Politika

Specijalno tužilaštvo u Prištini podiglo optužnicu protiv dvojice Srba zbog navodnog huliganstva

Komentari

Autor: Tanjug

05/02/2024

-

19:00

Specijalno tužilaštvo u Prištini podiglo optužnicu protiv dvojice Srba zbog navodnog huliganstva
Tanjug/Miloš Milivojević - Copyright Tanjug/Miloš Milivojević

veličina teksta

Aa Aa

Specijalno tužilaštvo u Prištini saopštilo je danas da je podiglo optužnicu protiv dvojice Srba R.P. i D.O. zbog, kako se navodi, krivičnog dela "učestvovanje u gomili koja vrši krivično delo i huliganstvo".

Prištinsko tužilaštvo tvrdi da postoji osnovana sumnja da su oni, kako je navedeno, "u koordinaciji sa mnogim drugim okrivljenima srpske nacionalnosti sa Kosova i Srbije" upotrebom nasilja pokušali da spreče uspostavljanje ustavnog poretka tzv. Kosova u opštinama na severu KiM.

Prištinska Koha saznaje da je reč o dvojici učesnika u, kako navodi, "napadu na pripadnike Kfora" 29. maja 2023. godine.

Srbi na severu KiM u maju prošle godine organizovali su mirne proteste nakon što su privremene institucije u Prištini silom, uz pomoć specijalne policije, u zgrade opština na severu KiM uvele gradonačelnike Albance izabrane na nelegitimnim i nelegalnim izborima održanim u aprilu te godine, koje su Srbi bojkotovali. 

Srbi na te izbore nisu izašli zbog nepoštovanje briselskih sporazuma od strane Prištine, stalnih upada na sever KiM specijalnih jedinica tzv. kosovske policije i protivpravnih hapšenja Srba.  

Na izbore je tada izašlo svega oko 3,5 odsto birača, od kojih 13 Srba.

Od tada se na čelu četiri opštine na severu KiM, u kojima Srbi čine 95 stanovništva, nalaze gradonačelnici Albanci.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija