Politika

Lajčak: Bilo pomaka u normalizaciji odnosa Beograda i Prištine, sutra informacija o suspenziji dinara

Komentari

Autor: Euronews Srbija, Tanjug

30/01/2024

-

18:59

Euronews TV

veličina teksta

Aa Aa

Specijalni izaslanik Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak izjavio je danas u Prištini da je bilo malo pomaka u normalizaciji odnosa dveju strana i najavio da će vlada privremenih institucija sutra izneti informacije o zabrani dinara na Kosovu i Metohiji.

Lajčak je nakon susreta sa premijerom i predsednicom privremenih prištinskih institucija, Aljbinom Kurtijem i Vjosom Osmani, rekao da je u razgovorima bilo reči o odluci centralne banke o suspenziji dinara, ali nije želeo da iznese više detalja.

"Pomenuli smo pitanje odluke Centralne banke Kosova, ali, neću da budem portparol kosovske vlade. Biće informacija koje će biti saopštene sutra", rekao je Lajčak, prenosi prištinski mediji.

On je istakao da međunarodna zajednica želi da se dijalog Beograda i Prištine nastavi jer taj proces donosi mnogo koristi.

Dodao da više nema potrebe postavljati pitanje "šta i kako treba da se radi", već "kada" se nastavlja dijalog i kada će doći do normalizacije odnosa.

"Danas sam u Prištini razgovarao o normalizaciji odnosa između Kosova i Srbije, kao i o tome koliko možemo da postignemo pre izbora. Što se tiče dijaloga, prošle godine smo imali dobre rezultate, bilo je dogovora o energetici i prizanju registarskih tablica, ali malo je bilo pomaka u normalizaciji odnosa", rekao je Lajčak nakon današnjeg sastanka sa predsednicom tzv. Kosova Vjosom Osmani.

Euronews/Vladislav Ćup

 

Lajčak je potvrdio podršku EU nastavku dijaloga Beograda i Prištine, i istakao da je potrebno što pre da se putem dijaloga dođe do normalizacije.

"Što pre. Želimo da se dijalog nastavi jer poces donosi mnogo koristi", rekao je on.

Lajčak se, pored Osmani, danas sastao i sa premijerom privremenih prištinskih institucija Aljbinom Kurtijem.

Kurti je na društvenoj mreži "X" poručio da Kosovo ostaje posvećeno normalizaciji odnosa usredsređenih na međusobno priznanje.

"Sastao sam se sa Lajčakom da razgovaramo o punoj primeni Briselskog sporazuma i njegovog Aneksa, kao i srodnim pitanjima, poput pravnih procedura za raspisivanje izbora na severu. Kosovo ostaje posvećeno normalizaciji odnosa usredsređenih na međusobno priznanje", napisao je Kurti.

Sastanku je prisutvovao i zamenik premijera Besnik Bisljimi, a nakon zajedničkog susreta, Lajčak je obavio zaseban razgovor sa Bisljimijem, kao glavnim pregovaračem.

Osmani: Priština ponudila da ponovljeni izbori budu realizovani bez odlaganja

Predsednica privremenih prištinskih institucija Vjosa Osmani izjavila je danas da je Priština ponudila da ponovljeni izbori u četiri opštine na severu KiM budu realizovani bez odlaganja i u skladu sa zakonskim procedurama.

Ona se danas sastala sa specijalnim izaslanikom Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslavom Lajčakom, i sa njim razgovarala o stanju procesa dijaloga, nakon čega je istakla da je potrebno u potpunosti sprovesti sporazume postignute u Briselu i Ohridu, prenosi Reporteri.

Kada je reč o formiranju Zajednice sprskih opština (ZSO), Osmani je rekla da je "jedina institucija" koja može da utvrdi da li je ZSO u skladu sa ustavom tzv. Kosova, ustavni sud u Prištini, i izrazila zabrinutost da će biti "izazovno" implementirati pojedine odredbe vezane za ZSO u praksi.

Osmani je saopštila da je potrebno da EU ukine mere protiv Prištine, ocenivši ih nepravednim jer "stvaraju nedostatak ravnoteže u dijalogu".

Komentari (0)

Srbija