Politika

Počeo Antalijski diplomatski forum, Srbiju predstavlja Dačić

Komentari

Autor: Tanjug

01/03/2024

-

13:57

Počeo Antalijski diplomatski forum, Srbiju predstavlja Dačić
Počeo Antalijski diplomatski forum, Srbiju predstavlja Dačić - Copyright Tanjug/Nemanja Jovanović

veličina teksta

Aa Aa

U Antaliji u Turskoj danas je zvanično otvoren treći Antalijski diplomatski forum (ADF), na kome učestvuje i ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić.

Antalijski diplomatski forum traje tri dana i okuplja gotovo 4.500 učesnika, uključujući 19 lidera država i 73 ministra, kao i 57 međunarodnih predstavnika. Glavna tema foruma jeste "Unapređenje diplomatije u vremenima previranja", a kako su organizatori naveli, cilj teme je da pruži zajednički okvir za razmišljanje u potrazi za mirnim izlaskom iz turbulentnog perioda u kojem se ceo svet nalazi.

Forum zvanično je otvorio turski ministar spoljnih poslova Hakan Fidan, a okupljenima će se obratiti i turski predsednik Redžep Tajip Erdogan. Govore van panela imaće ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov, kao i mađarski premijer Viktor Orban.

U subotu 2. marta, biće održan i panel pod nazivom "Izazovi i mogućnosti Balkana", na kome će pored Dačića, učestvovati i diplomate iz nekoliko zemalja regiona, uključujući Bosnu i Hercegovinu i Crnu Goru, kao i specijalni predstavnik Velike Britanije za Balkan Stjuart Pič.

Na forum je stigao i predsednik Republike Srpske Milorad Dodik. Kako je najavljeno, planirano je da se Dodik u petak, tokom dana, na marginama foruma, sastane sa turskim liderom Redžepom Tajipom Erdoganom, ruskim ministrom spoljnih poslova Sergejom Lavrovom, kao i mađarskim premijerom Viktorom Orbanom.

Komentari (0)

Srbija