Politika

Vučić nakon sastanka s Lajčakom: Neophodno formiranje ZSO i hitni izbori na severu Kosova i Metohije

Komentari

Autor: Euronews Srbija, Tanjug

29/01/2024

-

13:59

Vučić nakon sastanka s Lajčakom: Neophodno formiranje ZSO i hitni izbori na severu Kosova i Metohije
Vučić nakon sastanka s Lajčakom: Neophodno formiranje ZSO i hitni izbori na severu Kosova i Metohije - Copyright Tanjug/Jadranka Ilić

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se danas u Beogradu sa specijalnim predstavnikom Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine i druga regionalna pitanja Zapadnog Balkana Miroslavom Lajčakom. Vučić je na sastanku ukazao na neophodnost formiranja Zajednice srpskih opština i najhitnijeg održavanja lokalnih izbora na severu Kosova i Metohije i zatražio podršku EU u zaustavljanju daljih provokacija Prištine.

Vučić je na Instagram nalogu "budućnostsrbijeav" naveo da je ponovio spremnost Srbije da ispuni svoje obaveze uz poštovanje Ustava Srbije i Povelje UN. On je razgovor ocenio kao konstruktivan i veoma korektan.

"Ukazao sam na neophodnost formiranja Zajednice srpskih opština, najhitnijeg održavanja lokalnih izbora na severu Kosova i Metohije i zatražio podršku EU u zaustavljanju daljih provokacija koje dolaze iz Prištine. Ponovio sam spremnost Republike Srbije da svoje obaveze, u skladu sa međunarodno-pravnim dogovorima, ispuni uz poštovanje Ustava Republike Srbije i Povelje UN", napisao je Vučić.

Lajčak saopštio je danas da je sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, tokom sastanka, sagledao stanje dijaloga Beograda i Prištine. 

"Kada sam danas stigao u Beorad, sastao sam se sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem. Tokom razgovora, fokusirali smo se na stratešku perspektivu za 2024. godinu, sagledali smo stanje dijaloga", napisao je Lajčak na svom nalogu na mreži Iks.

On je dodao da je s Vučićem razgovarao o, kako je naveo, normalizaciji odnosa sa Prištinom.

Petković: Vučić ukazao na težak položaj Srba

Direktor Kancelarije za KiM Petar Petković izjavio je nakon sastanka da je predsednik Srbije istakao težak položaj srpskog naroda na KiM i neophodnost da Priština prestane da sprovodi eskalatorne poteze kojima se narušava život Srba.

Petković ističe da je predsednik insistirao da premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti prestane sa provokacijama koji vode novim eskalatornim potezima, između ostalog i one odluke koja se odnosi na ukidanje dinara.

"Odluka koja ima za cilj da protera srpski narod ne samo severno nego i južno od Ibra i na taj način stavi tačku na dijalog. Beograd je spreman da razgovara o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine, tako vodimo računa o srpskom narodu na KiM", rekao je Petković novinarima nakons astanka Vučića i Lajčaka.

On je rekao da je mir je ono što je preko potrebno, za razliku od Kurtija, koji, kako je rekao "čini sve svojim potezima i odlukama da taj mir ugrozi i protera srpski narod na Kosovu i Metohiji".

"Borićemo se demokratskim putem da sačuvamo naš narod, da učinimo sve da proces normalizacije ima svog smisla, jer kada normalizujete odnose to pre svega podrazumeva da uvodite jednu vrstu normalnosti u svakodnevni život, da dopustite Srbima na KiM normalno da žive. Da mogu da idu deca u škole, da ljudi mogu da odlaze na posao, da imaju pravo da primaju svoje plate, penzije, socijalna davanja i sve ono ostalo što je neophodno da bi Srbi mogli da opstanu i ostanu na KiM i zato nam je potrebna Zajednica srpskih opština", rekao je Petković.

On je na konferenciji za novinare istakao i da je predsednik ukazao na neophodnost formiranja Zajednice srpskih opština, kako bi se na taj način pre svega stvorio neophodan mehanizam i okvir za opstanak srpskog naroda i kako bi bila sačuvana i unapređena njihova individualna i kolektivna prava.

