Politika

Ukidanje dinara na KiM tema i u Skoplju, Hil: U ovom trenutku EU i SAD pažljivo analiziraju sve

Komentari

Autor: Euronews Srbija, Tanjug

22/01/2024

-

14:21

Euronews TV

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je u Skoplju da je sa pomoćnikom američkog državnog sekretara za Evropu i Evroaziju Džejmsom O'Brajenom razgovarao o pokušaju Prištine da ukine dinar na Kosovu i da će narednih dana nastaviti intenzivne konsultacije po tom pitanju. Direktor Centra za proučavanje globalizacije Dejan Miletić očekuje da će predstavnici EU i SAD na samitu u Skoplju imati šta da kažu kosovskom premijeru Kurtiju, ali napominje i da nije siguran u efekte tih poruka.

"Verujem da će oni doći s jednim razumnim pristupom, a to znači da se uputi apel Kurtiju da ne uvodi takvu zabranu kao što je zamislio, ali nisam siguran da je Kurti spreman da uvaži takav stav, posebno ako ne vidi posledice neuvažavanja takvog stava. Mislim da niko nije spreman da ga suoči sa posledicama, jer to vidimo iz prethodnih iskustava. Oni će reći šta imaju, to će biti protiv tog stava koji ima Kurti o zabrani platnog prometa za dinar, ali ne verujem da će to biti uvaženo", rekaoje Tanjugu Miletić.

Podsetimo, Vučić je danas u Skoplju rekao da je zabrana prodaje srpske robe na Kosovu i Metohiji, kao i najava ukidanja platnog prometa Prištine sa Srbijom, histerični napad na srpski narod na KiM i da je sa pomoćnikom državnog sekretara SAD za evropska i evroazijska pitanja Džejmsom O'Brajanom razgovarao o tome.

EU izjavi novinarima u Skoplju, gde učestvuje na samitu lidera Zapadnog Balkana i EU, na pitanje Euronews Srbija o ukidanju dinara na KiM, Vučić je rekao da će sa O'Brajanom nastaviti konsultacije o tome.

Tanjug AP/Boris Grdanoski

 

"Uvek ćemo biti uz svoj narod, trudićemo se, tražićemo i nalazićemo odgovore", poručio je Vučić.

Pomoćnik državnog sekretara SAD za evropska i evroazijska pitanja Džejms O'Brajan izjavio je danas da SAD snažno podržavaju Ohridski sporazum i nastavak dijaloga.

On je to rekao na konferenciji za medije nakon skupa "Zapadni Balkan i EU" u Skoplju, a na pitanje novinara o perspektivi odnosa Beograda i Prištine, 

"Snažno podržavamo mapu puta iz Ohridskog sporazuma, koji je dogovoren u ovoj zemlji, u Ohridu, prošlog marta. Verujemo da obe zemlje moraju da kroz proces dijaloga rade na tome da se mapa puta u potpunosti sprovede", rekao je O'Brajan.

Hil: U fokusu pitanja Zajednice srpskih opština

Povodom ukidanja dinara iz platnog prometa na Kosovu, američki ambasador Kristofer Hil kaže da se predložena promena propisa u ovom trenutku pažljivo analizira od strane SAD-a, kao i Evropske unije. On kaže da je u toku važna faza dijaloga Beograda i Prištine, da su u fokusu pitanja Zajednice srpskih opština i pristupanja Kosova međunarodnim organizacijama i da treba izbegavati iznenađenja i teme koje nisu od zajedničkog interesa.  

"Mislim da je u ovoj fazi dijaloga do koje smo došli, sa svim onim što je je postignuto na čelu s gospodinom Lajčakom, veoma važno da se razume potreba da se radi zajednički. Treba izbeći nepotrebna iznenađenja i pogotovo jednostrane akcije".  

Evro je jedina dozvoljena valuta na Kosovu, navodi se u najnovijoj Uredbi Centralne banke Kosova i ta odluka stupa na snagu 1. februara, objavljeno je pre nekoliko dana. Kada je reč o ostalim valutama, one koje nisu evri, kako se dodaje, na Kosovu mogu da se koriste "samo kao dragocenosti za skladištenje u fizičkom obliku" ili na bankovnim računima. To bi praktično značilo da dinari sa bankomata i šaltera mogu samo u slamaricu, ali ova prilično štura objašnjenja ne daju odgovore na brojna pitanja. 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija