Politika

Vučić razgovarao telefonom sa predsednikom Kazahstana Tokajevim

Komentari

Autor: Tanjug

20/02/2024

-

12:58

Vučić razgovarao telefonom sa predsednikom Kazahstana Tokajevim
Vučić se sastao sa ruskim ambasadorom Harčenkom - Copyright Tanjug/Jadranka Ilić

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić razgovarao je danas telefonom sa predsednikom Republike Kazahstan Kasimom Žomartom Tokajevim o svim pitanjima od značaja za obe zemlje, a posebno o bilateralnim i ekonomskim odnosima, saradnji u oblastima energetike, infrastrukture, vojne industrije i poljoprivrede, kao i o aktuelnoj geopolitičkoj situaciji.

"Odličan razgovor sa predsednikom Tokajevim, tokom kojeg smo potvrdili privrženost poštovanju normi međunarodnog javnog prava i uzajamnu podršku teritorijalnom integritetu. Dogovorili smo da u najskorijem roku bude održana sednica Mešovitog komiteta za saradnju između naših zemalja", napisao je Vučić na svojoj Instagram stranici "buducnostsrbijeav".

Predsednik je zahvalio Kazahstanu na principijelnom stavu u pogledu teritorijalnog integriteta Srbije, istakavši uzajamnu privrženost poštovanju normi međunarodnog javnog prava.

Tokom razgovora, dogovoreno je da sednica Mešovitog komiteta za saradnju bude održana u najskorijem roku, kako bi se dodatno konkretizovala saradnja u oblastima od zajedničkog interesa.

Jedna od tema bila je EXPO 2027, a posebno potencijal za saradnju na velikim projektima koji će dodatno doprineti brzom razvoju naše zemlje. Predsednik je istakao da je Srbija posebno zainteresovana za iskustva Kazahstana u organizaciji ove izložbe, imajući u vidu da je EXPO u Astani postavio nove standarde u koncipiranju i realizaciji ovako kompleksnog i prestižnog događaja.

Predsednik Vučić je naglasio da Srbija pridaje veliki značaj strateškom partnerstvu sa Kazahstanom i potvrdio posvećenost daljem jačanju političkih, ekonomskih i kulturnih veza između dveju zemalja, kao i spremnost za proaktivnu saradnju na različitim nivoima, u cilju dodatnog unapređenja zajedničkih interesa i ciljeva.

U tom kontekstu, dvojica lidera razgovarali su o ogromnim potencijalima za ulaganje kompanija iz Kazahstana u Srbiji, kao i za širenje saradnje u oblastima od obostranog interesa, kao što su infrastruktura, vojna industrija i poljoprivreda.

Predsednik je ponovio poziv predsedniku Tokajevu da poseti Srbiju tokom 2024. godine, čime bi našoj zemlji učinio veliku čast i dao novi zamah odnosima dveju zemalja.

Komentari (0)

Srbija