Politika

Da li je posle sednice SB UN Priština na "staklenim nogama": SAD upozorava da jednostrane odluke neće proći nekažnjeno

Komentari

Autor: Branislava Gigović Grubić

13/02/2024

-

21:01

Da li je posle sednice SB UN Priština na "staklenim nogama": SAD upozorava da jednostrane odluke neće proći nekažnjeno
Da li je posle sednice SB UN Priština na "staklenim nogama": SAD upozorava da jednostrane odluke neće proći nekažnjeno - Copyright Tanjug/STR, Zoran Colić, Euronews/Vladislav Ćup

veličina teksta

Aa Aa

Nakon hitne sednice Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija, koja je prošle sedmice održana na zahtev Srbije, nižu se opomene Prištini da jednostrani potezi koje vuče, neće proći bez posledica. Najglasnija upozorenja stižu iz Sjedinjenih Američkih Država, a poslednje u nizu je ono koje je kosovskom premijeru Aljbinu Kurtiju stiglo od specijalnog izaslanika SAD za Zapadni Balkan Gabrijela Eskobara, a tiče se zabrane dinara na Kosovu i Metohiji. Sagovornici Euronews Srbija kažu da je dobro što Zapad pritiska Prištinu zbog odluke o zabrani dinara na Kosovu, ali da smatraju da do nekih ozbiljnih sankcija prema Prištini neće doći.

A još jedan apel stigao je sa juče održanog velikog protesta u severnom delu Kosovske Mitrovice sa koga su građani pozvali međunarodnu zajednicu da zabrani odluku Prištine o zabrani dinara, a okupljeni su i ukazali da su Srbi na KiM obespravljeni i bez normalnih uslova za život.

Tanjug/STR

 

Podsetimo, specijalni izaslanik SAD za Zapadni Balkan, povodom odluke Centralne banke Kosova o zabrani dinara na Kosovu i Metohiji, rekao je danas da je stav SAD po tom pitanju jasan - da ne može da bude jednostranih poteza, da će takvi potezi imati posledice, kao i da je Amerika spremna da pomogne u rešavanju problema. 

"Beograd i Priština moraju da se vrate dijalogu i poštuju postojeće dogovore", rekao je Eskobar, te dodao da bi mnoga pitanja mogla da se reše uspostavljanjem Zajednice srpskih opština.

Ističe da SAD u potpunosti podržavaju dijalog Beograda i Prištine pod okriljem Evropske unije, te da ulažu napore da se on nastavi, podvukavši da je dijalog jedini kanal za rešavanje "bilateralnih pitanja".

Euronews/Vladislav Ćup

 

"Naša tehnička podrška, naša ekonomska podrška, i naš politički uticaj su iza njega, jer na kraju dana, naše najveće aspiracije je da se i Kosovo i Srbija priključe Evropskoj uniji. I da u međuvremenu razviju mirne, produktivne i efikasne bilateralne odnose", rekao je Eskobar za Tanjug.

Zabrinutost povodom jednostrane odluke prištine o zabrani dinara na Kosovu i Metohiji podelio je danas i ambasador SAD u Srbiji Kristofer Hil, koji je rekao da mora da dođe do poboljšanja u odnosima Beograda i Prištine. Kako je rekao treba da se "postigne normalizacija". I on, međutim, smatra da se mnogi problemi mogu rešiti samo kroiz dijalog.

Moguće sankcije Prištini?

Nekadašnji diplomata Zoran Milivojević, na pitanje da li su i kakve sankcije moguće protiv Prištine zbog jednostranih odluka i poteza koje povlači, kaže da postoji čitava skala sankcija, ali da ih on ne očekuje. Očekuje, kako je dodao, samo dodatne pritiske na Kurtija.

"Sigurno će biti dodatih pritisaka i već je ovo neki pritisak - zahtev za odlaganje primene. To je više politički pritisak sa efektima, koga do sad nismo imali", rekao je Milivojević, te dodaje da će možda biti i nekih pritisaka na celu Kurtijevu vladu da se stvore bolji uslovi za dijalog. 

Možda, kako je istakao, dođe i do neke vrste kažnjavanja Prištine od strane Vašingtona prema Kurtijevoij vladi i  davanjem više prostora Srbiji u narednom periodu i "njenim argumentima i njenim zalaganjima kako stvar da ide dalje i kako stvar da teče".

Euronews Srbija

 

"Veći pritisak očekujem po pitanju dve stvari - da se Zajednica srpskih opština stavi na dnevni red i druga u vezi sa izborima na severu KiM", rekao je i dodao očekuje veći politički pritisak da se te dve stvari realizuju u nekom kraćem roku.

Komentarišući dešavanja nakon sednice Saveta bezbednosti UN kaže da je u političkom, pravnom i formalnom smislu samo održavanje te sednice pokazalo da Kosovo nije država. 

"Dakle, potvrđena je nadležnost Saveta bezbednosti i potvrđena je rezolucija 1244. I u formalnom, pravnom i u političkom smislu", rekao je on za Euronews Srbija.

Kaže da je poslednja sednica SB UN pokazala da su u debati učestvovale i one zemlje koje su priznale samoproglašenu nezavisnot Kosova.