"Pošto se ta prava, jasno je, od strane Prištine krše svakoga dana i kada nam upadaju u opštine i kada najrazličitijim potezima žele da proteraju srpski narod. Predsednik je istakao veoma težak položaj Srba na KiM i neophodnost da Priština prestane sa novim eskalatornim potezima. Vučić je istakao neophodnost formiranja ZSO na koju Beograd i srpski narod na KiM čekaju više od 10 godina", rekao je Petković.

Tanjug/Rade Prelić

 

On je rekao i da je sastanak trajao više od sat vremena, a da nije bio lak i da je Vučić jasno i argumentovano podvukao šta su pravi problemi u smislu normalizacije odnosa.

Predsednik je istakao i važnost peticije i skupljenih potpisa srpskog naroda na severu KiM, dodaje Petković, kako bi došlo do smene, kako je rekao "lažnih" gradonačelnika i odbornika u četiri opštine na severu KiM.

"Za rekordna tri dana Srbi sa KiM su sakuplili više od 20 odsto potrebnih potpisa za smenu lažnih, nelegitimnih odbornika i gradonačelnika. Sada je na redu Kurti, da postupi po administrativnom uputstvu koje je sam doneo i da im vidimo leđa, kako bi se organizovali izbori na kojima bi u skladu sa voljom većinskog srpskog naroda, na četiri opštine bili srpski gradonačelnici", rekao je Petković.

On je rekao da je "srpska strana" odgovorna strana, i da posvećeno gleda u pravcu normalizacije.

"Da ispunjavamo naše obaveze u dijalogu, ali da bi mogli da to sprovodimo, potrebna je i druga strana, koja opet mora da sprovodi svoje obaveze, a umesto da idemo u pravcu deeskalacije, onako kako je tražila i Evropska unija, mi vidimo da bez obzira na sve ono što učinimo, to ne nailazi na efekte koji vode normalizaciji, jer Priština, umesto da pozitivno odgovori na našu ispruženu ruku, negativnim, protivpravnim i nasilnim potezima pokušava da sruši dijalog i dovede u pitanje opstanak našeg naroda na Kosovu i Metohiji", rekao je Petković.

On je poručio da će se Srbija boriti za srpski narod na KiM, i činiti sve da u dijalogu obezbedi mnogo bolju poziciju za njih.

"Da učinimo sve kako bi mir zavladao i u našoj južnoj pokrajini", rekao je Petković.

Podsetimo, ovo je prva poseta Lajčaka Beogradu ove godine, a poslednji put je bio u glavnom gradu u novembru prošle godine. Lajčak dolazi u Beograd tri dana uoči najavljenog početka primene uredbe centralne banke u Prištini prema kojoj bi evro bio jedino sredstvo za obavljanje gotovinskih platnih transakcija na KiM.

Stano o odluci CBK: "To izaziva zabrinutost"

Portparol EU Peter Stano rekao je da će Lajčak, posle današnje posete Beogradu, sutra boraviti u Prištini, kao i da je to deo Lajčakovog "stalnog kontakta i interakcije sa partnerima kako bi im pomogao da napreduju u dijalogu".

Stano je dodao da su razgovori koje će specijalni izaslanik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak imati u Beogradu i Prištini deo njegovog mandata i rada na tome da pomogne obema stranama u ostvarivanju napretka u dijalogu. 

"Zato je on u interakciji sa partnerima kako u regionu, tako i među državama članicama (EU) i izvan nje u međunarodnom kontekstu. Dakle, današnji razgovori sa predsednikom (Srbije Aleksandrom) Vučićem i sutrašnji razgovori sa kosovskim kolegama u Prištini, deo su njegovog mandata, rada i napora u smislu pružanja pomoći obema stranama kako bi se napredovalo u dijalogu", poručio je Stano.

Kada je u pitanju odluka Centralne banke Kosova, Stano kaže da su je primili k znanju i dodaje da su k znanju primili i uticaj koji će to imati na zajednice sa većinski srpskim stanovništvom.

"To izaziva zabrinutost, upravo u pogledu uticaja tih odredbi na većinski srpske zajednice na Kosovu, posebno na škole i bolnice za koje ne postoji alternativni proces koji bi bio održiv u ovom trenutku. Ti propisi će imati direktni uticaj na svakodnevni život ogromne većine kosovskih Srba koji primaju uplate ili finansijsku pomoć iz Srbije u srpskim dinarima", rekao je Stano novinarima u Briselu.

