Aktuelno

Pretumbavanja u pravnom timu Hašima Tačija: Poznati advokat napušta slučaj, ostaje glavni branilac Ante Gotovine

Komentari

Autor: Euronews Srbija

03/02/2024

-

16:58

Pretumbavanja u pravnom timu Hašima Tačija: Poznati advokat napušta slučaj, ostaje glavni branilac Ante Gotovine
Hašim Tači - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Javnost je bila prilično iznenađena pre nekoliko dana kada su advokati iz tima koji brani bivšeg lidera OVK optuženog za ratne zločine Hašima Tačija podneli zahtev za povlačenjem sa slučaja pred Specijalnim sudom u Hagu, i to zbog "neispunjavanja obaveza" od strane bivšeg kosovskog predsednika i lidera OVK. Odmah su usledile reakcije i kritike na račun vlasti u Prištini od strane albanske javnosti, a nadležni su odgovorili da imaju ugovor samo sa jednim Tačijevim braniocem. To je još jednom otvorilo pitanje o tome koliko košta odbrana optuženih lidera OVK pred sudom u Hagu u čijim timovima se nalaze advokati koji su dobro poznati na prostoru bivše Jugoslavije zbog procesa u kojima su učestvovali.

Sve je počelo kada je poznati advokat Gregori Kiho podneo zahtev za povlačenjem sa slučaja Hašima Tačija. Kao razlog se navodi neispunjavanje obaveza prama pravnom timu.

"Gospodin Tači nije ispunio obavezu prema Gregoriju Kihu i Džou Rideru, članovima tima za podršku, a gospodin Tači je razumno upozoren da će tražiti raskid ukoliko obaveza ne bude ispunjena", navodi se u saopštenju Specijalizovanih veća. 

U saopštenju se navodi zvaničan zahtev Tačijeve odbrane, a prema uredbi, kada bude imenovana sledeća grupa odbrane, prethodni advokati moraju da nastave saradnju u roku od najviše 45 dana od trenutka kada se imenuju novi pravni zastupnici. 

Dalje se ističe da Tači može i sam da se brani pred sudom, kao i da mu se može dodeliti pravni zastupnik od strane Specijalizovanih veća ukoliko nema dovoljno finansijskih sredstava da plati iste.

Priština iz budžeta za odbranu Tačija platila više od tri i po miliona evra od 2020. godine

To je izazvalo burne reakcije u kosovskoj i albanskoj javnosti, a Fondacija "Podrška pravnoj zaštiti Hašima Tačija" je u saopštenju za medije izrazila zabrinutost zbog, kako kažu, odugovlačenja procesa navodeći da troškovi odbrambenih timova postaju nedostupni. 

Kako navode, proces se odugovlači van svake prognoze, a troškovi odbrambenih timova "postaju nepodnošljivi za porodicu i dobronamerne ljude", pa izražavaju zabrinutost za dalji proces i nemogućnost da se odgovori na zahteve odbrane. 

Brzo se oglasilo i MInistarstvo pravde u Prištini koje je istaklo da isplate vrši, u skladu za zakonima, samo advokatu sa kojim ima ugovor, a to je Luka Mišetić. Naveli su da za ostale potencijalne advokate koje angažuje Tači. Ministarstvo ne snosi odgovornost za realizaciju plaćanja. 

profimedia

 

O ciframa koje se izdvajaju za odbranu lidera OVK se i ranije govorilo, a svima je bilo jasno da je reč o advokatima i pravnim timovima koji su veoma skupi. Kosovsko ministarstvo pravde je saopštilo da je od 2020. godine iz budžeta plaćena pravna odbrana Hašima Tačija više od tri i po miliona evra. 

"Samo za 2023. godinu Ministarstvo pravde je izvršilo isplate braniocima Hašima Tačija u iznosu od 1.371.800,00 evra. Za 2020. godinu izvršena je isplata u iznosu od 83.107,41 evra, za 2021. godinu izvršena je isplata od 1.114.901,00 evra, za 2022. godinu je izvršena uplata od 996.600,00 eura. Ukupno 3.566.401,41 evra", navodi se u saopštenju.

Koji se sve troškovi plaćaju iz budžeta?

Radio Slobodna Evropa piše da je kosovska skupština 2015. godine usvojila zakon kojim je omogućeno osnivanje Specijalizovanih veća u Hagu i da su poslanici usvojili zakon prema kojem svaki potencijalni optuženi pred sudom ima pravo na novččanu pomoć i pokriće troškova odbrane. 

Međutim, kako se dodaje, administrativnim uputstvom Ministarstva pravde - br. 02/2020., od 24. jula 2020. godine, koji je potpisao tadašnji ministar pravde, Seljim Seljimi, utvrđuje se da se finansijska pokrića advokata zasnivaju na honorarima koje utvrđuje Advokatska komora Kosova; naknade za advokate u Holandiji; naknade države iz koje branilac dolazi i naknade za pravnu odbranu potencijalnog optuženog lica Specijalizovanih vijeća. 

Sva optužena lica ili njihovi ovlašteni zastupnici moraju popuniti službeni zahtjev za pokriće troškova pravne odbrane. Ističe se i da troškovi mogu da uključuju sve usluge koje obavlja tim odbrane, uključujući kancelarijske i telefonske troškove. 

scp-ks.org/sr

 

Osim troškova pravnog zastupanja, država plaća i sve troškove poseta članovima porodica. Ova kategorija uključuje supružnike, decu, roditelje, braću i sestre. 