Drecun: Ako se ukine dinar mnogi neće moći da opstanu

Doskorašnji predsednik Odbora za KiM Skupštine Srbije Milovan Drecun rekao je danas da 69.000 ljudi prima plate i penzije, da više od 2.400 studenata prima stipendije, preko 6.500 poljoprivrednih domaćinstava dobijaju subvencije da bi mogli da opstanu, preko 900 privrednih subjekata srpskih na KiM takođe dobijaju podršku iz budžeta Republike Srbije i da je jasno da oni neće moći da opstanu ako neko ukine dinar kao platežno sredstvo.

"Ali nažalost, imate odgovor vodećih zapadnih država, kada postavite pitanje hoće li međunarodna zajednica reagovati - ovde je ključna stvar da reaguju zemlje koje utiču na ponašanje Prištine i koje imaju kontrolu na KiM, to su vodeće zapadne države, te države su nažalost rekle da Kurti ima prava da donosi ovakvu odluku, ali da treba malo da prolongira implementaciju primene te odluke, a to suštinu neće promeniti", rekao je Drecun. 

"Drugo, niko nije osporio nijednog trenutka validnost zahteva i obrazloženje zahteva za hitnu sednicu. A da podsetimo, zahtev je podnela Srbija. Niko nije ni osporio obrazloženje da su na Kosovu i Metohiji ugroženi mir i bezbednost. Pre svega imajući u vidu položaj srpskog naroda", kaže i dodao da je ta argumentacija prihvaćena, da je na osnovu nje sednica i zakazana i organizovana.

Smatra i da politika Prištine nije dobila podršku ni zapadnih centara na sednici SB UN. To je u prvom redu, kako je dodao, vidljivo kada je reč o Sjedinjenim Američkim Državama, "i u ponašanju i pre, i posle sednice Saveta bezbednosti". Dodaje i da sednica SB UN menja politički kontekst, da na Zapadu nisu zadovoljni politikom koju sprovodi Kurti, kao ni način na koji je sprovodi.

"Posebno nisu zadovoljni efektima te politike koje udaljuju i od dijaloga i od traženja političkog rešenja i od zaokruženja kosovskog pitanja na način koji bio odgovoraao i nekim zapadnim interesima", kaže Milivojević.

Kaže i da je očigledno da Zapadu ne odgovara otvaranje novog konflikta, podsetivši ni da se rat u Ukrajini ne odvija onako kako bi želeli, i da "Bliski istok gori, sa tendencijom da se širi".

"Sve to skupa im ne odgovara i to je jasno pogotovo kad predstoje neki izbori. To ne bi bio poen u korist ovih struktura koje sad pokušavaju da obezbede kontinuitet, bilo da je reč o američkim ili evropskim izborima. To ne bi bio dobar rezultat", naveo je on. 

"Pod velom tajne"

Direktor Centra za regionalizam Aleksandar Popov za Euronews Srbije kaže da se sve do sada rešavalo iza zatvorenih vrata, te da to očekuje i ovog puta. 

"Ovde treba razlučiti šta je vidljivo u celoj priči i šta se dešava iza zavese. Kad je reč o pregovorima koji se vode pod pokroviteljstvom EU, tu mnogo toga se dešava iza zavese i tek kasnije u javnost prodre ono što se zapravo dešavalo. Tako je i u ovom slučaju. Zapad je učinio uslugu time što je pristao da se održi sednica Saveta bezbednosti. To i jeste na neki način upozorenje Kurtiju da postoje crvene linije preko koje ne bi trebalo da ide", rekao je Popov za Euronews Srbija.

Ipak, kako podseća, i ranije je Kurti dobijao pozive za deeskalaciju na Kosovu, da je i tada međunarodna zajednica "pretila" sankcijama, ali da ga to mnogo ni tada nije pogodilo.

"U međuvremenu  su Srbi sami sebi pucali u nogu, pa se desila Banjska. To je amortizovalo na neki način, to što Kurti nije ispunio svoje zadatke u deeskalaciji situacije. Posle toga je naša strana pristala na kosovske tablice i ne samo da je pristala da se na preregistraciju na Kosovu, nego i da bez stikera ulaze u Srbiju. Sve to u svojoj priči ima i onih stvari koje se dešavaju i iza zavese i koje mi ne znamo", kaže Popov.

Govoreći o odluci za ukidanjem dinara na Kosovu, Popov kaže da je ovde u pitanju opstanak jednog dobrog broja stanovnika koji žive od budžeta Srbije.

"Tu jesu i penzioneri koji su se istakli kao glavna snaga protesta (prim.nov. koji je održan juče u Kosovoskoj Mitrovici) ali su tu i druge kategorije ljudi. Naravno, Kosovo bi moglo da želi da stavi pod kontrolu te novčane tokove, međutim, to se ne radi na taj način, bez ikakvog prelaznog perioda, međurešenja... Da dovedeš u pitanje finansiranje i ustvari opstanaka jednog dobrog dela populacije Kosova... Ali pretpostavljam da će se opet u iza zavesa praviti neki novi kompromisi", smatra Popov.

Podseća da se i ranije "Kurti inatio Zapadu", ali da kao ni tada, ni sada ne očekuje da će Priština pretrpeti neke ozbiljnije sankcije.

"Ali pretpostavljam da će i ovo biti još jedna od tih tačaka sporenja, da će biti još reakcija i od strane Srbije i od strane Zapada i da će se u međuvremenu naći neko prelazno, a onda prolazno rešenje, tako će na kraju dinar biti tretiran kao što je Kurti rekao, kao bilo koja druga valuta na Kosovu", dodaje Popov.

Komentari (0)

Srbija