Politika

Vučić: Kurtijev glavni i konačni cilj da protera sve Srbe sa KiM

Komentari

Autor: Tanjug

12/02/2024

-

09:18

Vučić: Kurtijev glavni i konačni cilj da protera sve Srbe sa KiM
Tanjug/Strahinja Aćimović - Copyright Tanjug/Strahinja Aćimović

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da je, uprkos suštinskim neslaganjima među državama članicama Saveta bezbednosti UN, nesumnjivo nezadovoljstvo povodom postupaka premijera privremenih prištinskih institucija Aljbina Kurtija opipljivo među predstavnicima SAD, Francuske, Kine, Rusije i drugim, istakavši da je Kurtijev "glavni i konačni cilj" da protera sve Srbe sa KiM. 

Vučić je rekao da je "bilo očigledno da zemlje članice Saveta bezbednosti UN nisu uopšte bile srećne zbog Kurtijevih akcija, zato što to nije korak ka deeskalaciji. 

"Baš suprotno", ukazao je Vučić u intervjuu za Pavlović tudej (Pavlovic Today), portal koji vodi nezavisna dopisnica Bele kuće u SAD,.

Na pitanje u vezi sa glavnim zaključcima sa sednice Saveta bezbednosti UN posvećene KiM i da li se situacija možda polako pomera ka više razumevanja za srpsku poziciju, Vučić je odgovorio da ne može to tačno da kaže, ali da može da potvrdi da je "bez sumnje, najmanje 13 od 15 država članica Saveta bezbednosti UN primetilo da Kurtijeve jednostrane odluke, posebno u vezi sa pitanjem srpske valute, nisu dobrodošle, nisu bile dobre i ne doprinose miru i stabilnosti regiona". 

Vučić je istakao važnost toga što je imao priliku da iznese podatke i konkretne brojke koje rasvetljavaju "progon srpskog naroda na Kosovu i Metohiji i stvaranje nepodnošljivih uslova za život Srba na Kosovu".

Predsednik je istakao značaj mogućnosti da se obrati državama članicama SB UN i "objasni neka pitanja".

Osvrćući se na to što je na sednici Saveta bezbednosti UN Kurti optužio Srbiju da prevozi džakove novca na sever KiM za finansiranje raznih kriminalnih aktivnosti, Vučić je kazao: "Tada smo rekli, to je uradila ovlašćena i specijalizovana britanska kompanija i ljudi su bili zapanjeni kada su to čuli. Nisu mogli verovati u prvom trenutku kada sam spomenuo ime kompanije, a to je Henderson. Znali su da govorim istinu. I videli ste da je Kurti posle toga zaćutao i nakon toga nije to spomenuo".

"Kurti se nada velikoj pobedi na izborima"

Na pitanje da li nakon poruke Saveta bezbednosti UN Kurtiju i ponovljenih poziva SAD veruje da će vlada privremenih prištinskih institucija suspendovati svoju odluku, Vučić je odgovorio da ne veruje.

"Kurti se nada velikoj pobedi na izborima koje će uskoro raspisati. I to je njegova ideja. Kurti je ideološki negde u periodu pre 80 godina, kao najbolji naslednik politike Envera Hodže, anarhista, marksista, ideološki veoma jako usmeren protiv Srbije. Bez kompromisa. Kompromis je loša reč za njega. Bez ustupaka, i nastaviće protiv srpskog naroda kako bi ih sve proterao sa Kosova. Ne sumnjam u to. I znam da je to njegova glavni i konačni cilj", kaže Vučić.

Vučić je rekao da u svetskim medijima ima mnogo izmišljotina, mnogo neistina protiv suverenih i nacionalnih interesa Srbije, a kao najbolji primer naveo je slučaj Sandulović.

Ističući značaj sednice Saveta bezbednosti UN, Vučić je rekao da je to bila "dobra platforma i dobra prilika da reagujemo pravilno i odgovorno", dodajući da veruje da smo to uspeli.
U odgovoru na pitanje u vezi sa njegovom procenom Kurtijeve taktike izbegavanja u svetlu izlaganja šefice UNMIK-a Karoline Zijade o ubedljivim dokazima o pokazivanju Kurtijevih jednostranih akcija koje podstiču regionalnu nestabilnost, predsednik Vučić je rekao da je izjava Zijade bila relativno oštra, ali istinita. 

"Ona je veoma zabrinuta zbog situacije na Kosovu. Nije to mogla sakriti. Nije htela to da sakrije. I naravno, Kurtiju se to nije svidelo. Uopšte nije želeo da je pominje, jer Kurti mrzi prisustvo Ujedinjenih nacija tamo. On, zapravo, mrzi Ujedinjene nacije kao instituciju, kao organizaciju", naveo je Vučić.

Kurti je, kako kaže predsednik Srbije, "insistirao samo na NATO-u, NATO-u i ništa osim toga, pokušavajući da se dodvori Sjedinjenim Američkim Državama, pokušavajući da ih ponovo prevari". 

"Ali verujem da SAD to ovoga puta neće progutati i da će nastaviti sa svojim opravdanim pritiskom na njega kako bi samo izbegle dalje eskalacije na terenu”, rekao je Vučić.

Vučić je na hitnoj sednici Saveta bezbednosti UN govorio o ciljanom etničkom nasilju nad Srbima na KiM, posebno u slučajevima ubistava dece i drugih civila.

Na pitanje da li je neko rekao nešto o slučajevima o ubistvima dece i drugih, Vučić je rekao da nije i da to nikada nije doprlo do međunarodne javnosti. 

Na pitanje zbog čega, odgovorio je: "Zato što se ne uklapa u narativ".

"Kako možete objasniti - iz njihovog ugla - zbog čega smo stvorili takvu lažnu državu? I kako objasniti da u toj državi, navodno, ili stvarno, postoje stvari koje samo umanjuju ugled onih koji podržavaju Albance u stvaranju, bilo 'entitetskog' sa naše tačke gledišta, bilo sa njihove tačke gledišta - još jednu albansku državu na Balkanu. I zato im to nije trebalo. Ali svi su prihvatili svaku moguću priču o Banjskoj. I to je postala najveća priča kad smo mi u pitanju. To je ono što se dobro uklapa. To je to", rekao je Vučić.  

Dodao je da će i ubuduće navoditi slučajeve 470 etnički motivisanih napada na Srbe.

"To je moje obećanje. I to je moja obaveza. To je nešto što je za mene obavezno", istakao je.
Govoreći o kamionu britanske kompanije sa novcem namenjenim Srbima na KiM koji su presrele tzv. kosovske policijske snage, Vučić je, na pitanje da li je imao priliku da se pozabavi ovim pitanjem sa britanskom vladom Rišija Sunaka, otkrio neke uvide.

"Ne, nisam razgovarao sa njima, jer verujem da bi oni podržali Kurtija", otvoreno je rekao Vučić.

"Rekli bi: 'OK, ubuduće će vam prebacivati evre'", dodao je Vučić i primetio da "šta god da radimo, oni su uvek bili na strani Kurtija".

"Britanci su tradicionalno uz Albance"

Istakao je da je Velika Britanija tradicionalna podrška Albancima na KiM.

"Ali i oni, moram da budem veoma fer i da priznam, čak i oni su govorili da nisu baš zadovoljni Kurtijem", rekao je Vučić osvrćući se na izjavu ambasadora Džejmsa Kariukija na sednici SB UN o KiM, koji je  osudio vladu u Prištini zbog toga što je pokazala "nedovoljnu pažnju" za uticaj na manjinske zajednice.

"Bar nisu bili zadovoljni tehničkim pitanjima", rekao je Vučić govoreći o izjavi britanskog ambasadora u Savetu bezbednosti.

Na pitanje kako ocenjuje saglasnost u Savetu bezbednosti UN koja se proteže od Sjedinjenih Država do Rusije, od Ujedinjenog Kraljevstva do Kine, kao odgovor na Kurtijevu jednostranu odluku da suspenduje srpski dinar, Vučić kaže da "nikome nisu potrebna nova žarišta", da "nikome nisu potrebni novi problemi, nova eskalacija na Zapadnom Balkanu, ni SAD-u, ni Rusiji".

"I verujem da je to bio jedan od razloga zašto su se svi zalagali za deeskalaciju i mir u regionu. To je možda bio jedini slučaj - sve ostalo o čemu bismo mogli razgovarati u budućnosti, zvučaće drugačije, imaće različite alate i različite zaključke s različitih strana”, rekao je Vučić.

Upitan da prokomentariše činjenicu da će SAD dati Prištini 246 projektila "džavelin", Vučić kaže da je to njihova odluka još pre događaja u Banjskoj.

"Razgovarao sam o tome (džavelinima) sa pomoćnikom državnog sekretara za evropska i evroazijska pitanja, gospodinom O’Brajenom i svima ostalima. Odluku su doneli i pre nego što se dogodila Banjska. E, to je njihova odluka. Oni znaju da imamo jako jaka oklopna vozila, jedinice i sve ostalo. Uradili su to namerno. To je njihova odluka, sa kojom se ne slažemo", naveo je Vučić.

Predsednik Srbije je napomenuo da su SAD svetska sila broj jedan, a da Srbija, kao mala država, treba da učini koliko može da im se približi i da u budućnosti bolje sarađujemo. 

"Bilo da ćemo se uvek slagati s njima ili ne, ne sumnjam da to neće biti slučaj, ali koliko god možemo da učinimo da izgradimo poverenje među nama, to će biti bolje za našu zemlju”, dodaje predsednik Srbije.

Osvrćući se na složenu geopolitičku situaciju i svoje razgovore u Njujorku s generalnim sekretarom UN Antoniom Guterešom, Vučić je ocenio da je "zaista teško", da je u svetu puno ratova i geopolitičkih sukoba i "nervoze među najvažnijim ljudima i najvažnijim državama sveta da niko ništa ne može predvideti", o čemu je, kaže, razgovarao sa sekretarom Guterešom. 

"Sve je prilično nepredvidivo. Niko ne zna šta bi se moglo dogoditi. A naš posao je da osiguramo mir i stabilnost u regionu i veće stope rasta. To je moj san. I to je ono što ćemo uraditi”, istakao je on.

Na pitanje da li je prošlo vreme jednostranog narativa, Vučić je odgovorio da se "nikad ne zna" i da se nada da je tako.

"Postoje stvari koje su važnije od jednostranih, pristrasnih ili nepristrasnih narativa i to je ono što mi radimo. I nadam se da ćemo svi razumeti da je potrebno da jedni druge poštujemo. I da bi kompromis trebalo da bude dobra reč za sve nas, uključujući velike sile", izjavio je Vučić.

Na pitanje koju konkretnu poruku predsednik Vučić želi da prenese predsedniku SAD Džozefu Bajdenu kako bi olakšao rešavanje izazova sa kojima se suočavaju Srbi na KiM, Vučić je odgovorio da "veruje da bismo relativno lako mogli naći zajednički jezik za barem neke male stvari koje možemo zajedno rešiti". 

"Velike stvari i razlike bi ostale ili zadržale se, ali male stvari će moći da se reše vrlo brzo. Sa naših poslednjih susreta nosim samo lepe uspomene i verujem da ćemo imati priliku da se ponovo sretnemo”, rekao je Vučić. 
 

Komentari (0)

Srbija