Nakon vesti da su Branioci napustili bivšeg lidera OVK, njegov brat Idzir Tači je u izjavi za medije naveo da ugovor sa tom pravnom kompanijom nije produžen zbog finansijskih poteškoća u pokrivanju troškova advokata. Euronews Albanija ističe da će Tačijev glavni branilac sada biti poznati hrvatski advokat Luka Mišetić

U pravnim timovima skupi advokati dobro poznati na Balkanu

Inače, pred Specijalnim sudom u Hagu se vodi proces protiv lidera OVK Hašima Tačija, Kadrija Veseljija, Redžepa Seljimija i Jakupa Krasnićija koji se u 10 tačaka optužnice terete za ratne zločine i zločine protiv čovečnosti. Među timovima tužilaštva i odbrane su već tokom prvih dana suđenja viđena neka lica koja su već dobro poznata na Balkanu i koja su bila angažovana u slučajevima pred Međunarodnim krivičnim sudom za bivšu Jugoslaviju. 

Još tada su pravnici i analitičari bili saglasni da su vođe OVK angažovale vrhunske advokate koji imaju veliko iskustvo, a nemački novinar i pisac Mihael Mertens je rekao za Euronews Srbija u aprilu prošle godine da su to "najbolji advokati koje neko može da ima", i da obični ljudi ne bi mogli ni da zamisle da ih oni brane. 

Euronews Srbija, profimedia

 

"Koliko razumem, Kosovo je izdvojilo 16 miliona evra iz budžeta za sve optužene. Naravno, to je ogromna suma, i Tačijevi advokati su vrhunski stručnajci", napomenuo je tada Mertens.  

Sa njim se saglasio i advokat Tomislav Višnjić koji je rekao da su oni otprilike najbolje što može trenutno na tržištu da se kupi u oblasti međunarodnog krivičnog prava. Svaki od četvorice optuženih ima svoje branioce, a najbrojniji je bio upravo Tačijev tim u kojem je osim Gregorija Kihoa bilo još nekoliko vrhunskih advokata čija su imena naročito poznata na prostorima bivše Jugoslavije.  

Ko je Gregori Kiho koji napušta slučaj?

Gregori Kiho koji je sada napustio Tačijevu odbranu, ima bogato iskustvo, a na sajtu advokatske kancelarije Greenberg Traurig stoji da se fokusirao na zastupanje individualaca korporacija i finansijskih institucija pred federalnim sudovima, kao i pred međunarodnim tribunalima. U vrhu njegove biografije piše da je zastupao hrvatskog generala Antu Gotovinu pred Međunarodnim krivičnim sudom za bivšu Jugoslaviju. 

Takođe, zastupao je i kenijskog generala Mohameda Huseina Alija koji je oslobođen svih optužbi pred međunarodnim krivičnim sudom. 

Radio je u američkom Ministarstvu pravde kao tužilac više od 20 godina,a radna mesta su mu bila u SAD, Evropu, Aziji i Južnoj Americi. Kiho je bio na čelu tima advokata i istražitelja koji su savetovali ad hok specijalni tribunal koji je formiran da bi se sudilo Sadamu Huseinu i članovima njegove vlasti. Bio je i u timu Tužilaca u predmetu protiv pukovnika HVO Tihomira Blaškića koji je osuđen na kaznu od devet godina zatvora .  

Tomislav VIšnjišć je prošle godine rekao za Euronews Srbija da je Kiho u sred istražnog postupka prešao iz tužilaštva u odbranu Ante Gotovine i da je je to bio veliki skandal u Tužilaštvu.   

Podsetimo haški proces protiv Gotovine, kao i generala Markača i Čermaka je započeo 11. marta 2008. godine, a 2011. on je nepravosnažno osuđen na 24 godine zatvora zbog zločina počinjenih u operaciji "Oluja". Međutim, 16. novembra 2012. Žalbeno veće Haškog tribunala ga je oslobodilo svih optužbi zbog nedokazane odgovornosti i istog dana pušten je na slobodu.

Luka Mišetić - poznato ime iz slučaja Gotovina

Sada je glavni kao glavni Tačijev branilac ostao advokat koji je zapravo bio i prvo ime tokom odbrane Ante Gotovine – Luka Mišetić.  

On je rođen u Čikagu u porodici hrvatskih doseljenika, i kako piše Jutarnji, do svoje sedamnaeste godine nije dolazio u Hrvatsku. U tekstu iz 2005. godine piše da je Gotovinu upoznao tokom zastupanja lokalnog zapovednika jedinice HVO Ante Furundžije, i da ga je Gotovina angažovao 2001. godine kada je postalo izvesno da se protiv nejga vodi istraga.   

Na sajtu advokatske firme Squire Patton Boggs navodi se da ga je magazin Globus proglasio "jednim od 100 najuticajnijih Hrvata".  

On je bio glavni branilac Ante Gotovine i najmlađi advokat koji je ikada branio slučaj pred međunarodnim krivičnim sudom, stoji u njegovoj biografiji. Hrvatski Dnevnik piše i da je poznat po žestokim verbalnim sukobima sa nekadašnjom tužiteškom Haškog tribunala Karlom del Ponte. 

I među braniocima ostalih optuženih lidera OVK za ratne zločine nalaze se poznati advokati i zanimljiva imena,a o tome čitajte u posebnom tekstu.  

Komentari (0)

Srbija