Kako je dodoa, "imajući u vidu potencijalne posledice ovih propisa na proces normalizacije odnosa između Srbije i Kosova, očekujemo da će aspekti koji su u vezi sa srpskom zajednicom na Kosovu biti rešeni u okvirima dijaloga pod okriljem Evropske unije".

"Pozivamo na dovoljno dug prelazni period, koji bi omogućio da se pronađe ispregovarano rešenje za ovaj konkretan problem", dodao je Stano.

 

Tanjug/Jadranka Ilić

 

Međutim, još nema informacija da li će biti sastanka Lajčaka sa kosovskim premijerom Aljbinom Kurtijem. 

Vučić i Lajčak su se poslednji put sastali 17. januara u Davosu, a predsednik Srbije je tada rekao da je upozorio da Priština svojim potezima dovodi u pitanje sve što je do sada postignuto u normalizaciji odnosa. Vučić je ukazao da je najava Prištine da će ukinuti platni promet sa Srbijom - pokušaj da se ukine dijalog Beograda i Prištine i pokušaj progona srpskog naroda sa KiM, kao i da se nada da to međunarodna zajednica neće dozvoliti.

Lajčak je u Davosu izjavio da je informisao Brisel o nameri Prištine da ukine platni promet sa Srbijom i izrazio uverenje da će se pronaći rešenje koje neće imati nikakvih negativnih posledica. Ambasade zemalja članica Kvinte u Pristini pozvale su juče Prištinu da suspenduje primenu uredbe centralne banke kako bi se omogućio dovoljno dug prelazni period i navele da uredba izaziva zabrinutost u pogledu uticaja, posebno na zajednice sa srpskom većinom.

"Zabrinuti smo zbog uticaja uredbe, posebno na škole i bolnice, za koje se trenutno ne čini održivim nijedan alternativni proces. Uredba će takođe imati direktan uticaj na svakodnevni život ogromne većine kosovskih Srba koji primaju isplate/finansijsku pomoć od Srbije", navodi se u saopštenju.

Kako dodaju, nakon što su u petak razgovarali o ovom pitanju sa premijerom Kosova Aljbinom Kurtijem, ambasadori Kvinte pozivaju na suspenziju primene uredbe kako bi se omogućio dovoljno dug period tranzicije, kao i na jasna i efikasna javna komunikacija po tom pitanju.

"O ovom pitanju bi trebalo dalje razgovarati u okviru dijaloga uz posredovanje EU", poručuju ambasadori Kvinte.

Zajedničko saopštenje ambasada zemalja Kvinte u Prištini usledilo je nakon sastanka ambasadora Kvinte i šefa Kancelarije EU u Prištini sa premijerom privremenih prištinskih institucija Aljbinom Kurtijem, koji je održan u petak i na kojem je jedna od glavnih tema bila uredba centralne banke u Prištini o platnom prometu.

Podsetimo, Centralna banka u Prištini saopštila je 17. januara da je evro jedina valuta dozvoljena za obavljanje gotovinskih plaćanja na Kosovu i Metohiji i da ta mera stupa na snagu 1. februara, što bi značilo zabranu upotrebe dinara. Iz Narodne banke Srbije su istakli da su najavljene mere Prištine za onemogućavanje unosa i korišćenja srpskog dinara na KiM usmerene isključivo na uskraćivanje osnovnih prihoda koje stanovništvo i privredni subjekti ostvaruju u dinarima na Kosovu i Metohiji, a samim tim i na onemogućavanje elementarnih uslova za opstanak pre svega srpskog stanovništva.

Kako su naveli, svrha ove Uredbe je unapređenje i definisanje regulatornih standarda za profesionalno obavljanje poslova finansijskih institucija u oblasti gotovinskog poslovanja, uključujući kontrolu količine novca u opticaju, zaštitu integriteta finansijskog sistema, borbu protiv falsifikovanog novca, zaštitu potrošača, borbu protiv pranja novca i aktivnosti finansiranja terorizma, kao i rešavanje drugih pitanja u vezi sa delokrugom CBK-a.

Subjekti delokruga ove Uredbe su Centralna banka Kosova, banke, filijale stranih banaka i druge finansijske institucije, licencirane za obavljanje bankarskih i/ili finansijskih aktivnosti na Kosovu, navodi se u saopštenju CBK.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija