Politika

Odložena konstitutivna sednica Skupštine grada Beograda, nema kvoruma

Komentari

Autor: Euronews Srbija, Tanjug, Fonet

19/02/2024

-

10:02

Euronews TV

veličina teksta

Aa Aa

Skupština grada Beograda danas nije kontituisana, a rok u kome to treba se učini ističe 3. marta. Zaključak o sazivanju današnje sednice doneo je krajem januara Privremeni organ Grada Beograda, a na dnevnom redu je bilo potvrđivanje mandata odbornika, kao i izbor predsednika skupštine i postavljanje sekretara što je uslov da bi skupština bila konstituisana.

Sednica je odložena zbog nedostaka kvoruma, a nastavak je zakazan za 1. mart. Ukoliko se do krajnjeg roka gradski parlament ne konstituiše Vlada imenuje privremeni organ, a predsednik Narodne skupštine je dužan da raspiše nove izbore u roku od mesec dana, a da se izbori održe u roku od 45 do 60 dana od dana raspisivanja izbora.

Kada se izaberu predsednik Skupštine grada i sekretar Skupština grada Beograda ima rok od mesec dana da izabere gradonačelnika Beograda. Ukoliko se ne izabere gradonačelnik u roku od mesec dana, Vlada raspušta Skupštinu grada, a predsednik Narodne skupštine RS ima rok od dva meseca da raspiše izbore, a da od dana rapisvanja do dana održavanja bude 45 do 60 dana.

Euronews Srbija/Dušan Ilić

 

Podsetimo, najstariji odbornik Skupštine grada Toma Fila koji je trebalo da predsedava konstitutivnom sednicom, rekao je na početku da se današnja sednica zbog nedostatka kvoruma odlaže za 1.mart u 10 sati. U sali nije bilo poslanika liste "Aleksandar Vučić - Srbija ne sme da stane", Socijalističke partije Srbije i liste "Mi - Glas iz naroda". Prethodno su poslanici liste "Srbija protiv nasilja" i NADE ušli u salu Skupštine grada, gde je trebalo da počne konstitutivna sednica. Oni su nosili transparente protiv navodnih izbornih manipulacija na Beogradskim izborima 17. decembra prošle godine.

Odbornik Zeleno-levog fronta Dobrica Veselinović rekao je da se 60 odbornika upisalo u evidencioni spisak, ali da kvoruma ipak nema.

Predstavnici koalicije "Srbija protiv nasilja" Vladimir Obradović i Dobrica Veselinović rekli su danas na konferenciji za medije u holu Skupštine grada Beograda da SNS i SPS nemaju većinu u gradskom parlamentu i da zato nije došlo do konstituisanja Skupštine grada.

"Oni nemaju većinu i ne mogu da konstituišu skupštinu niti da formiraju vlast", rekao je Obradović i ocenio da izbori moraju da budu ponovljeni.

Gradonačelnik Beograda Aleksandar Šapić izjavio je ranije danas da ukoliko se do 3. marta ne konstituiše Skupstina grada kada je poslednji rok počinje da teče rok od mesec dana kada predsednik Narodne Skupštine ima pravo da u roku od 45 do 60 dana raspiše nove izbore.

"Ukoliko se do 3. marta, do kada je poslednji rok ako se ne konstituiše Skupština grada, a konstituisanje Skupštine grada znači izbor predsednika, potpredsednika i sekretara i administrativno-mandatne komisije, tada kreće da teče rok od mesec dana kada predsednik Narodne Skupštine ima pravo da u roku od 45 do 60 dana raspiše nove izbore", rekao je Šapić.

Kako je naveo, ako do 3. marta ne budu imali skupštinsku većinu, matematičku i legalnu, kao i legitimnu, ali po novim standardima za koje se SNS oslučila i zbog delikatnosti situacije iz želje da imaju puni legitimitet, vlast u gradu neće praviti već će se ići na nove izbore.

Sva 43 poslanika liste "Srbija protiv nasilja" ušla su danas u salu Skupštine grada, gde treba da počne konstitutivna sednica. Oni su ušli sa istaknutim transparentima protiv navodnih izbornih manipulacija na Beogradskim izborima 17. decembra prošle godine.

Na transparentima je ispisano "Beograd vas neće", "Krađa neće proći" i "Pokrali ste izbore". Prisutni su nosioci te liste na Beogradskim izborima Dobrica Veselinović i Vladimir Obradović, zatim tu su i Mila Popović i Mića Berić, Tanja Pašić, Miloš Pavlović i drugi.

Ispred zgrade gradskog parlamenta, iz pomenute koalicije bili su prisutni i Radomir Lazović i Aleksandar Jovanović Ćuta. U salu Skupštine grada ušli su i poslanici koalicije NADA, među kojima su i lideri te koalicije Miloš Jovanović, lider POKS-a Vojislav Mihajlović i Vladimir Štimac.

Zaključak o sazivanju konstitutivne sednice doneo je krajem januara Privremeni organ Grada Beograda, a na dnevnom redu je potvrđivanje mandata odbornika, kao i izbor predsednika skupštine i postavljanje sekretara što je uslov da bi skupština bila konstituisana.

 

Jovanović: Izbori u Beogradu moraju da se ponove

Lider koalicije NADA Miloš Jovanović rekao je pre početka sednice Skupštine Grada Beograda da izbori u Beogradu moraju da se ponove, jer su rezultati izbora, kako tvrdi, nelegitimni. On je ocenio i da bi bilo kakvo konstituisanje vlasti u Beogradu bilo nelegitimno kao i da bi to bio otvoren poziv za sve građane Beograda da odbrane, kako je rekao, izbornu volju.

Predsednik POKS-a Vojislav Mihailović rekao je da će verovatno konstituisanje skupstine biti "otegnuto", da bi se gradski izbori spojili sa lokalnim izborima krajem maja.

Na pitanje da li je neko od odbornika iz NADE prešao na stranu Srpske napredne stranke, on je rekao da to niko nije učinio i da su svi danas došli sa istim stavom.

Komentari (0)

Srbija