Politika

Zemlje kandidati uključeni u telo Evropske unije: Iz Srbije izabrano 13 predstavnika

Komentari

Autor: Euronews Srbija

15/02/2024

-

15:17

Euronews Srbija

veličina teksta

Aa Aa

Ekonomski i socijalni komitet zvanično je pokrenuo inicijativu u okviru koje u svoj rad uključuje predstavnike iz devet zemalja kandidatkinja za članstvo u Evropskoj uniji. Ukupno 131 organizacija iz Albanije, Bosne i Hercegovine, Gruzije, Moldavije, Crne Gore, Severne Makedonije, Srbije, Turske i Ukrajine učestvovaće u radu Komiteta, koji je tako postao prva institucija Evropske unije koja je otvorila vrata državama iz pregovaračkog procesa.

U pitanju su organizacije civilnog društva, predstavnici unija poslodavaca i sindikata, a iz Srbije ih je izabrano ukupno 13. 

U praktičnom smislu ova inicijativa znači da će odabrani predstavnici učestvovati u savetodavnom radu Ekonomskog i socijalnog komiteta tako što će doprinositi procesu izrade odabranih mišljenja, učestvovati u studijskim grupama, sastancima sekcija i odabranim plenarnim sednicama Komiteta.

Oliver Roepke predsednik Ekonomskog i socijalnog komiteta rekao je da je važno da se ovim zemljama pruži jedna ovakva prilika.

"Mišljenja sam da ne možemo više da držimo ove zemlje u čekaonici. Moramo da se angažujemo, da pokažemo da, iako je članstvo u Evropskoj uniji proces zasnovan na zaslugama, postoji mnogo stvari koje možemo da uradimo pre, kako bismo im pomogli da se integrišu u naš rad, posebno iz našeg ugla, kao Ekonomskog i socijalnog komiteta, da osnažimo i ojačamo civilno društvo i partnere u zemljama koje su u procesu proširenja. Sada ulazimo u novu fazu, projekat  počinje. Radujemo se radu sa kandidatima i verujemo da možete da donesete nove inicijative, nove poglede i perspektive iz zemalja proširenja u Evropsku uniju. Ovo nije jednosmerna ulica, svi možemo da imamo korist", rekao je.

Katarina Golubović iz Komiteta pravilnika za ljudska prava Yucom objasnila je da je ovo dobra prilika da se međunarodnoj zajednici pribiže interesi Srbije.

"Ono što ćemo mi imati prilike jeste da približimo interese građana Srbije svim onima koji učestvuju u kreiranju ovih politika i zapravo na taj način i građanima da prenesmo jasnu poruku na koji način evopske politike utiču na njihove živote. Time zapravo građani Srbije dobijaju šansu da ove evopske politike ne doživljavaju kao strane politike, nego zajedničke politike koje izražavaju zajedničke interese, kako država članica EI, tako i država koje pretenduju da budu u članstvu Evropske unije", rekla je Golubović.

Kako piše na sajtu Ministarstva za evropske integracije, Ekonomski i socijalni komitet je savetodavno telo EU koje zastupa interese privrednih i socijalnih grupa iz država članica EU. 
Komitet je ustanovljen Rimskim ugovorom 1957. godine i od tada zauzima značajno mesto u postupku odlučivanja u telima EU. 

Savetovanje Komiteta je obavezno u slučajevima koji se neposredno tiču njegove nadležnosti. Ekonomski i socijalni komitet ima mogućnost i da samostalno objavljuje svoja mišljenja o pitanjima iz svoje nadležnosti.

Komitet ima 222 člana, koji su podeljeni u tri grupe (radnici, poslodavci i ostali) i u punom sastavu se sastaje deset puta godišnje. Ovaj Komitet godišnje objavi, u proseku, oko 180 mišljenja.

Komentari (0)

Srbija