među veoma važnim tačkama dnevnog reda, kao što je produbljivanje Evropske integracije, budžetska pitanja u nekoliko tačaka. I mi smo jedna od tačaka. Politička situacija u Srbiji nakon izbora, gde se diskutuje sa Evropski parlament, komitet za spoljne odnose, sa Evropskom komisijom i sa službom za spoljne poslove. Znači, tri najvažnije institucije pored Evropskog saveta", rekla je ona.

Kako dodaje, takvih situacija je bilo, ali činjenica da se svi bave političkom situacijom u Srbiji nakon izbora znači da je "neki alarm u evropskim institucijama upaljen".

"Ja mislim da je veća aktivnost opozicije odigrala vrlo važnu ulogu, kao i aktivnost organizacija civilnog društva. Znači, kao da imamo znakove buđenja društva u Srbiji koje više ne prihvata zdravo za gotovo izborne manipulacije. Tako da to više nisu stvari koje će se jednostavno podvući pod tepih i više nema bezpogovorne podrške Srbiji. Doduše, izveštaji godišnji o napretku Srbije na putu evropske integracije su bivali sve oštriji poslednje 2-3 godine i to sve pokazuje da ulazimo u jedan novi period, novu fazu gde će ipak u Srbiji morati neke stvari da se rešavaju i gde će ipak Evropska unija igrati značajniju ulogu nego što je igrala do sad", navela je Minić.

Inače, poslanik Evropskog parlamenta i izvestilac tog tela za Srbiju Vladimir Bilčik izjavio je da ne predviđa bilo kakvu međunarodnu istragu u kontekstu izbora u Srbiji. On je u intervjuu u Glasu Amerike rekao da je na institucijama Srbije da otklone eventualne nepravilnosti i da je važno saslušati posmatrače OBES-a i ozbiljno shvatiti njihove zaključke. 

Govoreći o posledicama, Minić kaže da posledice mogu biti da Srbija polako počne da se pretvara u "nepoželjnog partnera".

"Onda ima efekte i na ekonomiju, na koje su srpske vlasti veoma ponosne, na odnos investitora, na neko zaustavljanje, kočenje nekog investicionog entuzijazma stranih investitora ka Srbiji. Može dovesti i do eventualnog povlačenja. Posebno imajući u vidu da su odnosi sa Nemačkom veoma zaoštreni. Sa aktuelnom Nemačkom vladom i sa aktuelnom koalicijom u Nemačkoj. Tako da Srbija jeste u problemu", rekla je ona.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija