Politika

Regionalni lideri u Tirani o planu rasta za Zapadni Balkan: "Region mora brzo da napreduje da bi dovršio reforme"

Komentari

Autor: Euronews Srbija, Tanjug

29/02/2024

-

10:35

Regionalni lideri u Tirani o planu rasta za Zapadni Balkan: "Region mora brzo da napreduje da bi dovršio reforme"
Regionalni lideri u Tirani o planu rasta za Zapadni Balkan: "Region mora brzo da napreduje da bi dovršio reforme" - Copyright Euronews/Vladislav Ćup

veličina teksta

Aa Aa

"U Tirani se održava Regionalni samit o Planu rasta za Zapadni Balkan i ekonomskom približavanju na kojem učestvuje i predsednik Srbije Aleksandar Vučić. 

Predsednika Srbije je ispred Kongresne palate na crvenom tepihu dočekao premijer Albanije Edi Rama.

Na samit je pored lidera sa Zapadnog Balkana stigao i evropski komesar za susedstvo i proširenje Oliver Varhelji.

Aleksandar Vučić je izjavio da će Plan rasta za Zapadni Balkan omogućiti da dodatno koristimo bližu saradnju unutar samog regiona i sa Evropskom unijom.

"To nas približava velikom tržištu od preko 400 miliona potrošača, uz pristup većem broju dobavljača roba i usluga, nižim troškovima proizvodnje i jednostavnijim načinima trgovanja", naveo je Vučić na intagramu.

Ističe da su, osim toga, tu i potencijali za otvaranje novih radnih mesta, niže cene, bolji kvalitet, bezbednost i širi izbor proizvoda i usluga, više inovacija, istraživanja i razvoja, mobilnost preduzeća i pojačana ekonomska aktivnost.

"Zato je za Srbiju ključno ubrzanje integracija u oblasti zelenih koridora, ocenjivanje usaglašenosti i jedinstveno tržište plaćanja u evrima, sa krajnjim ciljem da naši građani imaju koristi od ove saradnje", naglasio je Vučić.

"Plan rasta dosta ambiciozan"

Varhelji je poručio da je plan rasta ambiciozan, i da je za implementaciju tog plana ostalo još pola vremena, kao i da će region morati brzo da napreduje kako bi dovršio reforme. On je istakao da bi društva Zapadnog Balkana trebalo da budu integrisana u EU, a da EU mora da ponudi sve prednosti članstva.

"To je naša ideja koja dolazi s planom rasta. To je ambiciozan plan. Imamo pola vremena da ga implementiramo. Region će morati brzo da napreduje kako bi dovršio reforme. Morate primjenjivati ​​pravila EU. Možete postati deo evropskog tržišta i pre nego što postanete član EU", rekao je Varhelji.

Naveo je i da plan može da doprinese udvostručavanju privrede Zapadnog Balkana u narednih 10 godina. 

Tanjug/AP Photo/Armando Babani

 

"Mislim da je ono što sada vidite pred sobom mnogo više nego što će biti. Potrebno nam je i da region ide brzo napred. A to znači da se sprovedu reforme EU koje su neophodne da bi ovaj plan bio funkcionalan. Ovaj plan je funkcionalan samo ako primenjujete pravila EU. Ako brzo uvedete sva pravila EU jer tada možete ući na jedinstveno tržište i pre nego što uđete u Evropsku uniju", rekao je on.

Generalni direktor Generalnog direktorata za susedstvo i pregovore o proširenju Gert Jan Kopman izjavio je da je potreban visok tempo rada kako bi se koristili fondovi EU i dodao da je ostalo još samo mesec dana do završetka reformi.

"Kvalitet zakona koje morate da donesete mora biti visok. Imate nas na svojoj strani, ali tempo mora da bude visok da bi sredstva ušla u maj pre letnje pauze", rekao je Kopman.

"Ili će zemlje sklopiti mir, ili će nedostatak prosperiteta učiniti da izgubimo mir"

Edi Rama je izjavio da je saradnja zemalja Zapadnog Balkana uslov za članstvo u EU, kao i da je to ne samo princip dobrog ponašanja, već kriterijum za procenu zrelosti zemalja kroz Novi plan rasta. 

On je na skupu rekao da je tokom 10 godina Berlinski proces pokazao koliko je lakše reći nego aktuelizovati slobodno kretanje ljudi, roba, usluga i kapitala i istakao da su Albanija, Srbija i Severna Makedonija pokrenule inicijativu Otvoreni Balkan kako bi se ubrzao napredak zasnovan na principima Berlinskog procesa. 

"Sa novim planom rasta koji je sada u igri, imperativ je vrlo jasan. Ili ćemo zajednički preduzeti neophodne korake da se približimo EU i jedni drugima, ili rizikujemo da ne uspemo da obezbedimo mesto za stolom EU i da našim ekonomijama i narodima obezbedimo njihove potrebe u godinama koje dolaze. Naše ekonomije ne mogu da napreduju tako što ometaju međusobno slobodno kretanje, niti naši ljudi mogu da napreduju bez mira i saradnje", rekao je Rama.

Euronews/Vladislav Ćup

 

Prema njegovim rečima, ili će zemlje "sklopiti mir" kako bi radile na prosperitetu, ili će nedostatak prosperiteta učiniti da izgubimo mir.

"Tako funkcioniše Evropska unija. Tako treba da funkcioniše Zapadni Balkan. EU je sada više nego ikada spremna da nam pomogne, da postanemo deo nje. Sada bi trebalo da budemo spremniji nego ikad da pomognemo sebi, da ne izgubimo ovaj novi otvoreni prozor mogućnosti. 

Prema Raminim rečima, da bi zemlje regiona iskoristile novi plan rasta u naredne tri godine, moraju da se daju opipljivi rezultati, ne samo spolja sa ostalim partnerima u regionu, što je imperativ, već i interno sa drugim granama vlasti i institucijama koje ne zavise od izvršna vlast.
Na Regionalnom samitu u Tirani o Planu rasta za Zapadni Balkan i ekonomskom približavanju, 

Finansijska podrška od šest milijardi evra

Vučić je uoči samita ocenio da su povezivanje ekonomija, uklanjanje prepreka i napredak ka jedinstvenom tržištu "veliki ciljevi koji vode ka suštinskom razvoju" Srbije i regiona i boljoj budućnosti za sve građane.

Na samitu koji se održava u Kongresnoj Palati razgovaraće se o evrointegracijama regiona i sprovođenju Plana rasta za Zapadni Balkan. 

Tanjug/AP Photo/Armando Babani

 

Predviđeno je da se održe dve plenarne sesije, koje su posvećene postepenom uvođenju jedinstvenog tržišta i sprovođenju Plana rasta.

Plan rasta za Zapadni Balkan predviđa finansijsku podršku od šest milijardi evra, od kojih su dve milijarde bespovratni grantovi, a četiri milijarde povoljni krediti koje daje EU, a cilj je da se podstakne ekonomski rast regiona i ubrza socio-ekonomsko usklađivanje.

Plan se odnosi na period od 2024. do 2027. godine i predviđa da svaka vlada zapadnobalkanske šestorke dobije određenu sumu novca na svakih šest meseci, zavisno od reformi koje je sprovela u tom periodu.

Lideri Zapadnog Balkana su o Planu rasta u januaru u Skoplju razgovarali sa zvaničnicima EU i SAD, kada je održan susret "Zapadni Balkan i EU".

Komentari (0)

Srbija