Politika

Obradović u emisiji "Direktno sa Minjom Miletić": Koalicija Srbija protiv nasilja neće ići na konsultacije sa Vučićem

Komentari

Autor: Euronews Srbija

22/02/2024

-

22:00

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Kandidat za gradonačelnika Beograda koalicije "Srbija protiv nasilja" Vladimir Obradović rekao je da opozicija ima snagu da izvede veliki broj ljudi na ulicu. On je u emisiji "Direktno sa Minjom Miletić" izrazio nadu da se neće ponoviti nemile scene od 24. decembra kada je kamenicama gađana Skupština grada Beograda.

 
"Mi uvek pozivamo na mirna okupljanja i proteste. Bila je čitava serija protesta na različitim mestima i oni su u 90 i nešto procenata bili mirni. Uvek ima, nažalost, nekih ispada, manjih ili većih. U nekim protestima, da li je to bio 18. ili 19. decembar, ja sam dobio paradajz i jaja od demonstranata. To se dešava. Ti događaji koji su tada bili, su u jednom svom segmentu izašli iz nekih okvira, ali mi se uvek zalažemo za mirne proteste", rekao je Obradović i dodao:

 

"Treba svako da bude procesuiran za nanošenje materijalne štete i da tu štetu nadoknadi ukoliko je to potrebno. Vi znate da najveći broj te dece je optužen za rušenje ustavnog poretka. To je nemoguće po mnogo osnova. Prvo, ovo je jedinica lokalne samouprave, ne može se rušiti ustavni poredak bacanjem elemenata na zgradu lokalne samouprave. Možemo da kažemo da je tu bila naneta određena materijalna šteta, da za to treba neko prekršajno da odgovara, da treba možda da nadoknadi štetu, ali daleko je to od rušenja ustavnog poretka i to je zaista nemoguće dokazati".

Misli da niko iz redova "Srbija protiv nasilja" neće ići na konsultacije o formiranju vlade koju je za ponedeljak najavio predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

"Mi smo ostavrili nevrovatan rezultat, ako sagledate trend, videćete da mi od 2022. do 2023. imamo značajan trend rasta u Beogradu, 30.000 glasova više, rast od skoro 10 odsto. Sa druge strane vladajuća koalicija SNS, SPS, plus radikali su u padu. Oni u zbiru imaju pad od 15-16.000 glasova. Ostavrili smo dobar rezultat i da nije blo krađe, koalicija Srbija protiv nasilja sa kolicijom NADA bi mogla samostalno da formira vlast", rekao je Obradović.

Kaže da niko iz koalicije "Srbija protiv nasilja" nije pokušao da pregovara sa pokretom Branimira Nestorovića "Mi-glas iz naroda".

Euronews

 

Obradović se nije složio sa konstatacijom da je opozicija na ovim izborima imala manje prigovora na izborni proces nego što je to bilo 2022. godine. 

"Mi smo sve prigovore uložili i svi zakonski modaliteti su iskorišćeni i ispoštovani. Imali smo veoma obimne materijale, podnosili smo sve prigovore, svim instancama: Gradskoj izbornoj komisiji, Republičkoj izbornoj komisiji, Ustavnom sudu. Ne bih se složio da je bilo manje, samo su bili grupisani. Svim instancama smo blagovremeno uložili prigovore", rekao je Obradović. 

Govoreći o rezoluciji Evropskog parlamenta, Obradović je rekao da je Srbija potpisala sporazum o stabilizaciji pridruživanju s Evropskom unijom i da se tim ugovorom obavezala na neke stvari koje mora da uradi.

"Evropski parlament je doneo tu rezoluciju, i ona ima određene preporuke, to nije zakon, nije direktiva, to je rezolucija, i ona ima određene preporuke kako našoj zemlji, tako i institucijama, odnosno organima Evropske unije, prvenstveno Evropskoj komisiji, koja je sada sledeća na potezu da na osnovu te rezolucije nešto preduzme. Moram da kažem da u uređenim demokratijama postoji jasna podela vlasti, i zna se ko šta radi. Tamo ako parlament nešto naloži vladi, odnosno komisiji, očekuje se da će komisija po tom pitanju nešto i da uradi", rekao je Obradović. 

Veruje da neće morati da vraća mandat i da će doći do novih izbora u Beogradu

"Tehnički i mehanički, ja taj mandat nisam uzeo. Ali, on je objavljen mimo moje volje i mimo moje saglasnosti po automatizmu. Možemo da podnesemo ostavke, ali ako bismo mi svi podneli ostavke, ti mandati bi prešli SNS-u. I onda bismo učinili medveđu uslugu građanima Beograda koji su glasali za nas", poručio je Obradović.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija