Politika

Hrvatski advokat Luka Mišetić imenovan za glavnog Tačijevog advokata

Komentari

Autor: Tanjug

20/02/2024

-

18:45

Hrvatski advokat Luka Mišetić imenovan za glavnog Tačijevog advokata
Hrvatski advokat Luka Mišetić imenovan za glavnog Tačijevog advokata - Copyright Profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Američki advokat Luka Mišetić, poreklom iz Hrvatske imenovan je danas za glavnog advokata bivšeg lidera OVK Hašima Tačija, objavljeno je danas na sajtu Specijalizovanih veća.On je na toj poziciji zamenio Gregorija Kihoa i Džoa Ridera koji su time i zvanično razrešeni te dužnosti.

"Sekretar Specijalizovanih veća Kosova je okončala usluge Gregorija Kihoa i Džoa Ridera kao Tačijevog branioca/kobranioca i imenovala Luku Mišetića kao glavnog branioca optuženom", navodi se u objavi.

Mišetić je poznat po zastupanju hrvatskog generala Ante Gotovine pred Haškim tribunalom.

Krajem januara advokati Gregori Kiho i Džo Rider i njihovi pravni timovi podneli su zahtev za povlačenje sa slučaja Hašima Tačija pred Specijalnim sudom u Hagu, zbog "neispunjavanja obaveza bivšeg predsednika Kosova i lidera OVK" prema njima, kao i da je Tači "razumno upozoren" da će oni tražiti raskid ugovora ukoliko obaveza ne bude ispunjena.

Tada se oglasilo i Ministarstvo pravde privremenih prištinskih institucija i saopštilo da je od 2020. godine iz budžeta privremenih institucija plaćena pravna odbrana bivšeg lidera OVK Hašima Tačija više od tri i po miliona evra.

Nakon što su Tačijevi advokati odustali od slučaja, uz obrazloženje da nisu plaćeni, ministarstvo na čelu sa Aljbuljenom Hadžiju saopštilo je da su obaveze prema advokatu Luki Mišetiću ispunjene, u skladu sa Uputstvom i Sporazumom.

scp-ks.org/sr

 

U Hagu je u toku suđenje bivšim vođama OVK Tačiju, Kadriju Veseljiju, Redžepu Seljimiju i Jakupu Krasnićiju, u slučaju nazvanom "Tači i drugi" koji su optuženi za progon na političkoj i etničkoj osnovi, zatvaranje, nezakonito hapšenje i pritvaranje, druge nehumane postupke, okrutno postupanje, prisilni nestanak, mučenje i ubistva.

Ta krivična dela kvalifikovana su kao zločini protiv čovečnosti i ratni zločini. OVK je tokom 1998. i 1999. godine izvršila brojne zločine, ubistva i otmice nad pripadnicima vojske i policije tadašnje Jugoslavije, Srbima i drugim nealbancima, kao i Albancima koji nisu prihvatili da budu njeni pomagači ili pripadnici.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija