Politika

Imenovani ambasadori Srbije u nekoliko zemalja - Iranu, Grčkoj, Kataru, Belorusiji

Komentari

Autor: Tanjug

02/02/2024

-

09:30

Imenovani ambasadori Srbije u nekoliko zemalja - Iranu, Grčkoj, Kataru, Belorusiji
E-Stock/Dušan Milenković - Copyright E-Stock/Dušan Milenković

veličina teksta

Aa Aa

U Službenom glasniku su objavljeni ukazi predsednika Republike Aleksandra Vučića, čime je okončana procedura postavljenja Damira Kovačevića za ambasadora u Iranu, Nikole Nedeljkovića u Grčkoj, Milana Trojanovića u Libanu, Radiše Grujića u Zimbabveu, Tatjane Garčević u Bahreinu, Aleksandra Radovanovića u Kataru i Iline Vukajlović u Belorusiji.

Damir Kovačević je zaposlen u Ministarstvu spoljnih poslova od 2000. godine. Radio je, između ostalog, u Odeljenju za susedne zemlje i Jugoistočnu Evropu, kojom je i rukovodio, i u Kabinetu državnog sekretara, a od 2021. godine je na čelu Odeljenja za kontrolu naoružanja, saopštilo je danas Ministarstvo spoljnih poslova Srbije. Službovao je u ambasadama u Ankari, Sofiji, Kijevu i Sarajevu. Diplomirao je na Pravnom fakultetu Univerziteta u Beogradu. Završio je Visoke studije bezbednosti i odbrane na Školi nacionalne odbrane Univerziteta odbrane u Beogradu. Govori engleski i italijanski jezik.

Nikola Nedeljković je diplomirani pravnik sa završenom Kriminalističko-policijskom akademijom, gde je završio i specijalističke studije. Završio je Visoke studije bezbednosti i odbrane na Školi nacionalne odbrane Univerziteta odbrane u Beogradu, kao i Diplomatsku akademiju. Karijeru je započeo u Ministarstvu unutrašnjih poslova, gde je radio u Upravi policije, Direkcije policije. Obavljao je funkciju zamenika šefa Kabineta ministra unutrašnjih poslova i savetnika ministra unutrašnjih poslova. U Ministarstvu spoljnih poslova je zaposlen od 2014. godine, a obavljao je funkciju načelnika Odeljenja bezbednosti, načelnika Odeljenja za saradnju sa državnim organima i međunarodnim institucijama u Republici Srbiji, načelnika Odeljenja za analitiku i podršku spoljno-političkom planiranju, kao i funkciju šefa Kabineta ministra spoljnih poslova u dva navrata. Obavljao je i funkciju šefa Kabineta predsednika Narodne skupštine Republike Srbije. Član je Saveta Fakulteta bezbednosti. Govori engleski i italijanski jezik.

Milan Trojanović je diplomirao administraciju na Američkom univerzitetu u Bejrutu. Nakon angažmana u privatnim kompanijama u Libanu, započinje rad u Ujedinjenim nacijama. Tokom više od tri decenije u UN bio je angažovan u misijama u Libanu, Iraku, Siriji, Sudanu i Centralnoafričkoj Republici. Pored toga, u UN u Njujorku bio je zadužen za širok spektar administrativnih, finansijskih, pravnih i političkih zadataka, a obavljao je funkcije direktora departmana i zamenika šefa Kabineta predsednika Generalne skupštine UN. Govori engleski, francuski i arapski jezik.

Radiša Grujić je zaposlen u Ministarstvu spoljnih poslova od 1996. godine. Radio je u sektorima za bilateralnu saradnju i za bezbednosnu politiku, Kabinetu ministra spoljnih poslova i obavljao funkciju pomoćnika generalnog sekretara. Službovao je u ambasadama u Budimpešti i Oslu, kao i u Stalnoj misiji pri UN u Njujorku, a od avgusta 2022. godine obavlja funkciju privremenog otpravnika poslova u Ambasadi u Harareu. Osnovne i master studije završio je na Ekonomskom fakultetu Univerziteta u Beogradu. Govori engleski i ruski jezik.

Tatjana Garčević je diplomirala na Odseku filmske i televizijske produkcije na Fakultetu dramskih umetnosti Univerziteta umetnosti u Beogradu. Radila je u Radio-televiziji Srbije i Radio-televiziji Beograd, Zavodu za proučavanje kulturnog razvitka i Ministarstvu za dijasporu, odnosno Kancelariji Vlade Republike Srbije za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu. U Ministarstvu spoljnih poslova je angažovana od 2014. godine. Službovala je u Ambasadi u Rimu, a tokom tog perioda bila je angažovana i kao stalni predstavnik Republike Srbije u Organizaciji za hranu i poljoprivredu UN (FAO). Govori engleski, ruski i italijanski jezik.

Aleksandar Radovanović je diplomirao međunarodne odnose na Fakultetu političkih nauka Univerziteta u Beogradu. Radio je u Komesarijatu za izbeglice Vlade Republike Srbije, a u Ministarstvu spoljnih poslova zaposen je od 1997. godine. Bio je, između ostalog, angažovan u sektorima za multilateralnu saradnju, regionalne inicijative, kao i u Odeljenju za susedne zemlje i Jugoistočnu Evropu. Radio je i kao savetnik za spoljne poslove predsednika Vlade i u Kabinetu predsednika Narodne skupštine. Službovao je u Stalnoj misiji pri UN u Ženevi, a od 2012. do 2017. godine bio je ambasador Repubike Srbije u Republici Sloveniji. Govori engleski i ruski jezik. I

lina Vukajlović je diplomirala klasične nauke na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Beogradu, dok je na Pravnom fakultetu Univerziteta u Beogradu završila master studije prava evropskih integracija. Kao stipendista Vlade Ruske Federacije, pohađala je Puškinov institut u Moskvi, a potom završila master studije političke i socijalne psihologije na Fakultetu psihologije Državnog univerziteta u Sankt Peterburgu. Radi kao savetnik za spoljnu politiku u Kabinetu predsednika Vlade Republike Srbije od 2020. godine. Pored latinskog i starogrčkog jezika, kao sastavnog dela osnovnih četvorogodišnjih studija, tečno govori ruski i engleski, a dobro poznaje italijanski i nemački jezik, navedeno je u saopštenju.

Komentari (0)

Srbija