Politika

Bisljimi: Primio sam poziv Lajčaka za sastanak o dinaru, neću ići u Brisel

Komentari

Autor: Tanjug

21/02/2024

-

17:24

Bisljimi: Primio sam poziv Lajčaka za sastanak o dinaru, neću ići u Brisel
Besnik Bisljimi - Copyright Euronews/Vladislav Ćup

veličina teksta

Aa Aa

Zamenik premijera privremenih prištinskih institucija i glavni pregovarač u dijalogu sa Beogradom Besnik Bisljimi izjavio je da je primio poziv Brisela za sastanak sledeće nedelje po pitanju uredbe centralne banke u Prištini kojom se ukida upotreba dinara, ali da je odbio da učestvuje.

Bisljimi je rekao da neće učestvovati na sastanku, jer, kako kaže, "pitanje dinara nije deo dijaloga". 

On je, na pitanje ko bi mogao da bude predstavnik Prištine u razgovoru po tom pitanju, odgovorio da će javnost biti obaveštena kada bude određeno ko će to biti, prenosi Koha. 

"Postoji zahtev Brisela da se sledeće nedelje održi sastanak o pitanju regulisanja prenosa valuta iz Srbije na Kosovo", rekao je Bisljimi.

On je takođe kritikovao izaslanika EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslava Lajčaka, jer je, kako Bisljimi smatra, "prekršio principe" i zakazao sastanak bez prethodnog dogovora sa stranama.

"Lajčak mi je poslao pismo jer stalno komunicira sa mnom. Ali ovaj put mislim da je prekršio principe koje je sebi postavio jer je to prvi put da je zakazao sastanak bez prethodnog dogovora sa stranama”, rekao je Bisljimi. 

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sinoć je, gostujući na RTS, na pitanje da li čeka poziv iz Brisela, rekao da se čeka poziv da neko ode i da sa njima razgovara, ali da nema o čemu, jer, kako je istakao, premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti neće da priča o ZSO, niti o dinaru i laže o tromesečnoj suspenziji primene uredbe, a u stvari nema nikakve suspenzije, jer Priština zaustavlja dinar na administrativnoj liniji.

Prema uredbi koju je usvojila centralna banka u Prištini, od 1. februara na KiM je jedina valuta u kojoj se mogu vršiti gotovinska plaćanja evro, što znači zabranu dinara.

Uredba dovodi u pitanje opstanak Srba na KiM, koji svoja primanja iz Srbije dobijaju u dinarima. 

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija