Politika

Briger: Evropske zemlje treba da izgrade vojne snage koje mogu da odgovore na buduće bezbednosne izazove

Komentari

Autor: Tanjug

05/02/2024

-

09:58

Briger: Evropske zemlje treba da izgrade vojne snage koje mogu da odgovore na buduće bezbednosne izazove
Tanjug/Ministarstvo odbrane - Copyright Tanjug/Ministarstvo odbrane

veličina teksta

Aa Aa

Predsedavajući Vojnog komiteta EU general Robert Briger, komentarišući pitanje ponovnog uvođenja obaveznog služenja vojnog roka i da li će takva vojna obaveza postati realnost širom EU, naveo je da su mnoge evropske zemlje suočene sa nedostatkom osoblja, da imaju problem sa regrutacijom za profesionalizovane snage, dodajući da je neophodno pronaći način kako motivisati mlade da stupe u oružane snage.

"Da li je ponovno uspostavljanje obaveznog vojnog roka realno ili nije, to je pitanje na koje se mora odgovoriti sa političkog nivoa i to u svakoj pojedinačnoj zemlji EU", naveo je Briger.

Dodao je da mnoge od njih nisu formalno ukinule vojni rok već su prestale da pozivaju na obavezne vežbe.

"Što se tiče vojne tačke gledišta, važno je da evropske zemlje nastoje da imaju zajedničku ambiciju da izgrade snažne snage koje su sposobne da odgovore na buduće bezbednosne izazove", pojasnio je Briger.

Na pitanje zbog čega je za EU važno vojno angažovanje daleko od kontinenta, kao što su misije obuke lokalnih snaga bezbednosti u Africi ili pomorska operacija "Atalanta" uz obale Somalije, Briger je naveo da su sve te krize uzajamno povezane i da štete svima, pa i interesima EU.

Briger je rekao i da je Srbija pouzdan partner i kontributor politici bezbednosti EU čijim misijama i operacijama daje značajan doprinos.

Na pitanje šta bi istakao kao posebno dobre primere vojne saradnje EU i Srbije, Briger je naveo angažovanje u operaciji "Atalanta" i misije u Africi, napominjući da Srbija planira da pošalje još oficira u misiju u Mozambiku.

"Srbija je zainteresovana za saradnju i u drugim oblastima. Dobar primer je Stalna strukturna saradnja - PESCO u oblasti odbrane", rekao je Briger u intervjuu za Politiku.

Dodao je da Srbija takođe doprinosi i borbenim gupama EU i da sa važnim kontigentom učestvuje u borbenoj grupi HELBROK.

"Želim da naglasim i kontakte na najvišim vojnim nivoima, mi često dobijamo poziv da dođemo u vojno predstavništvo Srbije koje se nalazi u Briselu. Osim toga učestvujemo i na sastancima načelnika generalštabova zemalja zapadnog Balkana gde predstavnici Vojnog komiteta EU imaju mogućnost da razmene iskustva sa svojim partnerima", naveo je Briger.

Na konstataciju da je kao vojni starešina bio angažovan na Balkanu u misijama Eufor "Altea" i Kfor i na pitanje kakva je po njegovom mišljenju trenutna bezbednosna situacija u našem regionu, Briger je ocenio da je ona generalno stabilna. Dodao je da smatra da je međunarodno vojno prisustvo dobro i da doprinosi bezbednom i sigurnom okruženju.

"Znamo da i dalje ima tenzija. Postoji ta situacija zastoja - zemlje regiona žele da se integrišu u EU, ali pred njima je još mnogo uslova koje moraju da ispune. Moje mišljenje je da je potrebno da međunarodne vojne snage i dalje budu angažovane u regionu čime će i bezbednosna situacija biti bolja", rekao je on.

 

Komentari (0)

Srbija